Hopp til innhold

– Norge har rikelig med plass

– Norge har mye mer plass til vindmøller, og det er dermed færre konflikter forbundet med utbygging som det er i erstatningssakene i Danmark, sier leder i Energi- og miljøkomiteen, Gunnar Kvassheim (V).

Vindmøllepark

Vindmølleparken i Havøysund i Finnmark.

Foto: Per Kristian Johansen / NRK

Naboer til vindmølleparker i Danmark har nå fått tildelt erstatning fordi vindmøllene kaster skygge på boligen deres, og er dermed til sjenanse.

Etter at boligen har sunket i verdi, har en av naboene fått hele 200.000 kroner i erstatning .

– Ikke en problemstilling

Gunnar Kvassheim (V)

Leder i Energi- og miljøkomiteen Gunnar Kvassheim.

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

– Grunneierne får i stor grad sine interesser ivaretatt gjennom avtaler med utbygger her til lands, sier Kvassheim.

Han mener erstatninger på linje med de danske, ikke er en problemstilling her hjemme ennå.

– Men jeg er åpen for å komme tilbake til en slik problemstilling, og spørsmål om nabokrav, dersom det blir aktuelt.

– Muligheter til å velge bort

Kvassheim forteller at det per i dag ikke blir gitt konsesjoner til vindmølleutbygging dersom det oppstår store konflikter med naboer.

– Vi har store arealer å ta av og store muligheter til å velge bort det som er mest konfliktfylt. Det viktigste her til lands er at det blir arbeidet fram gode planer i fylkene.

– Det er ikke snakk om at vindmølleparkene er til sjenanse, men i større grad snakk om konflikter knyttet til miljøbevaring i Norge, sier Kvassheim.

– Provoserende

Nestleder i Vern Fosenhalvøya, Mads Jørgen Astorsen, synes uttalelsen er provoserende. Han mener tvert i mot at vindmøllene her til lands også er til sjenanse for bebyggelsen rundt parkene.

– Det er en provoserende uttalelse for de som har denne utbyggingen tett opptil seg. Det er mange av planene på Fosen som er relativt nær bebyggelse, men det er helt klart noe annet enn det som foregår i Danmark.

– Vil komme tilfeller som i Danmark

Astorsen mener problemet i Norge er at vindmøllene planlegges i uberørt natur. Men han legger til at det helt klart vil oppstå større konflikter dersom møllene kommer nærmere folk.

– Det er vanskelig å se for seg hvordan det vil se ut når planene som ligger klare har kommet ut i livet. Dersom det skulle bli en massiv utbyggelse i Norge, vil det helt klart komme tilfeller som i Danmark, der naboer går til sak på grunnlag av sjenanse.

Astorsen forteller at naboer av vindmølleparken på Bessakerfjellet i Roan kommune i Sør-Trøndelag har slitt med støy som ble verre enn de hadde sett for seg.

Ingen av disse har gått videre med noen klage.

Vindmøllepark på Smøla

Vindmøllepark på Smøla i Møre og Romsdal.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger