Hopp til innhold

Mancinis siste sjanse til å blidgjøre sjeikene?

Manchester City har brukt penger som fulle sjømenn i tre år. Sjeikene som eier klubben forventer nok snart valuta for de elleville summene de har brukt på nye spillere.

Roberto Mancini med sjeik

Roberto Mancini har en stri jobb foran seg med å gjøre Manchester City et topplag.

Foto: AFP/AP

1. september 2008 ble Manchester City kjøpt opp og overtatt av Abu Dhabi United Group fra De Forente Arabiske Emirater, med sjeik Mansour bin Zayed Al Nahyan i spissen.

Det gjorde de lyseblå raskt til verdens rikeste fotballklubb. Sjeik Mansour var i 2009 god for ikke mindre enn 4,9 milliarder dollar – altså med litt penger til overs.

Kjøpefest uten sidestykke

Siden høsten 2008 har Manchester City brukt rundt 3,5 milliarder (!) norske kroner på nye spillere, ifølge transferleague.co.uk . Det er i særklasse mest av alle klubber i England.

De to siste sesongene har City kjøpt spillere for godt over én milliard kroner per sesong. I år kan Sjeik Mansour se ut til å toppe den rekorden.

– Selvsagt har vi brukt mye penger i sommer. Det er vanskelig å vinne trofeer hvis du ikke investerer i de områdene som trenger forsterkning, sier den italienske treneren Roberto Mancini til Citys hjemmeside.

Før årets sesong har klubben så langt brukt nærmere 800 millioner kroner på spillerkjøp, på blant andre Jerome Boateng, Yaya Toure og David Silva. I tillegg fant Sjeik Mansour litt veksel i sofaen og kjøpte Aleksandar Kolarov i helgen for 17 millioner pund - like under 170 millioner kroner.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Boateng, Silva, Toure og Kolarov

Jerome Boateng, David Silva, Yaya Toure og Aleksandar Kolarov er årets første kjøp for City. Hvem følger etter?

Foto: AFP

Det siste ryktet hevder at også Inter-spiss Mario Balotelli skal være på vei til Manchester-klubben for den nette sum av 235 millioner kroner. LA Galaxys Landon Donovan ryktes også å være på vei inn portene på City of Manchester Stadium, i tillegg til Aston Villas James Milner.

Dersom de tre sistnevnte også blir hentet, vil årets totale innkjøp havne godt over milliarden.

Men suksessen har likevel latt vente på seg.

Må ha suksess

Mark Hughes ledet klubben til 10. plass i sjeikenes første år i klubben. Det var langt i fra godt nok. Den tidligere Blackburn-manageren fikk sparken.

Roberto Mancini overtok og City ble i fjor nummer fem – én plass unna mesterliga-spill.

Det var så vidt godkjent for italieneren som fikk fortsette i jobben, men det spørs hvor mange femteplasser sjeikene godkjenner.

Svak oppkjøring

Emmanuel Adebayor

Emmanuel Adebayor spilte da City tapte for New York Red Bulls søndag.

Foto: Mike Stobe / Afp

I oppkjøringen til årets sesong har laget heller ikke prestert opp mot forventet. City endte på sisteplass i New York Challenge Tournament denne helgen, etter å tapt 2-0 mot Benfica på lørdag og 2-1 for Erik Solérs New York Red Bulls søndag.

– Jeg var overhodet ikke skuffet. Det viktigste for meg var å komme ut av turneringen uten skader. Vi har jobbet hardt i over to uker og det er normalt at vi ikke er på topp i denne turneringen, sa Mancini til klubbens egen hjemmeside etter å ha røket ut av turneringen.

Må kvitte seg med spillere

Samtidig som City kjøper stjernespiller etter stjernespiller dukker det opp luksusproblemer.

Nye regler i Premier League sier at et lag bare har lov til å ha 25 førstelagsspillere i troppen. Manchester City har på nåværende tidspunkt 37.

Dermed blir Mancini nødt til å kvitte seg minst tolv spillere, og stjerner som Craig Bellamy, Nigel de Jong og Stephen Ireland kan være del i et vanvittig hastesalg for å få troppen ned til godkjent størrelse før fristen 1. september.

- Jeg vet at vi må selge spillere, for innen 20 dager må vi ha en liste med 25 spillere. Det er trist, ettersom flere spillere blir nødt til å bytte klubb. De kommer ikke til å få spille for oss, sier Mancini til News of the World.

Manchester-klubben er ventet å tape enorme summer på hastesalget, som er beregnet til å bli på nærmere 1,3 milliarder kroner.

Tar Manchester City medalje i årets Premier League? Si din mening!

Fotball

  • Lewandowski-hat trick reddet Barcelona

    Barcelona var i trøbbel hjemme mot Valencia, men så slo Robert Lewandowski til og snudde 1-2 til 4-2.

    Polakkens måltrippel kom etter pause mot et Valencia-lag som spilte hele 2.-omgangen med ti mann.

    På to cornere stanget Lewandowski inn 2-2 og 3-2. Han toppet det hele med en utsøkt frisparkscoring på overtid.

    Hat tricket sendte spissveteranen opp i 16 mål i La Liga. Det er tre bak toppscorer Artem Dovbyk (Girona), mens Alexander Sørloth (Villarreal) og Jude Bellingham (Real Madrid) har 17.

    Fermin Lopez scoret kampens første, før Hugo Duro og Pepelu snudde for gjestene. Så ble Valencia-keeper Giorgi Mamardashvili utvist da han stoppet ballen med hendene utenfor boksen.

    Mot ti spillere fikk Lewandowski finere arbeidsforhold og snudde kampen.

    Med fem kamper igjen har Barcelona grepet om 2.-plassen. Laget er to poeng foran Catalonia-naboen Girona. Det skiller elleve poeng opp til Real Madrid på tabelltoppen. (NTB)

    Robert Lewandowski i 4-2-seieren mot Valencia
    Foto: Joan Monfort / AP
  • Vardy-dobbel ga Leicester-gull

    Jamie Vardy (37) dunket inn de to første målene da Leicester slo Preston 3-0 og ble seriemester på nivå to i engelsk fotball.

    Tittelen var i boks få dager etter at klubben rykket opp til toppdivisjonen uten å spille selv.

    Med sine 97 poeng kan ingen ta igjen Leicester på tabelltoppen i mesterskapsserien. Ligamesterskapet kom åtte år etter at blåtrøyene sensasjonelt vant Premier League.

    Som i 2015/16-sesongen har Vardy hatt viktige bidrag på veien. Mandag tok 37-åringen seg opp i 18 seriemål.

    Bak Leicester er det fortsatt spenning om den siste direkte opprykksplassen. Både Leeds og Ipswich har 90 poeng, men sistnevnte har én kamp mindre spilt.

    Lagene som ender på tredje- til sjetteplass skal spille om den siste av de tre opprykksplassene. (NTB)

    Jamie Vardy jubler for scoring mot Preston North End
    Foto: Nick Potts / AP
  • Thorsby med praktfull heading i storseier

    I sin første kamp fra start siden januar, startet Morten Thorsby Genoa-festen med et mesterlig hodestøt i 3-0-seieren over Cagliari.

    Thorsby startet sist mot Lecce 28. januar. Siden hadde det blitt fem innhopp og seks kamper på benken for nordmannen, før han mandag var tilbake i startoppstillingen mot Cagliari.

    Da tok det bare et drøyt kvarter før han steg til værs i feltet og headet ballen kontant ned i hjørnet.

    Det var sesongens andre scoring for Thorsby. Den første kom mot Roma i september i fjor.

    Et par nordiske scoringer til sørget for storseieren. Danske Morten Frendrup doblet ledelsen, før islandske Albert Gudmundsson fastsatte resultatet til 3–0.

    Genoa har allerede sikret plassen i det som er deres første sesong etter opprykket til Serie A. For to år siden rykket klubben ned etter 15 sammenhengene sesonger på toppnivå i Italia.

    Med fire serierunder igjen ligger Genoa på 12.-plass med 42 poeng. Verre er det for Cagliari på 32 poeng, kun tre poeng over nedrykksstreken.

    Morten Thorsby etter scoring mot Cagliari i Serie A
    Foto: Tano Pecoraro / AP
  • BBC: Premier League vil innføre kostnadstak

    En forbruksgrense ligger an til å bli en realitet i Premier League. Forslaget fikk nok støtte blant klubbene på et toppmøte mandag.

    Det melder BBC. Vedtaket betyr at det for første gang skal settes tak på hvor mye PL-klubbene i framtiden kan bruke på overganger, lønninger og agenthonorarer.

    Detaljene er ventet å være på plass før årsmøtet i juni. Man må blant annet bli enige om størrelsen på kostnadstaket.

    Ifølge engelske medier har Premier League-flertallet stilt seg bak prinsippet om at ingen kan bruke mer enn et gitt antall ganger av det beløpet ligaens dårligste lag mottar i TV-penger.

    Formålet med begrensingen er å sikre at Englands øverste divisjon forblir konkurransedyktig. Mange frykter at ligaen vil bli dominert av én eller to superrike klubber om det ikke tas grep.

    Alle forslag på et aksjonærmøte i Premier League krever et klart flertall for å bli vedtatt. Minst 14 av 20 klubber må si ja.

    Fra før har Premier League innført en regel som begrenser klubbene til å bruke opptil 85 prosent av sine totale inntekter på lønninger og overganger. Ordningen gjelder fra 2025/26-sesongen. (NTB)

    Premier League - Manchester City v Chelsea
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • Rubiales benekter uregelmessigheter rundt Saudi-avtale

    Den tidligere spanske fotballpresidenten Luis Rubiales benekter å ha gjort noe galt i forbindelse med at den nasjonale supercupen ble lagt til Saudi-Arabia.

    Det forteller Rubiales til reportere etter å ha vitnet i et rettsmøte om saken i Madrid mandag.

    – Det jeg fastholder, og som jeg alltid vil fastholde, er at jeg er overbevist om at saken vil vise at ingen penger er blitt mottatt på noen uregelmessig måte, sier Rubiales.

    Påtalemyndigheten har innledet korrupsjonsetterforskning i saken. Rubiales er mistenkt for hvitvasking og korrupsjon i forbindelse med avtalen som ble inngått med Saudi-Arabia i 2019.

    Rubiales er også tiltalt for seksuelt overgrep etter det mye omtalte kysset etter VM-finalen i fjor sommer. (NTB)

    9wChGEe-VpU
    Foto: AP
Erling Braut Haaland
I cupens andre runde møtte Strømmen eliteserielaget Lillestrøm. Da disket Eirik Åsvestad opp med scoring fra egen banehalvdel.