Hopp til innhold

Røde Kors har det travelt i påskefjellet

Organisasjonen har så langt hatt mer å gjøre i påskefjellet enn på flere år etter syv snøskred på noen få dager.

Røde Kors-aksjon fra Gaustatoppen

Røde Kors opplever en økning i aksjoner etter snøskred. I løpet av de tre første dagene i påsken i år er det registrert 182 skader i fjellet, mot 100 på samme tid i fjor. Arkivbilde fra Røde Kors-aksjon på Gaustatoppen i 2006.

Foto: Anders Hartmann / Røde Kors

– Ikke siden 2009 har vi hatt så mange aksjoner så tidlig i påsken. Det har vært større utfart i år enn i fjor og folk utnytter tilsynelatende det gode været til å komme seg ut på tur, skriver Røde Kors i en pressemelding mandag kveld.

I 2009 opplevde hjelpekorpset hele 70 aksjoner i påskens tre første dager, mens det de andre årene har ligget på 20–40 aksjoner. I år er tallet oppe i 70 aksjoner.

Mange av aksjonene som hjelpekorpset har deltatt i, er skredrelaterte.

– Det har vært syv snøskred så langt i påsken. Syv skred på tre dager er mye. I 2012 og 2011 var det henholdsvis to og null snøskred i påsken, sier Lars-Otto Laukvik, vaktleder på Røde Kors' informasjonssentral på Golsfjellet, til NRK.no.

I 2012 rykket hjelpekorpset ut til 33 skred totalt, mot 23 og 21 i henholdsvis 2011 og 2010, opplyser Laukvik.

Lars-Otto Laukvik

Røde Kors har ikke siden 2009 opplevd så mange aksjoner tidlig i påsken som i år. Her Lars-Otto Laukvik, vaktleder på Røde Kors' informasjonssentral på Golsfjellet.

Foto: Røde Kors

Økning i personskader også

Laukvik forteller at det også har vært en markant økning i antall personskader i år sammenlignet med de siste fire årene.

– I fjor hadde vi registrert 100 skader etter de tre første dager i påsken, mens vi i år har registrert 182 skader, sier Laukvik.

Alene i dag er det registrert 60 skader mot 42 i fjor.

Klinikkoverlege Mads Gilbert ved akuttmedisinsk klinikk ved Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) mener skader i påskefjellet er et folkehelseproblem.

– Det virker ikke som at folk tar inn over seg de kreftene som settes i sving. Slik som folk oppfører seg i fjellet er det som å ta på seg bind for øynene og gå over E6, sa han til NRK mandag.

Snøskred ved Lunheim

Ved Lunheim i Tromsø ble en mann i 30-årene søndag tatt av et massivt snøskred, og ble kort tid etter bekreftet omkommet.

Foto: Marita Andersen / NRK

Flere skred

Av det samlet antall aksjoner i påsken er syv av de er relatert til skred. Søndag omkom en mann i et snøskred ved Lunheim i Tromsø.

Hittil i år har 23 menneskeliv gått tapt, mot 39 i hele fjor.

I Sauda ble en gutt tatt av skred, men faren hans fikk ham ut før Røde Kors Hjelpekorps skredgruppa kom frem

– Også på Norefjell i Buskerud, Vikafjell i Sogn og Fjordane og på Haukeli har det gått i påsken skred, sier Laukvik

Haukeli mistenkte man en stund at en person var tatt av skred da det var skispor som førte rett gjennom skredet.

– Hjelpekorpset og et redningshelikopter brukte fire timer før man konstaterte at ingen var tatt i skredet, sier Laukvik.

Snøskred

I Lofoten og Vesterålen blir det farenivå fire de neste dagene – et farenivå der skred kan utløse seg selv uten at mennesker er i området. På steder med farenivå fire er det mulig at veier kan bli stengt. Arkivbilde.

– Unngå bratte terreng

Variasjonene i været er fortsatt svært kontrastfylte, med solfylte dager i sør og en del nedbør i nord.

Ifølge nettstedet Varsom.no – en ny tjeneste for varsling av naturfarer i Norge – vil skredfaren holde seg på 2 og 3, helt opp til 4 enkelte steder i Lofoten og Vesterålen.

Laukvik oppfordrer folk til å komme seg ut på tur, men maner også til å ta noen enkle forholdsregler:

– Unngå terreng brattere enn 30 grader, tilpass turen etter din fysiske form og ha med litt ekstra utstyr i sekken hvis været endrer seg, sier han til NRK.

– Hvis folk ser eller utløser skred, oppfordrer vi dem til å melde fra til politi eller nærmeste fjellstue, selv om ingen er tatt. Da unngår man unødvendige aksjoner, sier han.

Betydelig skredfare

Skredfaren vil være betydelig i store deler av landet de neste dagene.

I Lofoten og Vesterålen blir det farenivå fire de neste dagene – et farenivå der skred kan utløse seg selv uten at mennesker er i området. På steder med farenivå fire er det mulig at veier kan bli stengt.

I Sør-Norge er farenivået på to, noe som er moderat skredfare.

– Det er i Sør-Norge det er tryggest, men det er likevel greit å være ekstra forsiktig i påskefjellet, sier Markus Landrø, vaktleder ved skredvarslingen Varsom.no, til NTB.

Rauland i Telemark

Påskesol og flotte skiforhold i Rauland i Telemark. I Sør-Norge er skredfaren moderat, mens den er stor i Nord-Norge.

Foto: Jon Eeg / NTB Scanpix

AKTUELT NÅ