Hopp til innhold

Dette er et svært sjeldent syn

Mye planlegging og slit måtte til for at et føll fra den utrydningstruede rasen lyngshest skulle komme til verden.

Ny lyngshest

19 år gamle Saskia Gout er svært glad for at lyngshesten hennes Marte endelig har fått et føll.

Foto: Ulla Rafaelsen / NRK

Vi kunne følge 19 år gamle Saskia Gout og lyngshesten hennes Marte på TV-programmet «Lykken er en lyngshest» på NRK i fjor.

I forsøk på å sikre framtiden til rasen, som offisielt heter nordlandshest/lyngshest, fikk vi se at Marte ble drektig for første gang, men tiden gikk og ingen føll kom.

– Vi hadde henne på ultralyd på høsten, og kunne se et føll på skjermen. Da var det stor lykke, men så skjedde det ingenting. Vi fikk tak i veterinæren, og hun kjente på hesten og sa at Marte ikke hadde noe føll i magen. Det var en stor sorg, forteller hesteeieren Saskia.

Lyngshesten er en urnorsk hesterase, og et ekte nordnorsk produkt. Hesten har vært brukt i nord i hundrevis av år og den har utviklet særegne egenskaper til å passe her nord, både til klimaet og til terrenget.

Men hesterasen er truet. Sammen med de to andre norske hesterasene, fjording og dølehesten, står den på FAO (FNs organisasjon for ernæring og landbruk) sin liste over utrydningstruede arter med status «utrydningstruet-vedlikeholdt».

Se NRK-programmet «Lykken er en lyngshest»:

Norsk dokumentar. Gleden er stor for Birgit og Geirmund hver gang et føll kommer til verden. Det finnes ikke mange avkom av den vakre lyngshesten fra Nord-Norge, derfor gjelder det å sikre framtiden for rasen. På gården i Nordreisa møtes hopper og hingster til felles innsats.

– Svært glad for at vi endelig lyktes

Saskia gikk i tenkeboksen for å finne ut om hun skulle prøve å gjøre den gyllenrøde hoppa drektig igjen. Hestejenta tok sjansen, og det skulle hun ikke angre på. Selve fødselen holdt hun derimot på og gå glipp av.

– Da jeg kom ut i stallen, hadde hun kastet seg ned i stallen og begynt å føde. Jeg fikk det akkurat med meg, fordi det gikk veldig raskt. Han var så fin da han kom, og jeg var svært glad for at vi endelig lyktes, sier Saskia.

Ny lyngshest

Hesterasen lyngshest er utrydningstruet, men i Balsfjord i Troms har det endelig kommet et etterlengtet føll.

Foto: Ulla Rafaelsen / NRK

Selv om rasen er utrydningstruet er det svært populært for hesteinteresserte barn og unge å komme på Gudmundgaard i Balsfjord kommune i Troms.

Ni år gamle Alvilde og lillesøsteren har kommet fra Lunheim i Tromsø for å være sammen med Saskia, lyngshesten Marte og det nye føllet.

Alvilde er veldig begeistret for lyngshester og dyr generelt.

– Jeg vil ha hest, kanin, hund, katt, marsvin og hamster. Jeg bruker å si til pappa at jeg heller vil ha hester i stedet for biler, forteller hun.

Ny lyngshest

Det nye føllet har fått navnet Gudmundgaards Jøger fordi han både er vill, glad, og elsker fart og spenning. Her sitter ni år gamle Alvilde på hesteryggen til Marte, mens føllet prøver å få oppmerksomhet.

Foto: Ulla Rafaelsen / NRK

– Han er glad, vill og stolt

Den lille nye hingsten beiner etter moren sine hover, bortsett ifra når han er mer interessert i å smake på klærne til folk eller et langt strå på det store jordet som omringer Gudmundgaard.

Ni år gamle Alvilde hadde planen klar for hva det nye etterlengtede føllet skulle hete.

– Hvis det ble en jente, hadde jeg håpet at føllet skulle hete Marteline. Slik at hun ble oppkalt etter moren. Men så ble det en gutt og da måtte jeg finne et nytt navn, og kom fant ut at Pål var et fint guttenavn, sier Alvilde.

Hør reportasjen om Saskia og føllet:

Både Marteline og Pål måtte vike, for navnet hadde hesteeieren Saskia selv allerede bestemt.

– Han skal hete Gudmundgaards Jøger. Han fikk navnet fordi det er et nordnorsk uttrykk for noen som er både glad, vill og stolt. Nå håper vi at han fortsetter å være like jøger som han har vært siden han ble født. Han elsker fart og spenning, og smaker på alt han finner.

Se bildegalleri av det nye føllet på gården: