Hopp til innhold

Ekstremværet: – Vi er ikke forberedt

I kjølvannet av den farlige flommen som herjer Storbritannia, mener landets miljøbyrå at britene må forberede seg på fremtidens ekstremvær med et helt nytt blikk. – Det gjelder også oss i Norge, mener forsker i Cicero, Bjørn Samset.

Flom i York

Flommen i Storbritannia har åpnet britenes øyner for at de må forberede seg bedre på ekstremvær.

Foto: Anna Gowthorpe / Ap

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Jeg tror ikke det er så veldig mange som bygger hus i dag som tenker over at de skal stå under mye mer ekstreme klimaforhold enn det vi har i dag, sier forsker i Cicero, Bjørn Samset, til NRK.

Han er helt enig med britiske myndigheter som nå uttaler at de må «tenke helt nytt» om flomvern, og utfordringene fremtiden byr på av ekstremvær.

Lederen av Storbritannias miljøbyrå, David Rooke, mener nemlig at landet er på veg bort fra en periode med «kjente ekstremforhold» til «ukjente ekstremforhold», skriver BBC.

Økning i ekstremnedbør

– Det er helt riktig. Ekstremværet er den konsekvensen av klimaendringer som vi allerede ser sterkest og vi også kommer til å merke først, sier Samset.

Han forklarer at ekspertene verden rundt nå måler økt regn generelt, men at de måler en enda raskere økning i ekstremnedbør.

Og selv om vi i Norge, i Skandinavia og til dels England er vant med et stort spenn i værvariasjonene, så er vi ikke forberedt på hyppigere ekstreme forhold.

– Når vi bygger ut og vedlikeholder husene våre – hvor fuktig klima skal vi være forberedt på? Og når det bygges en ny bydel – hvor mye vann skal du dimensjonere kloakksystemene for å ta unna? Alt slikt må planlegges for et annet klima enn det vi har i dag, sier Samset.

I Storbritannia sier Rooke at det blir viktig å sikre husene bedre mot regn og at varslingssystemene må styrkes, for å håndtere fremtidig ekstremvær.

Soldater bidrar

I England er flere enn 500 soldater satt inn for å hjelpe flomrammede områder. Den britiske regjeringen hadde søndag krisemøte etter flommen som har rammet øyriket.

I USA er over 40 mennesker omkommet i uværet i julehelgen. I Dallas-området er rundt 800 hjem revet i filler etter flere kraftige tornadoer.

– At vi får mer ekstremvær som følge av klimaendringer er hevet over tvil. Det slår FNs klimapanel fast. Det vi nå ser i det sørlige USA og i Storbritannia passer inn i et mønster med klimaendringer, sier førstekonsulent Stein Kristiansen i klimatjenesten ved Meteorologisk institutt.

Værfenomenet El Niño kommer med jevne mellomrom (se fakta). Men den globale temperaturøkningen gjør den enda kraftigere.

– Dette er det varmeste året globalt, og med El Niño i tillegg, påvirker dette store deler av kloden, sier Kristiansen.

AKTUELT NÅ