Hopp til innhold

– Fokuset for de fleste er gode og trygge opplevelser

– Det er dessverre slik at det skjer ulykker før eller siden, men det kan være vanskelig å gjøre noe med, sier fjellguide Mikal Nerberg etter søndagens dødsulykke på Storhaugen i Kåfjord.

Storhaugen Olderdalen

Ulykken skjedde her på Storhaugen i Kåfjord.

Foto: Erlend Haugland

Mikal Nerberg er en erfaren internasjonalt godkjent fjellfører i Lyngen. Etter ulykken i Kåfjord hvor en østerriksk kvinne falt 700 meter ned fra fjellet, er han ikke enig i at turistene tar for store sjanser for å få de sterkeste naturopplevelsene.

– De fleste som kommer til området er ganske erfarne fjellfolk, og de bruker også guide. Fokuset for de fleste er gode og trygge opplevelser, sier Nerberg.

– Respekterer de også guidene?

– Ja. Et av kriteriene som guidene setter, er at de skal kjenne gjestene og vite at de forholder seg til ham.

– Bruker de beste guidene

Den 38 år gamle østerrikske kvinnen var i et følge på seks personer som søndag la ut på den første av totalt seks toppturer i Kåfjord. På toppen av Storhaugen satte guiden opp en fysisk sperring slik at ingen av turistene skulle bevege seg ut mot kanten av stupet.

Kvinnen skal ha kommet utenfor sperringene, og ramlet 700 meter ned den bratte fjellsiden. Kvinnens ektemann var med på turen, og alle i turfølget bodde på overnattingsstedet Lyngen Lodge under oppholdet.

– Lyngen Lodge bruker guider som internasjonalt er blant de aller beste, sier Nerberg.

Mener guiden har gjort det riktige

Mikal Nerberg

Fjellfører Mikal Nerberg sier det kan være vanskelig å vite hvor skavlene staretr og slutter.

Foto: Lyngenguide

Nerberg mener guiden har opptrådt slik han skulle.

– Slik jeg har forstått det, så har han gjort alt riktig og forholdt seg på en god måte. Dette var nok et hendelig uhell, sier han.

Kan lett danne seg skavler

Nerberg beskriver Storhaugen som et fint skifjell.

– Det er fin utsikt og god skikjøring. Det er lett tilgjengelig, men så har det en bratt østside. Som med veldig mange andre fjell, kan det lett danne seg skavler der, og det må man respektere.

Flere ganger tidligere har det vært ulykker der skigåere har stått på skavler som har løsnet fra fjellkanten.

– Det kan ofte være vanskelig å vite hvor skavlene starter og slutter. Ulykkene skjer ofte med lokalkjente folk, og det viser litt av kompleksiteten, sier Nerberg.

– Gjør vårt beste for å unngå ulykker

– Det er både turister og lokale folk som går i fjellene. Med tanke på hvor mange som bruker området, så kan man ikke ta høyde for alt.

– Før eller siden skjer det ulykker, og det er vanskelig å gjøre noe med.

Etter dødsulykken søndag mener han at guidene gjør alt de kan for å unngå ulykker i fjellet.

– Som guide har man fokus på at ulykkene faktisk kan skje. Vi tar alle forholdsregler og gjør vårt beste for å unngå dem. Det gjelder både skavlebrudd og snøskred, sier Nerberg.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark