Hopp til innhold

Slik kan du se om egget er befruktet

Professor Birger Svihus sier det ikke er noe skummelt med befruktede kyllingegg, og at folk selv kan se det når egget ligger i stekepanna.

Ernæringsprofessor Birger Svihus

ERNÆRINGSPROFESSOR: Birger Svihus ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet sier det ikke er noen grunn til at leverandørene skal luke ut befruktede egg.

Foto: Kjartan Ovesen

NRK forteller lørdag historien om Linda Akselsen Bjerke, som kjøpte egg på Rema 1000 og klekket fram to kyllinger på kjøkkenbenken.

Rema 1000 sier det ikke skal være mulig, men professor Birger Svihus ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet sier derimot at befruktede egg er ganske vanlig.

– Noen eggprodusenter velger å ha en hane i flokken. Noen mener det gir mer ro. Hvis det er en hane i flokken, vil noen egg være befruktet, sier ernæringsprofessor Svihus, som har jobbet spesielt mye med animalske produkter, inkludert egg.

Linda Akselsen Bjerke

KYLLINGMOR: Linda Akselsen Bjerke kjøpe egg på Rema 1000 og klekket fram kyllinger på kjøkkenbenken i Kongsvinger.

Foto: Privat

Han mener det er nærmest umulig å oppdage selv om eggene gjennomlyses.

Jeg tviler sterkt på at leverandørene kan klare å se om et egg er befruktet når det sendes videre, sier Svihus til NRK.

– Slik ser du det

Han ser heller ingen grunn til å fjerne befruktede egg før de når forbrukerne.

– Det er overhodet ikke noe galt med et befruktet egg. Det er like sunt å spise som vanlige egg, sier Svihus som hyller eggets egenskaper på universitetets hjemmeside.

Han sier at forbrukerne selv kan se om et egg er befruktet.

– Når du har kakket et egg, kan du finne en hvit flekk på plommen. Når egget er befruktet, kan du finne en mørk prikk inne i denne hvite flekken. Dette er eggcellen som har begynt å dele seg, forklarer Svihus.

Kyllinger klekket fra eggpakke på Rema 1000

KYLLINGLYKKE: Linda Akselsen Bjerke har oppkalt de to kyllingene etter matvarekjeden. Til venstre ser man «Rema» og til høyre «Tusen».

Foto: Linda Akselsen Bjerke

Han påpeker at det er helt ufarlig.

– Når egget holdes kjølig, stoppes denne prosessen. Det er bare en fun fact. Jeg vil ikke at folk ikke skal spise disse eggene. Det er helt likegyldig for forbruker.

Eggcellen dør ikke

Den eneste forskjellen er at holdbarheten er noe lavere på et befruktet egg, men Svihus påpeker at holdbarheten på egg generelt er lang, og at den lille forskjellen er ubetydelig.

– Dør ikke eggcellen når egget ligger kjølig?

– Den dør ikke, men går i dvale. Om egget har ligget kjølig kort tid, og det legges varmt, kan det bli til en kylling. Det er naturens gang, sier Svihus, som synes det er fint at slike historier blir kjent.

– Jeg synes det er fint at folk ser hva vi egentlig spiser. Det er helt naturlig, sier Svihus.

AKTUELT NÅ