Hopp til innhold

Anbefaler mange nedleggelser

Forsvarssjef Sverre Diesen la i dag fram Forsvarsstudien 07. Han anbefaler store endringer i Forsvarets struktur.

Sverre Diesen
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Forsvarssjefen understreket at hvis ikke tilskuddene til Forsvaret økes, så har man tatt en politisk beslutning om å bygge ned Forsvaret.

For å opprette strukturen i Forsvaret, mener Diesen at forsvarsbudsjettene fremover må øke med ca. 2 prosent per år utover konsumprisindeksen. 

Les studien:

Forsvarsstudien 2007

Sammen med innstillingen fra Forsvarspolitisk utvalg, skal studien utgjøre grunnlaget for langtidsplanene for Forsvaret 20 år fremover, men legger mest vekt på perioden fra 2009 til 2012.

Diesen mener at dersom budsjettene til Forsvaret ikke økes, så er det praktisk talt det samme som en styrt avvikling av Forsvaret.

Les: Frykter for Forsvarets framtid

Han avviser imidlertid at han krever for mye og truer uforholdsmessig.

- Denne innstillingen fra oss er ikke noe trussel om hva som skjer med Forsvaret dersom vi ikke får mer penger, men en nøktern, fagmilitær vurdering, sa Diesen. 

Forsvarets ledelse anbefaler en rekke nedleggelser på til lands, til vanns og i lufta. Til sammen 12 baser anbefales nedlagt.

Hæren

Et av hovedpunktene i studien er at Hærens fremtidige virksomhet anbefales konsentrert til Indre Troms og Østerdal Garnison.

Forsvarssjef Svere Diesen mener det ikke er grunnlag for videre drift av Garnisonen i Porsanger i Finnmark som base for Hæren. Jegerkompaniet flyttes til Setermoen Garnison i Indre Troms.

Les: Blir bare bombemål

Det var på forhånd spekulert i om Kongens egen Garde skulle legges ned eller reduseres. Dette stemmer ikke, og forsvarsledelsen anbefaler fortsatt drift.

Høren styrkes gjennom økning i antall årsverk. Det er spesielt spesielt vervede pg spesialistbefal dette gjelder.

Sjøforsvaret

Sjøforsvarets virksomhet vil forsvarssjefen konsentrere til Bergen og Haakonsvern orlogsstasjon, samt en større konsentrasjon av virksomheten ved dagens baser i Nord-Norge.

De fem nye fregattene med NH 90-helikoptre, seks mineryddingsfartøyer og seks ubåter bør være stammen i fremtidens sjøforsvar, ifølge rapporten.

Les: Full fart ut av Rogaland

Les: Skuffet og sint på Olavsvern

Når det gjelder de seks nye missiltorpedobåtene (MTB) vurderes de å ikke vesentlige i forhold til å opprettholde den nødvendige strukturen på sjøen, og forsvarsledelsen anbefaler dermed å avvikle MTBene før de er tatt i bruk. 

MTB-prosjektet hadde en totalkostnadsramme på 4,6 milliarder kroner og var et av Forsvarets store investeringsprosjekter frem mot 2010. Nå skrinlegges de altså.

Luftforsvaret

Når det gjelder Luftforsvaret, anbefales det at kampflyene og et samlokalisert luftvern samles på Bodø hovedflystasjon. Ørland hovedflystasjon og Sola flystasjon anbefales nedlagt.

I påvente av gigantinvesteringen som skal gi Forsvaret nye kampfly, blir de 57 F-16-flyene videreført som i dag.

Les: Vil legge ned Ørland Hovedflystasjon

Ørland Hovedflystasjon

Ørland Hovedflystasjon legges ned.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Bardufoss flystasjon anbefales som ny hovedbase for den fremtidige helikopterstrukturen.

Les: Helikopterbase til Bardufoss

De to luftovervåkings- og stridsledelsesavdelingene i Sørreisa i Troms og Mågerøy anbefales nedlagt. En ny enhet for luftovervåking og stridsledelse anbefales etablert sammen med Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan ved Bodø.

Bodø er altså den klare vinneren i forsvarssjefens innstilling. Diesen ønsker å legge både operativt hovedkvarter og jagerflybasen til byen.

Les: Nordland vinneren  

Heimevernet

Også for Heimevernet forslår Forsvarsstudien store omveltninger. Den mest synlige er å redusere den operative strukturen fra 50 000 til 30 000 befal og mannskaper.

Antallet heimevernsdistrikter reduseres fra 13 til 10.

Verneplikt for kvinner

Den tradisjonelle verneplikten skal endres. For det første så vil den deles i to, og den første delen skal gjøres nettbasert. Her kan man registrere seg, og ønske seg gren. Deretter blir man innkalt til sesjon, slik vi kjenner den i dag.

I tillegg ønskes pliktig sesjonsplikt for kvinner. Det vil si at det er pliktig for kvinner å registrere seg i nettbasen, mens den fysiske delen av sesjonen foreslås frivillig.

Samarbeid med Sverige

Forsvarsledelelsen ønsker å inngå samarbeid med Sverige på noen områder. Det er innenfor områder som logistikk, trening og øvelser dette er aktuelt på kort sikt. I tillegg er det snakk om utnyttelse av skytebaner og sanitet.

På lang sikt ønsker å opprette en felles stabsskole med svenskene.

AKTUELT NÅ