Hopp til innhold

– Det er en machokultur i Arbeiderpartiet

Til tross for at likestilling er en av Arbeiderpartiets fanesaker, er mennene i overveldende flertall i sentrale posisjoner i partiet. Det er en kultur i partiet som favoriserer menn i topposisjoner, mener flere sentrale Ap-politikere.

Likestilling er Arbeiderpartiets fabesak, men de sliter på grasrota.

Ruth Grung, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, mener det er en machokultur i Arbeiderpartiet. – Menn støtter menn og løfter dem frem, sier hun. Likestilling har lenge vært en av Arbeiderpartiets fanesaker, men partiet sliter på grasrota.

– Det er en ganske stor machokultur i Arbeiderpartiet. Menn støtter menn og løfter dem frem. De viser til andre menns forslag selv om damer har kommet med tilsvarende forslag – det er god hersketeknikk: Man viser hvem man gir støtte til ved å sitere dem, sier Ruth Grung til NRK.

Hun er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet fra Hordaland, og har bakgrunn fra både byråd og fylkesting.

– Menn oppsøker, etablerer og bruker også nettverk med andre menn i større grad, mener hun.

Færre kvinnelige ordførere

Arbeiderpartiet profilerer seg selv som et parti som «vil lede an i arbeidet med å få reell likestilling» og gjør det i sitt politiske program klart at de vil «arbeide aktivt for økt kvinnelig andel i lederstillinger både i staten og i næringslivet».

Partiet har imidlertid langt igjen før sentrale posisjoner i eget parti er likt fordelt mellom kjønnene.

Arbeiderpartiet har i dag totalt 156 ordførere. Av dem er hele 120 menn, og 36 er kvinner.

Det er 17 færre kvinner enn i 2007.

Også blant Arbeiderpartiets fylkesledere er menn i det store flertall. 14 av Arbeiderpartiets fylkesparti ledes av menn, mens bare fem ledes av en kvinne.

– Tydelige kvinner holdes nede

– Jeg tror nok ikke vi har hatt en god nok rekrutteringspolitikk og vært rause nok med damene. Jeg føler det er en del kvinner som blir kvotert inn og ikke får det rommet de fortjener, sier Grung.

– Jeg opplever at det er et problem at menn er opptatt av å holde tydelige kvinner nede. Det er utfordrende hvis du er en tydelig kvinne med en klar røst. Men dette er noe partiledelsen er bevisst på, det var verre før, legger hun til.

I kampanjen «Kvinner på topp» forsøker Arbeiderpartiet å få flere kvinner opp og frem.

«Når makt skal fordeles, er det viktig at den er rettferdig fordelt mellom kvinner og menn. Derfor trenger Arbeiderpartiet flere kvinnelige listetopper,» sier Anniken Huitfeldt, leder av Arbeiderpartiets kvinnenettverk, i videoen.

«Like rettigheter mellom menn og kvinner har ikke kommet av seg selv,» sier partisekretær Raymond Johansen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bilde fra Arbeiderpartiets video "Kvinner på topp"
Foto: Skjermdump fra Arbeiderpartiets video

Lederkabal

Kjønnsbalansen i partiet er nå høyaktuell i forbindelse med diskusjonen rundt den nye lederkabalen.

Partiets vedtekter sier at det skal være minst én kvinne i ledelsen, altså blant lederen, nestlederen og partisekretæren.

Det er klart at Helga Pedersen ikke tar gjenvalg som nestleder, og Raymond Johansen fortsetter ikke som partisekretær.

Han ønsker å bli byrådsleder i Oslo, etter at Libe Rieber-Mohn tidligere har vært Arbeiderpartiets byrådslederkandidat.

Dermed er kampen om nestlederen og partisekretæren i gang.

NRK har snakket med flere fylkesledere, ordførere og stortingsrepresentanter.

Mange av dem mener det er helt avgjørende at det blir en kvinnelig nestleder når partiet har en mannlig leder i Jonas Gahr Støre.

– Dersom vi beholder dagens modell med én nestleder, er det helt avgjørende at det blir en kvinne, sier Hege Liadahl, stortingsrepresentant for Rogaland.

– En kultur hvor menn lettere støtter menn

Eirin Sund er en av få kvinnelige Ap-fylkesledere. Hun leder Rogaland Arbeiderparti og har sittet fast på Stortinget siden 2005.

Hun mener mennene må bli flinkere til å se og løfte frem kvinnelige kolleger.

– Jeg vet at det også i Arbeiderpartiet finnes en kultur for at menn lettere backer andre menn. Det var nok et større problem før, men det finnes også i dag. Nå må menn gå i seg selv, og så må de se rundt seg og se at det står mange flinke jenter, som kanskje til og med er flinkere enn dem, og være med på å støtte dem, sier Sund.

– Jeg har selv vært heldig og opplevd at menn har støttet meg, men jeg vet at det også i Arbeiderpartiet er kvinner som har opplevd at menn hjelper menn, og ikke kvinner, for å få posisjoner, sier hun.

Tror du man klarer å få flere kvinner som ordførere etter neste valg?

– Det er man nødt til. Nå har alle kommunepartier og fylkespartier fått en klar marsjordre om at kvinneandelen skal opp. Så hvis kommunepartiene nå gjør den jobben de skal gjøre, kommer vi til å se flere kvinner som førstekandidater, sier Sund.

Håper å inspirere

Også Tonje Brenna sier det ikke er godt nok at den kvinnelige ordførerandelen er såpass lav.

– Målet må være at det er like mange kvinnelige som mannlige ordførere. Det skal ikke være tvil om at vi skal være et parti som vil være likestilt i alle posisjoner. Jeg mener Arbeiderpartiet har et spesielt ansvar, både fordi vi er landets største parti, vi skal være et likestillingsparti, og vi har veldig mange gode kvinner som bør slippe opp og frem, sier hun.

Brenna er tidligere generalsekretær i AUF, rådgiver ved Statsministerens kontor og politisk rådgiver i Justis- og beredskapsdepartementet. Nå er hun fylkesordførerkandidat i Akershus Arbeiderparti.

Selv har hun i sin politiske karriere opplevd støtte fra begge kjønn, men hun har også opplevd at både kvinner og menn ikke har villet løfte henne frem.

– Jeg vil ikke kalle det en machokultur, men jeg håper at det at jeg og andre kvinner sier at vi vil stå på topp, gjør at flere kvinner tenker at det kan de også gjøre, sier Brenna.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jens Stoltenberg og Tonje Brenna

Tonje Brenna og daværende statsminister Jens Stoltenberg besøkte Hovedredningssentralen på Sola i september 2012, da Brenna var rådgiver for statsministeren.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Hun mener utfordringen med å få kvinner i toppverv er todelt.

– Det ene handler om de generelle vilkårene for å drive lokalpolitikk, hvor det blant annet ofte er lange møter på kveldstid og vanskeligere å planlegge for i turnusyrker enn om man jobber 8–16. Det er en struktur på det å drive politikk som ikke like godt tar hensyn til at man har ansvar hjemme. Selv om mange menn bidrar i stor grad, er det mange kvinner som tar mye ansvar hjemme, sier Brenna.

– Det andre dreier seg om å bygge forbilder. Hvem tenker vi at en ordfører er? Karikerer man en ordfører, er det gjerne en mann på 50–60 år i en gråspraglete dressjakke.

Støre: – Åpenbart at vi har et stykke igjen

Partileder Jonas Gahr Støre innrømmer at kvinneandelen ikke er god nok.

– Jeg ser mye av det som fungerer bra, men det er helt åpenbart at vi har et godt stykke igjen, sier han til NRK.

Hva er det du ser som ikke fungerer?

– Det er kanskje det at kvinner går på og deltar, men så fortsetter de ikke, sier han.

Støre understreker at partiet har programmer som skal hjelpe og motivere kvinner til å ta verv og stå i politikken lenge, og mener også at mennene selv må ta en del av ansvaret for å bedre problemet.

– Mennene sitter på en god del av ansvaret, for det er ingen tvil om at det kan oppstå kulturer som gjør at menn støtter menn. Jeg er for at mennesker skal støtte mennesker i dette partiet, sier Støre.

– Hvis yngre kvinner kommer inn i en partikultur hvor de opplever at her er det eldre menn som dominerer, påligger det de mennene å skape et miljø og et klima som får de kvinnene til å ønske å komme tilbake. Jeg erkjenner at det ikke er gjort over natten å endre på det, så vi må jobbe med det. Det handler om kultur, og det er seige ting.

AKTUELT NÅ