Hopp til innhold

– Norske regler strengere enn dansk «smykkelov»

Fordømmelsen av den såkalte «smykkeloven» i Danmark har vært omfattende. Men få er klar over er at Norge har et enda strengere regelverk for hvor mye en asylsøker kan ta med i kontanter for å få pengestøtte.

Storskog, asylsøkere

Et rundskriv som ble innført under den rødgrønne regjeringen kan sies å være strengere enn den omstridte danske «smykkeloven», mener asyladvokat Cecilie Schjatvet.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Danmark vedtok i går at asylsøkere som kommer til Danmark må gi fra seg verdisaker som er verdt mer enn 10.000 kroner.

I Norge lurer Audun Lysbakken på hva Fremskrittspartiet skal finne på for å trumfe loven. Men han trenger ikke å se lenger enn gjeldende regelverk for asylsøkere her i landet.

For på papiret er Norge mye strengere enn Danmark. I et rundskriv fra UDI står det nemlig at asylsøkere med mer enn 5000 kroner i formue eller eiendeler skal miste ytelser.

«Med formue menes midler eller realiserbare eiendeler som overskrider kr 5 000. Formue som opparbeides ved eventuell sparing av de økonomiske ytelsene i henhold til dette reglementet regnes ikke som formue», heter det i punkt 3.2 i UDIs regelverk.

– Dobbeltmoral

Advokat Cecilie Schjatvet

Advokat Cecilie Schjatvet fra advokatfirmaet Hestenes og Dramer.

Foto: Svein Olsson / NRK

Kofi Annan uttalte at han er bekymret for om loven bryter med menneskerettighetene. Den britiske avisen The Guardian reagerte på vedtaket med å tegne Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen med en uniform og armbind som minner om nazistene under andre verdenskrig.

Advokat Cecilie Schjatvet fra advokatfirmaet Hestenes og Dramer synes norske politikere, som kritiserer Danmarks vedtak, har et «snev av dobbeltmoral» når Norge også har et lignende system.

– Hvis vi bare ser på beløpsgrensen, er det norske regelverket uten tvil strengere enn danskenes lov, sier Schjatvet til NRK.

Hun presiserer imidlertid at det i Norge, til forskjell fra Danmark, ikke legges beslag på verdier som overskrider beløpsgrensen. I Norge inntrer regelverket som fratrekk fra daglige ytelser i mottaksfasen – inntil asylsøkerne har brukt opp sine egne penger.

– Hvis man ser på formålet her, kan man undres over poenget med disse reglene. Sjansen for at dette skal bli et praktisk problem, har jeg vanskelig for å se, sier hun.

KrF vil endre dagens regelverk

Dagrun Eriksen

Dagrun Eriksen, nestleder i Kristelig Folkeparti.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

KrF-nestleder Dagrun Eriksen sier at de færreste i det politiske miljøet kjenner til rundskrivet, og synes det bra at det nå er oppdaget. Eriksen har diskutert rundskrivet med partileder Knut Arild Hareide og lover å ta opp saken med regjeringen.

– Jeg vil endre dagens regelverk i Norge. 5000 kroner er for lite. Selv om myndighetene ikke beslaglegger verdier som overskrider 5000 kroner, er det likevel ikke et forbud mot å beslaglegge, sier Eriksen.

Selv om dagens regjering er ansvarlig for håndhevelsen av rundskrivet, synes Eriksen at det er et tankekors at de rødgrønne innførte det.

– Det har allerede blitt diskutert om dagens ytelser til asylsøkere er romslige nok. Det virker ikke som noen spør om gjeld. Det handler om totalsituasjonen og asylsøkernes mulighet til å klare seg, sier hun.

AKTUELT NÅ