Hopp til innhold

– Hadde ikke gått bra uten sykkelhjelm

For to år siden svevde Kenneth mellom liv og død etter et fall på vei til jobben. Én av tre drepte i sykkelulykker kunne ha reddet livet ved å bruke hjelm, ifølge rapport fra Statens vegvesen.

En tredel av syklistene som mister livet i ulykker, ville trolig ha overlevd hvis de hadde brukt sykkelhjelm. Det viser en gransking av 71 ulykker der syklister omkom i perioden 2005 til 2012.

VIL LÆRE: Statens vegvesen har analysert 71 dødsulykker på sykkel for å kunne lære av feil, og forebygge nye ulykker. Sykkelhjelm viser seg å være avgjørende i mange tilfeller.

Kenneth Skeie

BRUKTE HJELM: Kenneth Skeie mener hjelmen kan ha vært avgjørende for at han overlevde en sykkelulykke for to år siden.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Kenneth Skeie var utsatt for en sykkelulykke på vei til jobb for et par år siden, og ønsker å advare andre om hvor lite som skal til. Han ble funnet av en forbipasserende i en blanding av torv og stein.

– Jeg syklet som normalt og må ha falt og sklidd. Det var en litt skarp sving med løs grus der. Det er en periode jeg ikke husker, sier Kenneth til NRK.

Han ble flydd med luftambulanse til Ullevål sykehus, og lagt i kunstig koma i nesten to uker for å få stabilisert skaden.

– Skaden i seg selv var såpass kraftig, og marginene var så små, at jeg tviler på at det hadde gått bra om jeg ikke hadde brukt hjelm, forteller han.

To år etter ulykken gjør det fortsatt inntrykk på Skeie å se folk sykle uten hjelm.

– De skulle bare visst hvor fort gjort det kan være, advarer han.

Skeie forklarer at han ikke er noe tilhenger av påbud, men presiserer at marginene er små, og «da er det en enkel sak å ta på seg hjelmen».

Analysert 71 dødsulykker på sykkel

– I Statens vegvesen analyserer vi alle dødsulykker. Vi ønsker å finne ut hvorfor det endte så fatalt, lære av feil og forebygge slik at ikke samme type ulykke skjer igjen, sier senioringeniør Anette Krekling i Statens vegvesen til NRK.

Hun har ledet arbeidet med rapporten «Analyse av sykkelulykker» som har tatt for seg 71 dødsulykker fra 2005 til 2012, og hun håper funnene får flere nordmenn til å bruke hjelm.

I dag er det 1 av 4 barn, og halvparten av alle voksne, som ikke bruker hjelm.

1 av 3 kunne ha overlevd med hjelm

Anette Krekling

BRUK HJELM: Anette Krekling fra Statens vegvesen tror at 1 av 3 drepte syklister kunne ha overlevd om alle hadde brukt hjelm.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– Vi tror at 1 av 3 drepte syklister kunne ha overlevd om alle hadde brukt hjelm, sier Krekling.

Prosjektlederen forklarer at en typisk ulykke er at en syklist faller av sykkelen eller stuper over styret og slår hodet i asfalten. Et slikt slag mot hodet kan være dødelig eller du kan bli slått bevisstløs og bli liggende med ufrie luftveier til noen finner deg.

– Det er forresten grunnen til at fallskjermhoppere også bruker hjelm, det er for å ikke bli slått bevisstløs ved landing, sier Krekling, og fortsetter:

– Hjelmen beskytter mot hodeskader der kreftene ikke er for store. Hjelmen kan redde liv, men minst like viktig er det at hjelmen reduserer skadeomfanget. Det er mange som har unngått hjerneskade i en sykkelvelt fordi de hadde hjelm på.

Krekling tror at om lag 25 syklister av de 71 omkomne kunne ha overlevd hvis de hadde brukt hjelm.

Risikokompensasjon

Anette Krekling i Statens vegvesen tror ikke noe på påstanden om at hjelm og spesialutstyr øker risikoen for uforsiktig sykling.

– Noen hevder at man kan bli mer uforsiktig med hjelm på hodet, enn uten. Er det noe sannhet i det?

– Vi mener det er lite hold i disse påstandene, sier Krekling, og trekker frem en undersøkelse fra Transportøkonomisk institutt i 2009.

– Undersøkelsen viser at syklister med sykkeljakke sykler mer aggressivt enn de som sykler med vanlige klær. Er det jakken som får dem til å sykle aggressivt, eller er det slik at mye utstyr er et kjennetegn ved de som sykler mest risikabelt? Ville du selv tatt mye større sjanser med hjelm på hodet?

– Ta på barna hjelm, og ta på din egen

Anette Krekling, som har ledet arbeidet med rapporten, speiler historien til Kenneth Skeie og støtter opp om at det er små marginer og lite som skal til før det kan gå galt.

– I en ulykke var det en liten gutt som bråbremset. Sykkelen gikk rundt og han døde av skadene han pådro seg. Det skal ikke mere til, sier Krekling.

– Er det farlig å sykle?

– Det kommer an på hva du sammenlikner med, men det er i alle fall veldig mye du kan gjøre for å sikre deg i trafikken. Bruk sikkerhetsutstyr og sørg for å bli sett. Det er viktig å oppnå øyekontakt.

– Ta på barna hjelm, og ta på din egen, avslutter Krekling.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger