NRK Meny
Normal

Frykter for Forsvarets framtid

Om Forsvaret ikke får mer penger, betyr det i praksis en styrt avvikling, mener forsvarssjefen, som uansett vil legge ned 12 militærbaser og redusere Heimevernet.

Forsvarssjef Sverre Diesen
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

I dag overleverer forsvarssjef Sverre Diesen sluttrapporten for den mye omtalte Forsvarsstudien 07 til forsvarsministeren.

Sammen med innstillingen fra Forsvarspolitisk utvalg, skal studien utgjøre grunnlaget for langtidsplanene for Forsvaret i perioden fra 2009 til 2012.

 

Les rapporten:

Forsvarsstudien 2007

I rapporten skriver Diesen at Norge i løpet av 25-30 år ikke lenger vil ha et selvstendig forsvar, dersom tilskuddene ikke økes. 

Bjørn Jacobsen (SV)

SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen mener forsvarssjefen krisemaksimerer.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Mister kjøpekraft

I år bruker Norge rundt 31 milliarder kroner på Forsvaret.

Forsvarssjefen mener dette er nok til å møte de de sikkerhetspolitiske truslene Norge står overfor.

Problemet er at Forsvarets kostnader hvert år øker med rundt 2 prosent mer enn prisstigningen.

Hvis Stortinget bare justerer forsvarsbudsjettet etter inflasjonen, slik de har gjort de siste årene, vil Forsvarets kjøpekraft bli betydelig redusert i årene som kommer.

Vil avvikle artilleriet

Forsvarssjef Sverre Diesen skisserer i Forsvarsstudien opp hvilke konsekvenser dette vil få.

I perioden fra 2009 til 2012 vil sviktende kjøpekraft ifølge Diesen tvinge Forsvaret til å avvikle artilleriet, redusere Heimevernet til 10.000 mann, avskaffe luftvernet og legge ned Forsvarets musikk.

I neste langtidsperiode blir det Garden og resten av Heimevernets tur.

- Krisemaksimerer

SV mener Diesen krisemaksimerer, men at han likevel kommer med gode innspill i forsvarsdebatten.

- Vi har to valg når det gjelder forsvarspolitikken. Vi kan enten la det skure å gå, slik vi har gjort i mange år, eller så kan Stortinget og regjeringen ta tak, sier SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen.

Likevel vil de ikke nødvendigvis gi Forsvaret mer penger.

- Se over kjølen; den svenske borgerlige regjeringen trakk fire milliarder over natta. Den danske regjeringen ga 19 milliarder til Forsvaret og ba dem ordne det forsvaret de ville.

- I Norge kan vi fortsatt gjøre mye for å få vekk feilinvesteringer, få bedre økonomistyring og få et bedre samarbeid i Norden og i Nato, sier Jacobsen.

Vil skrote MTB-er

Selv om Forsvaret i framtida skulle få økte tilskudd, vil forsvarssjefen uansett avvikle MTB-våpenet, og dermed skrote fem nye MTB-er til til sammen fem milliarder kroner.

Les også: Vil droppe MTB-er til 5 milliarder

Han vil også redusere Heimevernet fra 50.000 til 30.000 mann og legge ned 12 militærbaser, blant dem Forsvarets overkommando på Jåttå utenfor Stavanger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger