Hopp til innhold

– Luking kan gi samme nytte som dyre kurs

Luking i hagen kan gjøre samme nytte som å trimme på dyre treningsstudioer eller følge et mindfullnesskurs, mener veiledningspedagog og hageeier Eldri Steen. Selv hjelper hun folk gjennom kriser i livet.

Eldri Steen

LUKE-TERAPI: – Jeg luker, men andre må gjerne spille hardrock eller legge puslespill. Det viktigste er å være tilstede i det man gjør, sier Eldri Steen.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Allerede når man kikker over stakittgjerdet til Eldri skjønner man at huseieren liker å stelle i hagen. Jordbærplanter og urter står pent på rekke i sine tilmålte trekasser. Klematisene blomstrer frodig og en varmgul rose lyser opp.

– Luking er en form for meditasjon for meg, sier hun, når vi etter en obligatorisk guidet tur blant pryd- og nyttevekster har satt oss ned på terrassen.

Hun har hele to mål hage med mange bed som holder henne i vigør fra tidlig på våren til frosten kommer om høsten.

Trenger ikke treningsstudio

Bier og blomster

I hagen til Eldri Steen trives både bier og blomster.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Hva er det som er godt med luking? spør en, som selv besitter et høyt utviklet evne til å ta kverken på det meste.

– Kanskje det er jord mellom fingrene som kjennes godt. Jeg syns det er fantastisk med alt som spirer og gror. Dessuten holder lukingen meg i fysisk form, jeg trenger ikke gå i treningsstudio, svarer hun.

Eldri Steen ersykepleier og veiledningspedagog og hjelper klientene sine med stressmestring når livet byr på motbakker og ting har blitt for vanskelig. Trening i å være til stede er den beste stressmestringen som finnes, mener hun, og for henne er det da luking som gjelder.

– Hagen er en ladestasjon

Grethe Nordhelle

Grethe Nordhelle mener farger og lyder påvirker oss mer enn mange er klar over.

Foto: Mona Myklebust / NRK

Psykolog Grethe Nordhelle oppfordrer klientene sine til å bruke hagen.

– Det er en mystisk dimensjon med hage som har en mangfoldig effekt på oss.
Plantene stråler ut en harmoni og det er noe vi mennesker ofte mangler.

Nordhelle mener omgivelsenes påvirkning på oss har fått for liten oppmerksomhet i psykologifaget.

– Hvis vi velger ut det som gjør oss godt, vil det påvirke oss i en harmoniserende retning, mener hun og kaller hagen en psykisk ladestasjon.

Vil ha fri fra mobilen

Trygve Slagsvold Vedum

Trygve Slagsvold vedum går ut i hagen for å finne ro. – Å følge årstidene og utviklingen gir sjelefred, sier han.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Bonde og Senterpartipolitiker Trygve Slagsvold Vedum går også ut for å finne ro. Her om dagen gikk han i noen timer i en hveteåker for å luke ut floghavre.

– Jeg syns det er som meditasjon, å bare gå kornradene frem og tilbake. Du gjør noe konkret og når du setter deg etterpå kan du slappe av. Du får en indre tilfredshet fordi du har gjort noe håndfast, noe skikkelig, noe ekte, sier han.

Den travle politikeren spør seg slik avkobling er noe vi trenger i det stressmaset mange lever i.

– Jeg har lyst til å lansere et nytt ord, nemlig «mobil-faste». Jeg tror vi trenger å legge igjen den telefonen inne og gå ut og være der. Og da kan det å gjøre noe konkret være god terapi, sier han.

– «Burdene» blir til byrder

Veiledningspedagog Steen utdyper hvordan hagearbeidet hjelper henne:

– Når jeg luker hører jeg hører fuglesangen, hører bekken som er her på tomta. Jeg kjenner at jeg er helt til stede i det jeg holder på med. Jeg er i det som er. Det rare er at jeg ikke blir sliten, jeg er i flyt, så mye at jeg kan glemme å gå på do, smiler hun.

– Men må man gå på kurs for å lære det?

– Mange må ikke det, hvis du har noe som gir deg glede, og det må ikke være luking. Men man kan ikke samtidig sitte med lesebrett eller med telefonen sin. Man kan ikke samtidig tenke på alle «skal bare» eller «burde». Mange har så dårlig samvittighet at de blir syke av det. «Burdene» blir til byrder.

Må ikke koste millioner

Eldri Steen luker

– Sånn er naboene vant til å se meg, med rumpa i været, sier luke-entusiasten Eldri Steen.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Eldri innser at hun er privilegert der hun kan fryde seg over to mål hage på vestkanten i Oslo, men hun er tydelig på at det som kan gi glede ikke trenger å koste millioner av kroner.

– Jeg blir rørt når jeg snakker om dette for jeg blir så glad og takknemlig. Samtidig mener jeg at alle kan være bevisst på å finne sin ting. Det kan være å gå i Marka her ved Oslo, men det må ikke nødvendigvis være i naturen. Det kan være hardrock for alt jeg vet. Men å være til stede i det og gi det tid og plass, det er helsebringende, det er jeg helt sikker på, sier hun.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger