Noen av de vakreste endene i verden tilbringer nemlig vinteren i Varanger. Det forteller feltbiolog og naturfotograf Eirik Grønningsæter.

– Jeg tilbrakt fire dager i Båtsfjord, og tatt bilder av noen fyrverkeri av fugler. Det er kanskje noe av det mest fargerike vi har i norsk fuglefauna, og det mest spesielle. Særlig de to artene praktærfugl og stellerand, forteller Grønningsæter.

Eirik Grønningsæter - Eirik Grønningsæter har tilbrakt fire dager i Båtsfjord for å ta bilder av fugler. - Foto: Inghild Eriksen / NRK

Eirik Grønningsæter har tilbrakt fire dager i Båtsfjord for å ta bilder av fugler.

Foto: Inghild Eriksen / NRK

Eksklusivt

Grønningsæter er prisbelønnet naturfotograf, og har blant annet en førstepremie i klassen for pattedyr i verdens mest prestisjetunge fotokonkurranser som arrangeres av BBC. Han mener denne opplevelsen er eksklusiv, selv for en nordmann.

– Det her er fugler som kommer fra Russland, og hele den europeiske bastanden av stelleranden er samlet her Varangerområdet og Midt-Finnmark, sier han.

Havelle - Fuglelivet i Finnmark skal legges til rette for turister. - Foto: Eirik Grønningsæter/WildNature.no /

Fuglelivet i Finnmark skal legges til rette for turister.

Foto: Eirik Grønningsæter/WildNature.no

Europas beste områder

Fuglelivet i Finnmark skal legges til rette for turister, særlig for fuglefotografer.

– Varangerfjorden har vært kjent for fuglekikkere som en av Europas beste områder. Nå skal den ressursen begynne å utnyttes. Arctic Tourist i Båtsfjord har laget et fotoskjul, og skal prøve å tiltrekke seg fotografer, sier Grønningsæter.

Han har vært og testet dette skjulet og bodde der i fire dager. Resultatet ble en bildeserie med masse flotte fugler.

Stort potensial

Stellerand - Stellerand i Båtsfjord. - Foto: Eirik Grønningsæter/WildNature.no /

Stellerand i Båtsfjord.

Foto: Eirik Grønningsæter/WildNature.no

Da Grønningsæter var i Tyskland for å motta en pris i høst, fikk han flere henvendelser fra tyskere som var interesserte i området i Finnmark.

– Jeg fikk også henvendelser fra folk fra Alaska, Canada og engelskmenn som lurte på hvordan de skulle finne praktærfuglene og stellendene i Varanger. Så her ligger det et stort potensial.

Internasjonalt

Fotografen tror Båtsfjord kan bli kjent internasjonalt med det nye fuglekikkertilbudet.

– Det er uten tvil. Jeg tror ikke det er noe annet sted i verden det går an å ta bilder av både stellerand og praktærfugl, sier Grønningsæter.