Hopp til innhold

Brannmenn raser mot nattevakt-kutt

35 brannmenn i Narvik truer med å slutte dersom nattevakta ved brannstasjonen kuttes.

Brannbil ved Narvik brannstasjon

KAN MISTE NATTEVAKTA: Ved brannstasjonen i Narvik kan de miste nattevakta når rådmannen skal kutte i budsjettet. Nå truer brannfolkene med å slutte og kreve annen jobb i kommunen.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Kommunen vurderer å kun ha brannvakt på dagtid. Brannmennene mener det kan bety tap av liv.

Truer med å bryte samarbeid

Brannmannskap i Narvik har sendt brev til Narvik kommune der de truer med å slutte i Ofoten brann IKS, og gå tilbake til kommunalt arbeid, dersom nattevakta på brannstasjonen blir fjernet.

På brannstasjonen i Narvik er brannmennene klar for innsats døgnet rundt.

– Vi er fem mann på jobb døgnet rundt. Her sover vi. Og når alarmen går er det opp av senga, på med klærne og ned stanga der borte, forklarer Tore Harlund, leder i Narvik Brannkorpsforening.

Video Brannmenn truer med å slutte

Frykter at 15 mister jobben

Brannmannskapet i Narvik mener femten mann mister jobb dersom det blir slutt med nattevakt.

– Nå har vi en brannberedskap vi synes er bra. Hvis de velger å legge dette til side er ikke vi sikre på om vi vil være brannfolk lengre. Vi har lite lyst å komme til nedbrente hus, og i verste fall kan liv gå tapt.

35 av 52 brannfolk i Narvik har vurdert å benytte seg av en avtale som gir dem adgang til å slutte i Ofoten Brann IKS, og samtidig kreve en ny jobb i Narvik kommune.

Brannfolk ved Narvik brannstasjon

FORTVILTE BRANNFOLK: 35 av 52 brannfolk vil benytte seg av en avtale som gir dem rett til å slutte som brannmenn, dersom de mister nattevakta på stasjonen.

Foto: Mona Gingstad / NRK

Mister verdifulle minutter

Rundt lunchbordet på brannstasjonen går praten om kommunens planer om å kutte vakta for å spare penger. Skjer det, vil 35 brannmenn trekke seg fra det interkommunale brannvesenet Ofoten Brann.

NRK tester hvor lenge folk må vente på brannmenn som ligger hjemme.
I dag er det ingen snømåking av bil eller rushtrafikk. Likevel går tida.

Brannmenn på døgnvakt bruker bare ett minutt på å sitte klar i bilen. Og til tross for høyt tempo går minuttene.

– Vi har brukt åtte minutter bare på å komme oss til brannstasjonen. Det betyr at vi har mistet i alle fall sju minutter.

Råmannen tror det blir bra

I dag samarbeider Narvik, Ballangen og Tysfjord om Ofoten Brann. Men samarbeider rakner dersom brannmennene forlater skuta. Likevel må rådmannen finne forslag til kutt.

– De alternativene som jeg kommer til å anbefale har i seg forbedringer på flere områder og muligens svekkelse andre steder. Men totalt vil vi komme ut med ei brannordning som fullt ut tilfredsstiller og ivaretar beredskapen, sier rådmann Wiggo Lauritzen i Narvik kommune.

Også tidligere har Narvik kommune forsøkt å fjerne nattevakta på brannstasjonen.

Slitne av kutt-forslag

I verste fall mister 15 brannmenn jobben når kuttene blir vedtatt i vår. Nå er de slitne av uroen.

– Vi får ikke fokusere på det vi egentlig skal gjøre, som er å øve, slokke branner og redde folk ut fra biler. I stedet må vi engasjere oss i sånne ting som å berge arbeidsplassene og skape trygghet for folk i byen. Det er håpløst, mener Tore Harlund, leder i Narvik Brannkorpsforening.