Hopp til innhold

11,32 kroner for strømmen

Mandag morgen var strømprisen oppe i 11,32 kroner per kWh i Trondheim.

Varsler høy strømpris

Strømselskapene varsler høye strømpriser i Midt-Norge denne uka.

Foto: Tor Richardsen / Scanpix

Snittprisen er i løpet av dagen beregnet til fire kroner per kWh.

Krever kraftpakke

Tore Sandvik

Fylkesordfører, Tore Sandvik, har sett seg lei av at Midt-Norge er en egen prisregion for strøm.

Foto: Gorm Kallestad / Scanpix

Mandag morgen var det 17 kuldegrader i byen.

– Vi som bor i Midt-Norge betaler både nettleie og skatt til Norge. Da finner vi oss ikke i å bli plassert i Sverige når det kommer til strømpriser. Vi er en del av kraftnasjonen Norge, og vi har krav på de samme strømprisene som resten av landet, sier fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore Sandvik.

Han viser til at industri og oljevirksomhet i og utenfor Trøndelag skaper store skatteinntekter til nasjonen ved bruk av strøm. For å berge den trønderske industrien forlanger Sandvik at regjeringa lager en kraftpakke for regionen.

– Strømprisene i Midt-Norge er en konsekvens av at flere regjeringer har vært handlingslammet. Derfor krever vi at man lager en kraftpakke. Den vil koste dyrt, men det blir dyrt når man utsetter å bygge ut kraftnettet, sier Sandvik

Rekorddyrt

Systemprisen, som er grunnprisen før tillegg for overføring mellom regioner og områder, ligger nå på 1,09 kroner per kilowattime, skriver Aftenposten.

– Systemprisen har aldri vært høyere, sier kommunikasjonsdirektør Siw Hauge i Nord Pool Spot. Hun mener prisen nå har passert den forrige rekorden fra 2003, selv om prisen ikke er justert for inflasjon.

Den store økningen som sprengkulda fører til, kan bety mange tusenlapper i ekstrautgifter. På Østlandet har prisen doblet seg den siste uka, fra en gjennomsnittlig døgnpris på 59 øre per kilowattime til 1,23 kroner.

I Midt-Norge er gjennomsnittsprisen nå på like over fire kroner.

– Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte over prisene. Det er bra prisen er høyest om morgenen. Hadde dette skjedd på kvelden så ville vi jo ikke hatt råd til å se på OL, sier Sandvik

Han frykter prisene bare vil stige utover mot våren.

– Jeg har tatt opp dette med partiledelsen og stortingsgruppa. De høye strømprisene går ikke over, og vi kan ikke sitte og se på at ingenting skjer.

- Til våren blir det sannsynligvis verre fordi kraftmagasinene da er tappet ned. Derfor må vi sette oss ned og lage denne kraftpakken nå, avslutter Sandvik.