Hopp til innhold

Frykter politiet ikke har nok kapasitet til å gå gjennom overgrepsbildene

Politiet selv innrømmer at de står overfor en gigantisk utfordring når de skal analysere enorme mengder beslag av overgrepsbilder av barn etter storaksjonen «Share». Bistandsadvokater frykter at politiets manglende kapasitet vil gå utover barnas rettssikkerhet.

Hege Salomon

Bistandsadvokat Hege Salomon frykter at manglende kapasitet hos politiet vil gå utover barnas rettssikkerhet.

Foto: NRK

73 personer fra hele landet er så langt siktet for deling av overgrepsbilder av barn etter at politiet onsdag gjennomførte operasjon «Share».

Under pressekonferansen torsdag understreket politiet at det var gjort beslag i enorme mengder datamateriale. Bare i ett av de 68 tilfellene skal politiet analysere det som er over 600.000 overgrepsbilder og video av barn

Kapasitetsproblemer

Ketil Haukaas, Kripos

Kripos-sjef Ketil Haukaas tror det blir vanskelig å klare å følge opp de enorme databeslagene.

Foto: Katarina Theis-Haugan / NRK

– Det er en utfordring for politiet å gjennomgå hele beslaget. Det er kapasitetsproblemer i alle distrikter når det gjelder gjennomgang av databeslag, så det er grunnen til at disse sakene tar lang tid, sier Lena Reif, som leder seksjonen for seksuallovbrudd i Kripos.

Også Kripos-sjefen, Ketil Haukaas, innrømmer at politiets største utfordring blir å klare å følge opp de enorme databeslagene.

– Når vi i bare i ett beslag har over 600.000 bilder, og man snakker om opp mot 10 til 25 terabyte til med databeslag, så er det en enorm utfordring for politiet å gå gjennom dette materialet, sier Haukaas.

Han tror dessuten det er grunn til å tro at saken vil øke i omfang etter hvert som etterforskningen av beslagene skrider fram.

– Trenger ekstra ressurser

– Politiet står overfor store utfordringer når det gjelder kapasitet. Jeg håper de får inn ekstra ressurser for å komme gjennom materialet, sier bistandsadvokat Hege Salomon. Hun frykter at manglende kapasitet kan føre til henleggelser, eller ytterligere forsinkelser i andre saker.

Hege Salomon har vært bistandsadvokat i flere voldtektssaker, og hun har opplevd at det kan ta måneder og år å gå gjennom databeslag. Dette kan føre til henleggelser, eller at materialet har vært så forsinket at de har måttet se bort fra det.

I april i år overførte Kripos fire saker til Oslo politidistrikt for videre etterforskning, hvor det var mistanke om deling av bilder og videoer som dokumenterer overgrep av barn. Sakene var en del av en kanadisk politiaksjon kalt «Spade» hvor politiet aksjonerte mot eieren av et nettsted som solgte og distribuerte bilder av nakne barn.

LES OGSÅ: To personar frå Sogn og Fjordane sikta for overgrepsbilete

LES OGSÅ: – Flere av de siktede har omsorg for barn

Manglende kapasitet

For tre uker siden opplyste Oslo politidistrikt at de måtte henlegge en av disse sakene på grunn av manglende kapasitet på Datakrimeneheten. I de tre andre overgrepssakene stanset den videre etterforskninga opp av samme årsak.

Thea Totland

Thea Totland frykter at politiet ikke har kapasitet til å etterforske alle overgrepssakene som nå er avdekket.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

I en pressemelding skrev de:«Politidistriktet har over år styrket datakrimenheten for å kunne foreta elektronisk sporsikring i straffesaker, men ser at etterspørselen etter slike tjenester øker raskere enn distriktets kapasitet.»

Barneadvokat, Thea Totland, synes det er positivt at politiet setter i gang slike storaksjoner mot barneovergrep, men tviler sterkt på at de kommer i mål.

– Når jeg som advokat begjærer beslag av PC, minnepinner og lignende i saker hvor det er mistanke om overgrep, så har politiet en veldig motvilje mot å gjøre det. Det er en trussel mot barns rettssikkerhet, sier hun.

LES OGSÅ: To Østfold-saker i overgrepsaksjon

– Riv ruskende galt

– Politiet skal gjøre jobben sin for å oppklare en sak og eventuelt bringe den for retten. Hvis det er mangel på ressurser, så går det riv ruskende galt, legger hun til.

Totland mener politiet må tenke nytt i slike saker. Når det er snakk om 60.000 overgrepsbilder i bare en sak, så er det ikke nok at en etterforsker sitter og ser på disse bildene. Det er nødvendig med tekniske hjelpemidler som kan skanne seg gjennom bildene, eller hente inn andre til å gå gjennom bildene.

– Når ting tar så lang tid, så går ofrene og venter på en avklaring. Til lengre tid det tar til verre er det for barna. Tiden jobber for overgriperen, sier Thea Totland.

LES OGSÅ: Har beslaglagt over 500 DVDer i Sør-Trøndelag

LES OGSÅ: – Viser grove overgrep mot små barn

AKTUELT NÅ