Hopp til innhold

Må stenge for å spare strøm

Rekordhøy strømpris førte til at to tungindustri-giganter i Nordland måtte stenge dørene i dag. – Når prisen er så høy er det ikke lønnsomt å produsere, sier økonomisjef Eivind Hansen i Celsa.

Celsa armeringsstål

INGEN PRODUKSJON: Produksjonen ved Celsa Armeringsstål i Mo i Rana ble stanset klokka 05 i morges.

Foto: NRK

Celsa armeringsstål i Mo i Rana og Elkem Salten i Sørfold måtte stenge produksjonen på grunn av rekordhøy strømpris i dag.

Mandag morgen var strømprisen oppe i over 11 kroner per kWh. Dette er den høyeste registrerte i Norge noen sinne. Snittprisen i løpet av dagen er beregnet til over fire kroner, og det er før nettleie og avgifter.

– Prisen er så høy at det ikke er lønnsomt å produsere, sier økonomisjef i Celsa, Eivind Hansen til NRK.

Produksjonen ved bedriften i Mo Industripark i Rana ble stanset klokka fem i dag tidlig, og blir mest sannsynlig startet igjen rundt 22 i kveld.

– Uaktuelt å betale så mye

Industriarbeidere ved Elkem Salten

STENGTE PRODUKSJONEN: Uaktuelt å kjøpe kraft til en slik pris, sier verftsdirektør i Elkem Salten, Arve Ulriksen.

Foto: Kari Skeie / NRK

Også Elkem Salten i Sørfold har måttet legge ned produksjonen i dag.

– Når strømprisene blir så høye som de har vært det siste døgnet, så får det selvsagt konsekvenser for oss. Det er uaktuelt å kjøpe kraft til 11 kroner per kilowattime, så derfor har vi redusert driften i dag, sier verftsdirektør Arve Ulriksen.

– Dette er en uakseptabelt høy pris, og ved å stenge driften ønsker vi å gi et signal tilbake til markedet om hva vi mener, sier han.

Ulriksen sier han regner med at prisene vil synke til normalt nivå om ikke lenge, og vil derfor ikke krisemaksimere konsekvensene.

Kjøper ikke forklaringen

Varsler høy strømpris

REKORD: Mandag morgen var strømprisen oppe i over 11 kroner per kWh. Dette er den høyeste registrerte noen sinne.

Foto: Tor Richardsen / Scanpix

Bortfall av kjernekraft i Sverige, strømkabler som er ute av funksjon og begrenset nedbør på Vestlandet har gitt svært høye strømpriser i vinter. I formiddag nådde prisen ekstreme nivåer.

Kulden er likevel hovedgrunnen til at prisene har skutt i været, men Ulriksen kjøper ikke denne unnskyldningen uten forbehold.

– Vi har hatt tilsvarende kalde vinterdager mange ganger før uten av prisene har vært i nærheten av dette. Dette er ikke normalt, sier han.