NRK Meny
Normal

HA-sjef tatt for trygdesnusk

Svensk HA-topp beskyldt for trygdesnusk fordi han kunne utføre kriminelle handlinger når han sa han var arbeidsufør.

DENMARK-CRIME-POLICE-VIOLENCE

Den svenske HA-toppen kreves for et millionbeløp. Illustrasjonsfoto.

Foto: MOGENS FLINDT / AFP

Lederen for i Hells Angeles i svenske Luleå, Kent Nilsson, har vært uføretrygdet siden 1998. I den perioden har svenske NAV, Forsäkringskassan, betalt ut trygd til mannen på nærmere 1,4 millioner fordi Nilsson har vært ansett som arbeidsufør.

Les også: Kommer ikke inn med skinnvest
Les også: – Hells Angels blir i Skien
Les også: Antatt HA-leder pågrepet
Les også:
– Ta avstand fra Hells Angels

Nå krever de tilbake rundt én million kroner fra Nilsson. Bakgrunnen er at de har sjekket rullebladet til HA-sjefen.

– Kriminalitet er lik arbeid

I kravbrevet fra Försäkringskassan til Nilsson står det, ifølge den svenske avisen Expressen, blant annet:

«Du har oppgitt at du hadde helt arbeidsufør som følge av nakke- og ryggbesvær. En gransking av polisetterforskninger og tingrettsdommer viser imidlertid det motsatte.»

Da Försäkringskassan gransket Nilsson fant de nemlig ut at HA-lederen fra Luleå hadde vært svært så aktiv til tross for at han oppga at han ikke var i stand til å arbeide.

Arbeidslyst

I den perioden Nilsson har gått uføretrygdet har han blant annet blitt dømt for smugling og mishandling.

I dommene har Försäkringskassen dessuten funnet beviser på at opplysninger Nilsson har grunngitt sitt krav om uførepenger, umulig kan stemme med virkeligheten.

Han har blant annet anført at nakke- og ryggskadene gjør at han ikke kan sitte lenge i bil. Likevel står det i smuglingsdommen at han og en medsammensvoren har kjørt til Tyskland for å kjøpe øl som de har smuglet tilbake til Sverige.

I forhør har det sågar fremkommet at den til nå uføretrygdede mannen dessuten hjalp til å laste flaskene, totalt 1568 liter øl, 54 liter sprit og 34 liter vin, inn i kjøretøyet.

I kravet fra Försäkringskassan heter det derfor:

«(Dine påstander om uførhet) bedømmes som uriktige da du ved flere anledninger gjør prestasjoner som vanskelig lar seg forene med den arbeidsevne og det medisinske bilde du har oppgitt.»

Tre ukers frist

Én av årsakene til at myndighetene har sett ekstra nøye på Nilsson, er at de gjennomfører en aksjon mot organisert kriminalitet.

Der er Hells Angeles sentral.

Försäkringskassan har satt 28. august som frist for å tilbakebetale de 1.000.000 svenske kronene. Dersom betalingen uteblir må Nilsson påregne en forsinkelsesrente på 8,5 prosent.

– Velger man å stille seg utenfor samfunnet og organisere seg slik de gjør og leve livet slik de gjør, da skal man få føle at man har samfunnets øyne på seg, sier Svante Borg, sjefen i Försäkringskassan, til Expressen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt