Ubemannet amerikansk spionfly, en såkalt drone - Forvarere ønsker å bruke droner over Barentshavet. Her en amerikansk drone. - Foto: - / AFP

Forvarere ønsker å bruke droner over Barentshavet. Her en amerikansk drone.

Foto: - / AFP

Vil at droner skal overvåke havet

Forsvaret ønsker å bruke ubemannede fly for å overvåke Barentshavet.

Forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Lorns Harald Bakstad, ser flere fordeler ved å bruke ubemannede fly.

– Fordelen er at man kan lage fly med lenger utholdenhet enn tradisjonelt bemannede fly. Det er fordi man ikke har en besetning man trenger å ta hensyn til.

Problemer med regelverk


Tradisjonelt har havovervåkning vært utført av kystvakta som kun har observert relativt små områder. Bemannet fly kan bli viktige for områder en ønsker å holde mer øye med, sier Bakstad. Han ser likevel også utfordringer.

– Det ubemannede flyene har noen problemer med regelverk og tillatelser for å få lov til å fly. Det gjør at operasjonene per i dag er nødt til å være forhåndsplanlagt.

Et pengespørsmål


Ingenting er avgjort om ubemannede fly kommer til å overvåke Barentshavet og andre deler av Norges store havarealer. Dette er også et pengespørsmål.

– Det er alltid et kostnadsspørsmål. Det å erstatte dagens fungerende flåte er en ikke ubetydelig kostnad, sier Lorns Harald Bakstad

Flere nyheter

Flere nyheter

TV-reportasjer

8. klassingene i Hammerfest er blant de tusenvis av skoleelever i en rekke land som nå skal vise hva de kan med lego.
Og når årets tema for First Lego League er naturkatastrofer, så føler finnmarkingene seg "på hjemmebane".
Hekla Stålstrenger spiller live låten 37,5 i NRK studio.
Jens Kloster spiller på sin kopi av en 3.000 år gammel bronselur. Spesielt med dette instrumentet er at munnstykket er helt likt munnstykker som brukes på dagens horn. Instrumentet er også stemt i samme tone som dagens instrumenter, noe som er et lite mysterium ifølge Kloster.