Hopp til innhold

Mistenker virussykdom hos laks

1 million oppdrettslaks kan bli slaktet etter mistanke om at laksen kan ha fått en alvorlig og smittsom virussykdom.

Oppdrettsanlegg

1 MILLION LAKS MÅ KANSKJE SLAKTES: Dersom prøvene viser at laksen ved Marine Harvests anlegg i Rødøy, så må all laksen slaktes (arkivfoto).

Foto: marine Harvest

Mattilsynet tok prøver etter at de fikk mistanke om en annen sykdom etter at det hadde vært økt dødelighet i merdene ved anlegget i en tid.

– Og så viser det seg at når fisken blir undersøkt på veterinærinstituttet at det var ILA, sier distriktssjef Hege Osen Reinfjell i Mattilsynet.

I neste uke skal de ta ekstra prøver for å få bekreftet at dette er virkelig er ILA, og da kan det ende med at oppdrettsselskapet Marine Harvest må slakte over 1 million laks ved anlegget sitt i Rødøy.

– En alvorlig og smittsom sykdom

– Dette er en alvorlig sykdom og mattilsynet har stoppet all trafikk inn og ut av anlegget, forteller Reinfjell.

Infeksiøs lakseanemi (ILA) forårsakes av et virus som sannsynligvis er i samme familie som influensavirus.

Viruset fører til alvorlig sykdom hos laks, men er ikke farlig for mennesker. Men oppdretterne kan bli påført store tap, ettersom de må slakte ned laksen.

Fisk med ILA-virus

FISK MED ILA-VIRUS: Slik ser en fisk som har fått påvist infeksiøs lakseanemi ut.

Foto: Trygve Thomas Poppe/Veterinær / NRK

– Må slakte

– Ila er en listeført sykdom og det betyr at Mattilsynet gjør visse ting når slike sykdommer oppstår. Og i dette tilfellet båndlegging, og dersom vi får bekreftet diagnosen, blir det utslaktning av fisken da, sier Reinfjell.

Hun understreker at de har god dialog med Marine Harvest, i tillegg til at en gunstig plassering av anleggene, alene inne i en fjordarm, gjør at Mattilsynet ikke frykter for at sykdommen skal smitte andre anlegg.

– Det er ikke andre anlegg som ligger spesielt nært disse to anleggene, så det er ganske heldig ut fra et smittemessig synspunkt, avslutter Reinfjell.

ILA.

BLODSYKDOM: Et konstant funn ved infeksiøs lakseanemi er at fisken blir blodfattig. I glass til venstre vises tynt blod fra en fisk med alvorlig ILA. Til høyre vises normalt blod.

Foto: Trygve Thomas Poppe/Veterinær / NRK