Hopp til innhold

Vil ha fastlegen som vitne i Sigrid-saken

Påtalemyndigheten vil at fastlegen til den tiltalte 38-åringen i Sigrid-saken skal vitne i lagmannsretten. Han kan bli sentral, men det er ikke sikkert han får vitne.

Dømt for Sigrid-drapet sammen med forsvarerne på dagen for domsavsigelsen

ANKESAKEN STARTER I DAG: Den 38-årige mannen (sladdet) ble i Oslo tingrett dømt for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne. Dommen var tvungen psykisk helsevern. Mannen anket på stedet og ny rettsrunde starter i Borgating lagmannsrett i dag. Her er han med forsvarer John Christian Elden (t.h.).

Foto: Svein Olsson / NRK

Sigrid Giskegjerde Schjetne

DREPT: Sigrid Giskegjerde Schjetne ble drept i 2012. 38-åringen som er dømt for drapet ble dømt til tvungent psykiatrisk helsevern.

Foto: Privat / NTB scanpix

– Fra vår side er det tilført ett nytt vitne, det er fastlegen til tiltalte. Vi håper at legen kan komme med sin oppfatning av tiltalte i en periode på flere år. Det går på hans kunnskap om tiltalte, bekrefter statsadvokat Nina Prebe til NRK.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdateringer.

Må oppheve taushetsplikten

Ankesaken i Sigrid-saken starter i dag. I oktober ble en 38 år gammel mann dømt til tvungent psykiatrisk helsevern for drapet på 16-årige Sigrid Giskegjerde Schjetne. Drapet skal ha skjedd i 2012.

John Christian Elden

INGEN AVGJØRELSE: Mandag kveld hadde ikke forsvarer for den tiltalte 38-åringen fått svar på om hans klient ville oppheve taushetsplikten for sin egen fastlege, som er kalt inn som vitne av statsadvokaten.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

38-åringen anket på stedet. Både på skyldspørsmålet og straffeformen. Ved å kalle inn fastlegen hans som vitne håper påtalemyndigheten å kunne få belyst tilregnelighetsspørsmålet ytterligere.

Aktoratet prosederte på utilregnelighet i tingretten, den tiltalte mannen mener han ikke er syk og ikke har begått drapet på Sigrid.

– Legen har selvsagt taushetsplikt og kan bare føres hvis min klient samtykker. Det har han ikke svart på ennå. Tiltalte mener fortsatt det ikke er ført bevis for at han er i en sinnstilstand som gjør at han kan underkastes helsevern, fortalte forsvarer John Christian Elden til NRK mandag kveld.

Les også: Polititopp anmeldt for lovbrudd i Sigrid-saken

Les også: Vil ha mer bruk av tvungen behandling

Les også: Elden: – Han mener han er tilregnelig

– Ingen nye avhør

En utfordring er at tiltaltes fastlege er underlagt taushetsplikt. Det er bare tiltalte selv som kan oppheve denne, ellers kan ikke fastlegen snakke om forhold som går på 38-åringen.

Mandag kveld var det ikke tatt stilling til om tiltalte skulle oppheve taushetsplikten for fastlegen. Dette må gjøres før legen starter sin forklaring.

– De vil vel underbygge sin påstand om utilregnelighet, men det er ikke tatt noen nye avhør. Det er ikke avklart om min klient samtykker i at fastlege føres som vitne ennå, så det må vi komme tilbake til i retten, forklarer Elden.

Her kan du lese alt om Sigrid-saken.

Statsadvokat Nina Prebe

VIL HA NYTT VITNE: Statsadvokat og aktor Nina Prebe har kalt inn tiltaltes fastlege som vitne i lagmannsretten, men mandag kveld var det ikke avklart om tiltalte tillater at taushetsplikten blir opphevet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Hvor viktig er det for dere at fastlegen får vitne?

– Jeg ønsker ikke å si mer om dette nå. Det hører med til prosederingen i retten, sier Prebe til NRK.

– Hvor viktig er det for dere at taushetsplikten oppheves?

– Han er en del av den totale vitneførselen og skal forklare seg rundt tiltaltes medisinske helse. Det blir en ny og full runde når rettssaken starter og i all hovedsak er det ikke store endringer i bevisførselen fra vår side, sier Prebe.

Vil ha tilregnelighetsdom

Advokat Harald Stabell

ØNSKER TILREGNELIGHETSDOM: De pårørendes bistandsadvokat Harald Stabell mener det blir mindre støy i saken hvis tiltalte dømmes for drapet og får forvaringsdom. – Da kan han ikke begjære seg løslatt før om ti år, sier han til NRK.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Familiens bistandsadvokat Harald Stabell ønsker ikke å si mye om at fastlegen er kalt inn som vitne. Han understreker at det er viktig for Sigrids foreldre å få avklart tilregnelighetsspørsmålet.

– Dersom han blir funnet utilregnelig vil han i praksis kunne begjære seg løslatt hvert år etter en rettskraftig dom. Dette vil føre til mer støy, uønsket oppmerksomhet og belastning for familien, sier Stabell til NRK og legger til:

– Dersom tiltalte blir funnet skyldig i å ha utført drapet så er det viktig for oss at han blir funnet tilregnelig slik at han får en forvaringsdom og ikke kan begjære seg løslatt før om ti år.

I tingretten ble 38-åringen også dømt til å betale 20.000 kroner til hver av Sigrids foreldre.

Stabell anket oppreisningsbeløpet på stedet. Bistandsadvokaten mener det var grunn til å gå høyere enn det normen på 200.000 kroner, fastsatt av Høyesterett, i denne saken.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger