Hopp til innhold

Norge sender offiserer til USA i kampen mot IS

Norge sender fem stabsoffiserer til USA for å forberede en mulig militær innsats mot IS, opplyser forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Brende og Søreide

Utenriksminister Børge Brende og forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide varsler at de sender militær innsats til USA for å planlegge en mulig operasjon mot IS i Irak.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Søreide og utenriksminister Børge Brende redegjør i ettermiddag for hva det norske bidraget blir.

– Vi har besluttet å sende fem stabsoffiserer til å bidra til planlegging av en stor internasjonal koalisjon med et bredt spekter av virkemidler, sier Søreide.

Offiserene skal i første omgang til USA og deretter til lokale baser i Irak, ifølge Søreide.

Regjeringen vil foreløpig ikke si hva et eventuelt militært bidrag skal bestå i.

– Vi vil gå tilbake til Stortinget når den vurderingen er klar, sier Søreide som understreker at Irak er avhengig av hjelp utenfra i kampen mot IS.

Hareide-1

– IS' militære fremrykning de siste månedene har vært dramatisk. Gruppen utgjør en trussel mot sikkerheten og stabiliteten i hele regionen og begår omfattende og grove overgrep mot sivilbefolkningen. Irakiske myndigheter, sammen med land i regionen, må ta ledelsen i å møte trusselen fra ISIL, men de har behov for bred internasjonal støtte, sier Søreide.

Vurderer å utvide

I forkant av møtet i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen i ettermiddag, fikk NRK opplysninger som kan tyde på at Norges bidrag skal være av militær karakter.

Utenriksminister Børge Brende sier de fortløpende vil vurdere ytterligere bidrag i nær konsultasjon med Stortinget.

– IS er et globalt problem som må bekjempes med globale midler. Men det er regjeringen i Irak som må stå for den militære kampen med støtte fra arabiske land og med støtte fra oss, sier Brende.

Brende legger vekt på at Norge først og fremst er og skal være i front på den humanitære siden overfor de flere millioner menneskene som er internt fordrevne i Irak og Syria.

Fra før har Norge stilt til disposisjon et transportfly for humanitær hjelp.

Krf-leder Knut Arild Hareide sier dagens bidrag skiller seg betydelig fra sist Norge var involvert i en militæraksjon i Irak.

– Det er et veldig beskjedent militært bidrag, men det er med et stort alvor. Denne gangen er det et folkerettslig grunnlag for det Norge er med på, i motsetning til Irak-krigen i 2003. Samtidig er det en større støtte i regionen for dette arbeidet, sier Hareide som deltok på møtet i ettermiddag.

SV sier nei

SV gikk som eneste part i mot de andre i dagens møte. Partileder Audun Lysbakken er svært skeptisk til at Norge skal bidra i en ny militær operasjon i Irak.

– Vi kan ikke stille oss bak å sende inn norske soldater inn i denne operasjonen, sier Lysbakken til NRK.

Audun Lysbakken står alene om å være mot et norsk militært bidrag mot IS.

– Terskelen må være høy for en vestlig militær intervensjon. Jeg frykter at støtten til IS iden sunnimuslimske befolkningen øker dersom vestlige styrker bidrar i regionen, sier Lysbakken.

USA ba om hjelp

Mandag denne uken ble det klart at USA har bedt Norge og flere andre land om å bidra militært i Irak.

Forespørselen omfatter også humanitære bidrag, hjelp til å stanse kontantstrømmen inn og ut av Nord-Irak og tiltak mot fremmedkrigere.

Rundt 40 land har sagt seg villige til å bidra i kampen mot den sunnimuslimske ekstremistgruppen som har okkupert store områder i Irak og Syria.

Børge Brende

Børge Brende kom ut fra møtet i den utvidede utenriks- og forsvarskomiteen ved 15-tiden.

Foto: Siv Sandvik / NRK

AKTUELT NÅ