NRK Meny
Normal

Vil legge ned Ørland Hovedflystasjon

Forsvarssjef Sverre Diesen går inn for å legge ned Ørland Hovedflystasjon i Forsvarsstudien 07.

Sverre Diesen
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

I dag overleverte forsvarssjef Sverre Diesen sluttrapporten for den mye omtalte Forsvarsstudien 07 til forsvarministeren.

Les Forsvarsstudien 2007

Flyttes til Bodø

Kampflyene og et samlokalisert luftvern anbefales samlet på Bodø hovedflystasjon. Det betyr at flystasjonene på både Ørland og Rygge foreslås nedlagt.

Dermed må også Norges avtaler og fopliktelser i forhold til NATO gjennomgås på nytt.

Ruster til kamp

Joakim Kristiansen, som er tillitsvalgt i Befalets fellesorganisasjon på Ørland, er skuffet over hvor liten innflytelse fagforeningene fikk i forsvarsstudien.

- Alle fagforeningene forlot forhandlingene da vi innså at dette ikke var snakk om noen reelle forhandlinger. De lokale innspilla kunne ikke få noen innvirkning på selve Forsvarsstudien, sier Kristiansen.

Over 650 personer jobber på flystasjonen i dag.

- Det er tøft å få høre at arbeidsplassen sin skal legges ned. Men jeg kan personlig ikke se for meg et Trøndelag uten et forsvar. Så jeg har fortsatt god tro på at Ørland Flystasjon fortsatt kommer til å være der. I hvilket omfang er jeg litt mer usikker på, men et helt avmilitarisert Trøndelag har jeg ikke no tro på. Jeg har stor tiltro til politikerne selv om jeg stiller meg mer tvilende til forsvarssjef Sverre Diesen, sier Kristiansen.

Ønsker mer penger

I dag brukes det om lag 30 milliarder kroner. Diesen mener at Forsvaret må få enda mer penger enn det som bevilges i dag. Forsvarssjefen mener at om det ikke kommer mer penger på bordet så betyr det en styrt avvikling av forsvaret i Norge.

- Utfordringene ligger i å videreføre forsvarets kjøpekraft i framtida. I den forbindelse må Forsvaret få mer penger slik at den dekker opp kostnadsveksten i markedet, sier Diesen.

Nå er det opp til politikerne å ta stilling til Forsvarsstudiene og de rådene som er kommet fra Forsvarspolitiske utvalg.

Video fra Trøndelag

Se vår "timelapse" av juliværet i Trøndelag
Promo folkemøte fra Kimen på Stjørdal
Femte året med spel i år