– Verdens vakreste fugler i Finnmark

Sol og billig sprit er ikke nok for den moderne turisten. Nå er det stadig flere som reiser rundt på jakt etter spesielle naturopplevelser. Det betyr nye muligheter for Båtsfjord i Finnmark.

Noen av de vakreste endene i verden tilbringer nemlig vinteren i Varanger. Det forteller feltbiolog og naturfotograf Eirik Grønningsæter.

– Jeg tilbrakt fire dager i Båtsfjord, og tatt bilder av noen fyrverkeri av fugler. Det er kanskje noe av det mest fargerike vi har i norsk fuglefauna, og det mest spesielle. Særlig de to artene praktærfugl og stellerand, forteller Grønningsæter.

Eirik Grønningsæter - Eirik Grønningsæter har tilbrakt fire dager i Båtsfjord for å ta bilder av fugler. - Foto: Inghild Eriksen / NRK

Eirik Grønningsæter har tilbrakt fire dager i Båtsfjord for å ta bilder av fugler.

Foto: Inghild Eriksen / NRK

Eksklusivt

Grønningsæter er prisbelønnet naturfotograf, og har blant annet en førstepremie i klassen for pattedyr i verdens mest prestisjetunge fotokonkurranser som arrangeres av BBC. Han mener denne opplevelsen er eksklusiv, selv for en nordmann.

– Det her er fugler som kommer fra Russland, og hele den europeiske bastanden av stelleranden er samlet her Varangerområdet og Midt-Finnmark, sier han.

Havelle - Fuglelivet i Finnmark skal legges til rette for turister. - Foto: Eirik Grønningsæter/WildNature.no /

Fuglelivet i Finnmark skal legges til rette for turister.

Foto: Eirik Grønningsæter/WildNature.no

Europas beste områder

Fuglelivet i Finnmark skal legges til rette for turister, særlig for fuglefotografer.

– Varangerfjorden har vært kjent for fuglekikkere som en av Europas beste områder. Nå skal den ressursen begynne å utnyttes. Arctic Tourist i Båtsfjord har laget et fotoskjul, og skal prøve å tiltrekke seg fotografer, sier Grønningsæter.

Han har vært og testet dette skjulet og bodde der i fire dager. Resultatet ble en bildeserie med masse flotte fugler.

Stort potensial
Stellerand - Stellerand i Båtsfjord. - Foto: Eirik Grønningsæter/WildNature.no /

Stellerand i Båtsfjord.

Foto: Eirik Grønningsæter/WildNature.no

Da Grønningsæter var i Tyskland for å motta en pris i høst, fikk han flere henvendelser fra tyskere som var interesserte i området i Finnmark.

– Jeg fikk også henvendelser fra folk fra Alaska, Canada og engelskmenn som lurte på hvordan de skulle finne praktærfuglene og stellendene i Varanger. Så her ligger det et stort potensial.

Internasjonalt

Fotografen tror Båtsfjord kan bli kjent internasjonalt med det nye fuglekikkertilbudet.

– Det er uten tvil. Jeg tror ikke det er noe annet sted i verden det går an å ta bilder av både stellerand og praktærfugl, sier Grønningsæter.

Flere nyheter

Flere nyheter

TV-reportasjer

8. klassingene i Hammerfest er blant de tusenvis av skoleelever i en rekke land som nå skal vise hva de kan med lego.
Og når årets tema for First Lego League er naturkatastrofer, så føler finnmarkingene seg "på hjemmebane".
Hekla Stålstrenger spiller live låten 37,5 i NRK studio.
Jens Kloster spiller på sin kopi av en 3.000 år gammel bronselur. Spesielt med dette instrumentet er at munnstykket er helt likt munnstykker som brukes på dagens horn. Instrumentet er også stemt i samme tone som dagens instrumenter, noe som er et lite mysterium ifølge Kloster.