Hopp til innhold

– Psykisk syke bør hentes i sivil

Politifolk bør kle seg i sivile klær når de henter psykiatriske pasienter, mener styreleder Carl Fredrik Aas i Landsforeningen for Pårørende innen Psykiatri.

Politiaksjon etter politidrapet

POLITIAKSJON: Slik endte henteoppdraget på Hammeren i Mo i Rana sist onsdag. Tungt væpnet politi gjør seg her klar til å ta seg inn i boligen hvor en psykisk syk mann hadde forskanset seg.

Foto: Frank Nygård

Han mener politidrapet i Mo i Rana viser at psykiatriske pasienter kan bli skremt når de blir hentet av uniformert politi.

Etterlyser tryggere rammer

– Dersom politifolkene kommer i sivile klær vil situasjonen rundt hentingen blir mye tryggere. Det blir en roligere ramme rundt hentingen, som ofte oppleves som svært dramatisk av syke mennesker. En person i unform oppleves helt annerledes. Uniformen er et budskap, sier han.

Verst tenkelige utfall

Henteoppdraget på Hammeren i Mo i Rana fikk det verst tenkelige utfallet sist onsdag. Politioverbetjent Olav Kildal og en kvinnelig politistudent dro ut for å hente en psykiatrisk pasient som skulle transporteres til sykehus i Bodø. Den nå drapssiktede mannen nektet å åpne døra for de uniformerte betjentene. Da politiet brøt seg inn, inntreffer den tragiske hendelsen. Kildal blir knivstukket og dør av skadene.

62-åringen forskanser seg i leiligheten, og blir pågrepet først et halv døgn senere når politiet stormer boligen.

Krever bedre beskyttelse

Arne Johannessen, leder av Politiets Fellesforbund

Arne Johannessen, leder av Politiets Fellesforbund.

Foto: NRK

Men politiet har ingen planer om å imøtekommet ønsket til pårørendeforeningen. Tvert i mot vurderer politiet å skjerpe sikkerhetsrutinene rundt hentingen av psykiatriske pasienter. I ettertid er det kjent at avdøde Olav Kildal ikke hadde på seg vernevest under oppdraget.

– Som følge av denne saken skal vi naturligvis gjennomgå rutinene våre for slike oppdrag. Det kan bli aktuelt med skjerpelser, uten at jeg skal konkludere på forskudd, sier politimesetr Håvard Fjærli i Helgeland politidistrikt.

Arne Johannesen i Politiets Fellesbund er ikke i tvil om at man trenger et klarere regleverk som beskriver bruk av verneutstyr på slike typer oppdrag.

– Det er store forskjeller i praksis mellom politidistriktene. Det er også forskjeller mellom nyutdannede politifolk som blir lært opp i bruk av slikt utstyr, og den eldre garde som har et annet forhold til dette.

Johannesen ønsker både debatt, og klarere retningslinjer.

– Det er også et klart ønske om mer bruk av verneutstyr, spesielt lett vernevest, for å sikre oss sjøl, sier Johannesen.