Hopp til innhold

Elisabeth (60) ble forsøkt svindlet av «norsk offiser»

Utenlandske kriminelle utga seg for å være norske offiserer for å svindle Elisabeth Jærn. NorSIS sier bruken av menn i uniform på falske datingprofiler er økende.

Kriminelle stjeler identiteten til norske offiserer for å lage falske profiler på sjekkesteder på nettet.

Elisabeth Jærn (60) logget seg tidligere i sommer på en nettdating-tjeneste for første gang. Det ga noen erfaringer hun kunne vært foruten.

Skjermdump av melding fra falsk offisér

Meldingene fra den falske offiseren var skrevet på gebrokken norsk, noe som gjorde Jærn skeptisk. – Etterpå har jeg skjønt at de antagelig har brukt Google Translate, sier Kjær.

Foto: Skjermdump / Privat

I sommer skulle Elisabeth Jærn (60) fra Nordstrand prøve å finne kjærligheten på nettet, for første gang. Hun opprettet en profil på datingsiden Be2, og ble raskt kontaktet av det som tilsynelatende var en norsk offiser i Afghanistan.

«Offiseren», som hevdet å være i begynnelsen 60-årene, fortalte at han lette etter noen å dele pensjonisttilværelsen med. Jærn innrømmer at hun ble revet med.

– Var du forelsket?

– Det er vanskelig å bli forelsket i noen man ikke har møtt, men jeg var ekstremt forelsket i tanken på at det fantes noen der ute.

Pikselert versjon av falsk pass

Elisabeth Jærn fikk oversendt dette passet som dokumentasjon på at mannen hun snakket med virkelig var norsk offiser. En rask sjekk med politiet avslørte at passet var falskt.

Foto: Privat / Privat

Ville ha 50.000 kroner

Jærn fortsatte å sende meldinger med det hun oppfattet som en «flott mann» i noen uker. Til tross en viss skepsis, opplevde hun å få gode svar da hun stilte kontrollspørsmål.

Det skulle imidlertid ikke ta lang tid før varsellampene begynte å blinke for fullt. Mannen sa han trengte om lag 50.000 kroner for å få fraktet verdipapirer og gjenstander hjem til Norge.

– Jeg sa at jeg skulle fikse det, men at jeg trengte ID-en hans. Jeg fikk en kopi av et falskt pass, da begynte alarmklokkene å ringe skikkelig, sier Jærn.

Datingprofiler utgir seg for å være offiserer

Etter at Jærn hadde konfrontert dem eller de som sto bak den første falske profilen hun ble kontaktet, dukket nye profiler opp med samme bilde.

Foto: Skjermdump / Privat

Svindlet for 210 millioner i fjor

Datingsvindel er den formen for datakriminalitet som øker mest, ifølge Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

Peggy S. Heie i NORSIS

Peggy S. Heie i NorSIS forteller at nordmenn betalte store summer til nettsvindlere i fjor.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

– Det er dessverre mange som betaler. Tallene fra Økokrim viser at ofre for datingsvindel ble svindlet for 210 millioner i 2014. Vi har også grunn til tro at det er store mørketall på dette området, sier Peggy Sandbakken Heie, seniorrådgiver i NorSIS, til NRK.

NorSIS har sett flere eksempler på at nettsvindlerne den siste tiden har utviklet en ny metode for å lure nordmenn.

– Det som er nytt, er at norske offiserer blir misbrukt på datingprofiler. Fullt navn og bilde er det som skal til få damer til å svare på forespørsler, sier Heie.

Ifølge Heie gir nettsvindlerne – som ofte er utenlandske – seg også ut for å være piloter, politimenn, eller ansatte innen oljebransjen.

– Dette er yrkesgrupper vi har tillit til. Dermed er det disse yrkesgruppene som blir brukt for å tiltrekke ofre.

Sendte sjekk som skulle vise pensjon

For å vise at han ikke var ute etter penger, sendte mannen bak den falske nettprofilen en sjekk som skulle vise hvor mye han hadde til gode i pensjon: 7,5 millioner amerikanske dollar. Det gjorde ikke Jærn mindre skeptisk.

Foto: Privat / Privat

Ble ikke lurt

Jærn tok kontakt med politiet, som hjalp henne med å verifisere at passet var falskt. Samtidig var beskjeden fra Manglerud politistasjon ifølge Jærn at dette var en «ikke-sak» for politiet, siden Jærn faktisk ikke hadde blitt svindlet for penger.

– Du ville anmelde?

– Ja, fordi jeg synes det er ekstremt jævlig at man kan stjele folks ID på denne måten, sier Jærn.

I løpet av noen uker som medlem på datingnettsiden opplevde hun to lignende tilfeller, der norske offiserer ble brukt som «lokkemat». Jærn har tatt kontakt med disse, som dermed er klar over at navn og bilde har blitt misbrukt.

NRK har vært i kontakt med Manglerud politistasjon, som sier de ikke har mulighet til å kommentere Jærns sak, ettersom det ikke ble levert en anmeldelse.

Datingnettstedet Be2 er registrert i Luxembourg. NRK har forsøkt å komme i kontakt med selskapets avdeling i Norge og i Luxembourg, uten hell.

Nordmenn er verdensmestre i nettdating. Men vet vi hvem vi dater? Brennpunkt er med Svein Helge og Kenneth som er på jakt etter dame i Ukraina. I Norge sitter en alenemor som kanskje må selge huset sitt fordi hun ble forelsket i feil mann på Match.com. Noen blir svindlet, andre finner den store kjærligheten. Er det myndighetenes ansvar å etterforske dette ?

AKTUELT NÅ