Hopp til innhold

Storby-makten kan glippe for Høyre

Den siste valgoversikten viser at Høyre går mest tilbake av alle partier. I Oslo går det mot et thrillervalg, mens Høyre trolig mister makten i Bergen.

Stille på Høyres valgvake

INGEN JUBEL: Da valgdagsmålingen kom over skjermene ble det helt stille på Høyres valgvake i Oslo. Ifølge målingen faller de 5,3 prosentpoeng og partiet ender på 22,7 prosent.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Valglogo

Da de første resultatene kom over skjermene ble det helt stille på Høyres valgvake i Oslo. En oppslutning på 23,3 prosent av forhåndsstemmene ga ingen applaus.

De foreløpige resultatene kl 22.55 viser at Høyre går ned i samtlige storbyer. Oslo: 30,5 %(-5), Bergen 21,7 % (- 13,2), Trondheim 20 % (-7,2), Stavanger: 27 % (-7).

Lokalvalg ses ofte på som en meningsmåling for den sittende regjering. Både Høyre og Frp går tilbake, men kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil ikke gå med på at det betyr at velgerne er misfornøyde med regjeringen.

Dette er først og fremst et lokalvalg, der lokale saker og kandidater avgjør, sier han til NRK.

En landsoversikt når 17 av 428 kommuner er opptalt viser at valgets store vinner er Miljøpartiet De Grønne som får 5,7 prosent av stemmene (+4,4). Høyre har størst tilbakegang med 5,3 til 22,2 prosent. Også Frp går tilbake, mens Ap og Sp har framgang.

Stang trolig ferdig som ordfører

Høyre har styrt hovedstaden i 18 år. Forhåndsstemmene i Oslo viser dødt løp mellom blokkene. Blå og rød side ligger an til 27 mandater hver av 59 mandater. Miljøpartiet får en oppslutning på 8,8 prosent av forhåndsstemmene og ligger inntar en klar vippeposisjon.

Ordfører Fabian Stang har allerede forberedt seg på muligheten til å måtte gi fra seg tittelen til valgsuksessen Miljøpartiet de Grønne.

– Jeg tror det er unaturlig at jeg blir sittende som ordfører, dersom MDG blir sittendende på vippen. Det naturlige blir vel at ordførerjobben går til MDG eller SV, sier Fabian Stang til NRK.

– Men livet er herlig dere. Politikere går, men hovedstaden består, sier Stang med et smil.

Lederen for Oslo Høyre, Nikolai Astrup, bekrefter at de er åpne for å forhandle med MDG etter valget.

– Så får vi teste hvor blokkuavhengige de er, sier han til NRK.

MDGs ordførerkandidat i Oslo, Shoaib Sultan, er også åpen for samarbeid.

– La oss snakke sammen. Vi er åpne for samtaler med alle, sier Sultan etter at deler av forhåndsstemmene er talt opp.

Høgre og Fabian Stang avviser ikkje at dei kan samarbeide med Miljøpartiet De Grønne. Stang seier han truleg er ferdig som ordførar.

Høyre holder på håpet

Helseminister og nestleder Bent Høie legger ikke skjul på at partiet gjerne skulle sett høyere oppslutning enn det den første landsoversikten viste.

– Resultatet viser at dette kan gi et godt grunnlag for Høyre. Ambisjonene våre er større og vi ønsker å se bedre tall i løpet av kvelden, sa han til NRK i 21.15-tiden.

Kommunalminister Jan Tore Sanner forsøker også å se det positive i tallene.

– Dersom valgresultatet blir 23 prosent, blir det vårt nest beste valg på 30 år, sa Sanner da forhåndsstemmene var klare i 21-tiden.

Den første landsoversikten viste at Ap hadde fått 34,2 (+1) og MDG 6,1 (+4,8). Høyre lå an til 22,9 (-4,6) og Frp 10,1 (-1,7).

Sanner minner om at sist kommunevalg var eksepsjonelt godt for Høyre. I 2011 gjorde de sitt beste valg på over 30 år. De gikk fram nesten ni prosentpoeng til 28 prosent, og vant 44 nye ordførere.

Helseminister Bent Høie legger ikke skjul på at partiet gjerne skulle sett bedre tall enn det den første landsoversikten viste.

Borgerlig nedgang

Den første landsoversikten viser at regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet (Frp) har størst tilbakegang. Støttepartiene KrF og Venstre går også tilbake, mens Arbeiderpartiet ser ut til å gjøre et ganske bra valg. MGD framstår som den klare vinner.

Størst spenning er det knyttet til storbyene Oslo og Bergen.

I Bergen har de sittet ved makta i 12 år. Fortsatt blått styre i landets to største byer blir en stor fjær i hatten, ikke bare lokalt, men også for statsminister Erna Solberg og regjeringen. Mister de makten, derimot, vil det regnes som et betydelig nederlag.

I Bergen går Høyre kraftig tilbake, og etter forhåndsstemmene å dømme kan Ap få flertall uten vippepartiene.

Høgre og Nicolai Astrup åpnar for å forhandle med MDG, trass i at Høgre under valkampen sa dette var uaktuelt.
Statsminister Erna Solberg ankommer Ekebergrestauranten

Statsminister Erna Solberg smilte da hun ankom Høyre valgvake på Ekebergrestauranten. Det spørs om hun smiler like bredt når resten av valgresultatene kommer inn i løpet av kvelden. 

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

AKTUELT NÅ