Hopp til innhold

Tatoverer skal ha blitt truet av motorsykkelgjeng

En mann i 20-åra fra Gjøvik-området skal ha blitt truet av en motorsykkelgjeng fordi han driver med tatovering.

Tatovering

En mann fra Gjøvik hevder han ble truet av en MC-gjeng til å slutte med å tatovere.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Deler av tatoveringsbransjen i Norge drives av folk som er medlemmer av MC-miljøer, og trusler blir brukt for å stoppe konkurrenter i å starte tatoveringsvirksomheter.

– Trusler en del av virksomheten

NRK-Journalist Rune Ytreberg har laget Brennpunkt-dokumentar om Hells Angels, og sier trusler er vanlig i MC-miljøet.

Motorsykkel

Trusler er en del av hverdagen til mange MC-miljøer.

Foto: colourbox.com

Får tatovering på armen.

I mange MC-miljøer er tatovering en del av kulturen.

Foto: Arne Frank / NRK
– Det at de truer folk er en del av deres virksomhet. De truer folk hvis man kommer inn på deres området, om det så gjelder tatovering, narkotikasalg eller andre deler av deres virksomhet, sier Ytreberg.

Det er flere MC-miljøer i Innlandet, og NRK har ikke fått vite hvem som skal ha truet mannen i 20-åra fra Gjøvik-området.

Ifølge en venn av mannen var beskjeden fra MC-gjengen at «han skulle holde opp å tatovere», og denne beskjeden ble oppfattet som en trussel. Vennen vil ikke navngi kameraten eller stå frem med navn, fordi han er redd for å bli kjent igjen av de som kom med truslene.

– Tatovering en del av MC-kulturen

Flere tatoverinsstudioer i Norge kontrolleres av folk med tilknytning til MC-miljøer. Det bekrefter politiet overfor NRK.

Både politiet og folk i tatoveringsbransjen er kjent med at Hells Angels og andre MC-miljøer bruker trusler for å stoppe andre fra å drive med tatovering, fordi de vil ha markedet for seg sjøl.

– Tatovering er en del av deres kultur, og de ser på det som en naturlig del av deres virksomhet. Politiet har flere ganger sagt at det er fare for at Hells Angels hvitvasker penger gjennom virksomheter de driver, sier Ytreberg.

Kjeden Tatoo World, som også har studio på Lillehammer, eies av Hells Angels-topp, Leif Ivar Kristiansen. I 2005 ble Leif Ivar Kristiansen dømt til å betale en bot på 10 000 kroner for å ha skremt og plaget to konkurrerende tatoveringsbedrifter.

Fikk bilen ramponert

En 27-åring i Trondheim som ønsket å starte tatoveringsstudio skal også ha fått Hells Angels på nakken, og da bilen hans ble ramponert i sommer, mistenkte politiet at det var en hevnaksjon fra Hells Angels. Ytreberg sier det ofte er snakk om grove trusler.

– Direkte eller inndirekte så er det trusler om vold eller det er trusler om at det kan skje noe med dem eller deres nærmeste. Det er veldig mange folk som lar seg skremme bare på grunn av truslene fordi Hells Angels har som merkevare å spre frykt, sier Ytreberg.

Gjøvik-mannen skal ikke ha anmeldt truslene til politiet, og saken er heller ikke kjent for politiet på Gjøvik. Men ut fra lignende tilfeller mener politiet at historien om truslene er troverdig.