Hopp til innhold

– Skjebnen min ligger i UDIs hender nå

Faizullah Muradi sitter tirsdag i asylintervju hos Utlendingsdirektoratet (UDI), som skal vurdere om den afghanske kamptolken får oppholdstillatelse i Norge.

Fiazullah Muradi

NY SJANSE: Faizullah Muradi ble sendt ut av landet tirsdag 27. mai, fordi UDI og UNE mente søknaden hans måtte behandles i Italia ifølge Dublin-regelverket. Regjeringen grep senere inn i saken, blant annet etter press fra veteraner (arkivfoto).

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Intervjuet med UDI går svært bra. Jeg er rolig, og svarer på alle spørsmålene de stiller meg. Jeg prøver å gi mest mulig korrekt informasjon, slik at de kan vurdere saken min, sier tolken på telefon til NRK i en pause.

Muradi er glad for at han selv fikk møte UDI til et intervju tirsdag.

– Jeg vet at intervjuet er en naturlig del av prosessen med å søke om oppholdstillatelse, og har inntrykk av at UDI kjenner godt til saken min, forteller tolken.

Muradi, som kjempet med norske styrker i Afghanistan, ble sendt ut av landet tirsdag 27. mai.

Etter kraftige reaksjoner fra blant annet norske veteraner kom tolken tilbake til Norge torsdag i forrige uke. Nå bor han på et mottak i Oslo mens saken hans blir behandlet.

Usikkerhet

Selv om Muradi er glad for å ha kommet i gang med UDI-intervjuet tirsdag, er han foreløpig ikke mer sikker på om han får bli i Norge.

– Jeg vet ikke hva som kan skje videre. Selv føler jeg at saken min er veldig klar. Men dette bestemmer UDI, og min skjebne ligger i deres hender nå, fastslår Muradi.

Bakgrunnen for at Muradi ble sendt ut av landet var at Utlendingsdirektoratet (UDI) og Utlendingsnemda (UNE) mente søknaden hans måtte behandles i Italia, ifølge Dublin-regelverket (se faktaboks).

I Stortingets spørretime dagen etter sa statsminister Erna Solberg at hun ikke kan gripe inn i enkeltsaker, og nøyde seg med å vise til UDIs begrunnelser.

(Saken fortsetter under bildet)

Faizulla Muradi på Kjevik

TAKK: Muradi fikk sterk støtte fra norske veteraner for saken sin. Her møter han en gruppe veteraner på Kjevik.

Foto: Hans Erik Weiby/NRK

Senere samme dag ba Solberg om at Justis- og beredskapsdepartementet måtte se på saken på nytt. Senere ble det også klart at han fikk lov til å reise tilbake til Norge mens asylsøknaden hans ble behandlet.

Utlendingsdirektoratet instrueres til å realitetsbehandle saker hvor søknader fra lokalt ansatt personell i Afghanistan tidligere ville blitt behandlet etter Dublin-regelverket (se fakta).

At 22-åringen får sin asylsøknad behandlet i Norge, er imidlertid ingen garanti for at han får opphold her i landet, understreker justisminister Anders Anundsen (Frp).

Håper på rask avgjørelse

Kamptolken hadde vært i Norge i ni måneder da han ble sendt ut av landet.

I et intervju med NRK 5. juni sa han at han håpet at spørsmålet om han får asyl eller ikke avgjøres raskt.

– Jeg håper UDI (Utlendingsdirektoratet red.anm.) vil være raskere, for jeg har vært gjennom mye disse ni månedene. Jeg var ikke på skole i denne perioden, og føler jeg hadde få muligheter, sa Muradi.

Han mente kamptolkene som har kjempet for Norge i Afghanistan og i andre land fortjener å få bli i landet.

– For en nasjon som Norge, selv om de bringer tilbake alle tolkene er det totale antallet 56. Det lille antallet ville ikke gjort noen forandringer i Norge, om vi er her eller ikke.

Den afghanske kamptolken er tilbake i Norge, og håper på rask avklaring av asylsøknaden.

VIDEO: Se NRKs intervju med Muradi fra 5. juni.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger