Hopp til innhold

– Det er et stort feriepress i Norge

Samfunnsgeograf Karl-Fredrik Tangen mener at det er et enormt press blant nordmenn om å dra på typer ferier som ikke skiller seg fra andres. – Der kommer kanskje klassesystemet tydeligere frem.

Kreta Ferie

Om sommeren tenker mange at man må til utlandet, sier Tangen. – Nordmenn føler mer og mer plikt for å dra på forskjellige typer ferier til forskjellige tider på året.

Foto: Lier, Gunnar / NTB scanpix

NRK Nyheter presiserer: I den opprinnelige nettartikkelen publisert 23. juni opplyste vi at 10.000 nordmenn hadde tatt kontakt med Feriesentralen på en uke. Det riktige er at Feriesentralen fikk nesten 10.000 besøk på sin hjemmeside på halvannen uke. Dette er nå rettet opp i artikkelen.

NRK har tidligere i dag omtalt hvordan stadig flere i Norge kontakter Unicefs Feriesentral og ber om hjelp til ferien fordi økonomien er stram. På halvannen uke i år har nesten 10.000 nordmenn besøkt hjemmesiden.

Samfunnsgeograf og førstelektor ved Markedshøyskolen, Karl-Fredrik Tangen, sier at det i Norge i dag er et stort feriepress.

– Det handler om at man føler at man skal gjøres lik som de andre rundt deg. Ferier er en av disse tingene, sier Tangen til NRK.

– Det er forbundet med skam å ikke kunne leve litt sånn som de andre kan, fordi det er forbundet med skam å ikke ha. Ikke få være med.

– Skillene kommer frem

Karl-Fredrik Tangen

Karl-Fredrik Tangen sier at ferien etablerer fortellinger, som man tar med seg inn i andre sammenhenger.

Foto: NRK

Han mener at klasseskillene ofte kommer tydeligere frem i fritidsaktivitetene barna har og hvor man drar på ferie.

– Når barna kommer tilbake fra ferien og skal fortelle til hverandre og læreren hvor de har vært på ferie, så får de innblikk i forskjeller som de kanskje ikke er så bevisst på i hverdagen i skolen, sier samfunnsgeografen.

– Det blir tydelig fordi ferien ofte koster penger. Og fordi ferien etablerer fortellinger, og disse fortellingene tar du med deg inn i flere andre sammenhenger.

Krav om forskjellige typer ferie

Om ingen dro på ferie, hadde det ikke vært noe problem. Vi har ikke et kroppslig behov for å dra på ferie. Det er knyttet til lønnsarbeidet – at det skal være brudd i det.

Da blir det ifølge Tangen mer og mer en plikt om å dra på ferie. Mer og mer en plikt om å dra til utlandet, og mer og mer en plikt til å dra på forskjellige typer ferie.

– Norgesferie om høsten, utlandet om sommeren og familie i jula. Hvis du for eksempel bare drar til familie da, så blir din fortelling vanskelig sammenlignet med andres, sier han.

– Tror ikke voksne er klar over presset

Kristin Oudmayer

Kristin Oudmayer sier det til tider er skremmende å høre hva slags forventninger barn har til innholdet i en ferie.

Foto: NRK

Fagansvarlig i UNICEF, Kristin Oudmayer, mener også at barn og unge utsettes for feriepress. Hun forteller at de ser at dette er noe som barn er veldig opptatt av og snakker om seg imellom også.

– Jeg tror ikke vi voksne er klar over hvor stort presset er, sier hun, og gir et eksempel:

– Det er ikke lenge siden jeg hørte noen barn snakke om hva de skulle i ferien. De snakket om en tredje jente som ikke var til stede, og at hun «bare» skulle på hytta med besteforeldrene sine. Da sier den ene jenta: «Men da er det ikke å regne som ferie. Det er bare ferie når man reiser til utlandet».

Hun mener samtalen var skremmende, og sier det forteller noe om forventningene hos barn, men kanskje mest hos voksne. For dette skapes jo ikke i barna selv.

Oudmayer sier at det bekreftes av mange av de voksne som tar kontakt med dem.

– De føler at de burde gi ungene det samme som andre får, at det blir flaut for deres barn å komme på skolen fordi de bare har vært hjemme eller på hytta, sier hun.

Innslag i Dagsrevyen om barn og ferie.

VIDEO: Familien hadde ikke råd til ferie: – Stolt av at mamma ba om hjelp.

AKTUELT NÅ