Hopp til innhold

Iam.no nekter innsyn

De tar selvkritikk på flere punkter, men ber om at redegjørelsen unntas offentlighet på grunn av bedriftsmessige hensyn.

iam.no i dagens utgave
Foto: NRK


Kim Ellertsen, avdelingsdirektør i Datatilsynet.

Kim Ellertsen, avdelings-direktør i Datatilsynet.

Foto: NRK

Datatilsynet mottok en redegjørelse fra Iam.no i dag. Etter en storm av protester har nettstedet tatt selvkritikk på flere punkter, men de ber imidlertid om at deler av redegjørelsen unntas offentlighet.

Brevet fra iam.no kom etter krav fra Datatilsynet.

Brevet fra Datatilsynet

Kan skade Iam.no

Iam.no mener at dette er bedriftssensitive opplysninger som kan skade nettstedet dersom de blir offentlig kjent.

De viser til offentlighetslovens paragraf 13 og forvaltningslovens paragraf 13 første ledd nummer to.

Offentlighetsloven innebærer at det skal nektes innsyn i opplysninger som er underlagt taushetsplikt, mens forvaltnings-lovens første ledd nummer to sier at tekniske innretninger og fremgangsmåter kan hemmeligholdes av konkurransemessige hensyn.

Kim Ellertsen, avdelingsdirektør i Datatilsynet, bekrefter at nettsiden ikke vil blottlegge deler av dokumentet for offentligheten.

- Vi vil ta stilling til anmodningen om unntatt offentlighet innen et par dager, sier Ellertsen.

Forretningshemmelighet

Datatilsynet ba i et brev 24. september om en generell redegjørelse for hvordan IAM anser vilkårene i personopplysningsloven, for å være oppfylt.

I svaret opplyser Iam.no at de får informasjonen fra Easy Connect, Google og brukerne selv.

Virksomheten ønsker imidlertid ikke å forklare i detaljer hvordan de sikrer ivaretakelse av kravet om korrekte og oppdaterte personopplysninger, hvordan de forhindrer at opplysninger som har skjulte telefonnummer og adresser publiseres, og hvilke rutiner de har for publikums korrigering av opplysninger.

- Vi får vite om hvem som er virksomhetens informasjonsleveran-dører, men ikke konkret om hvordan Iam.no er bygd opp, sier Ellertsen.

Til tross for flere forsøk, har ikke noen fra Iam.no eller deres advokat svart på NRKs henvendelser.

LES OGSÅ: LES OGSÅ: Fant mindreårig datter på iam.no

Iam.no

Iam.no har samlet opplysninger fra skattelister, google-søk, telefonkataloger og karttjenester og presenterer det i én oversikt.

Kort tid etter at Iam.no ble publisert, gikk bølgene høyt rundt nettsiden. Flere annonsører trakk seg, mens Facebook-gruppen " Stopp iam.no" fikk mange medlemmer. Forsker Gisle Hannemyr stemplet nettsiden som useriøs.

LES OGSÅ: LES OGSÅ: Annonsører ut av iam.no

AKTUELT NÅ