Hopp til innhold

Kutt i RUP-midler kan gi færre arbeidsplasser i Finnmark

Kutt i RUP-midlene på 40 millioner i 2014 kan gå hardt ut over næringslivet i Finnmark. Det er noe blant annet Innovasjon Norge i Finnmark vil merke.

Melkøya, desember 2010

UTVIKLING: RUP-midlene som blir tildelt fylkeskommunen og Innovasjon Norge, skal sikre tiltak som gjør at nye arbeidsplasser blir etablert. At det nå blir mindre RUT-midler i Finnmark, kan få konsekvenser for den sterke utviklingen i regionen. Bildet er viser Melkøya i Hammerfest, som har mange lokale næringslivsleverandører.

Foto: Allan Klo

– Jeg syntes dette synliggjør at det er veldig lang avstand mellom Oslo og Finnmark, uansett hvem som sitter med regjeringsmakta. Man tenker utvikling på samme premisser som man gjør i de sentrale strøkene på Østlandet, og det er ikke den type tiltak som vil hjelpe Finnmark.

Det sier fylkesvaraordfører i Finnmark, Bente Haug, om reduksjonen av regionutviklingsmidler (RUP) til Finnmark. Midlene blir gitt av Kommunal- og regionaldepartementet for å styrke satsningen på lokalt næringsliv. I Finnmark blir størstedelen av dissen midlene gitt videre til Innovasjon Norge.

I 2013 ble det gitt 129 millioner kroner til Finnmark, mens det i år ble beløpet redusert til kun 89 millioner. Og budsjettet for år 2015 er det forslått en ny reduksjon med fire millioner kroner. Dermed har det siden 2013 vært en reduksjon i

Taler under nominasjonsmøtet

FEIL VEI Å GÅ: Fylkesvaraordfører Bente Haug, mener det blir feil å kutte i RUP-midlene, da disse er viktig for Finnmark for at det skal skapes nye tiltak, etableringer og utvikling, som igjen skal resultere i vekst og arbeidsplasser.

Foto: Stian Strøm

regionsutviklingsmidler på over 40 millioner, og det skaper bekymring i Finnmark.

Les også: Krass kritikk mot regjeringen
Les også: Norske myndigheter må ta ansvar

Må stimulere til mer industri

– Vi trenger midler som gjør at grasrota kan aktiviseres og at vi etterhvert kan få tiltak som kan vokse og bli store. For vi har liten grad av stor og sterk næring og industri i Finnmark, og det må vi stimulere til i framtiden. Det er åpenbart vanskelig å se for de i Oslo, sier Haug om reduksjonen.

I tillegg må Innovasjon Norge kutte i administrasjon med 17 prosent neste år i hele landet. Hva det har å si for Innovasjon Norges virke i Finnmark, vet ikke direktør Linda Beate Randal.

– Vårt oppdrag er å være nær kundene, skape lokale ringvirkninger og verdiskapning der denne er mulig å finne. Jeg tror at vi absolutt kommer til å være tilstede i Finnmark, men vi må jobbe raskere, smartere, på andre måter og kanskje på tvers av fylkene innenfor faggruppene. Det tror jeg er nok, sier hun.

RUP-midlene viktig for Finnmark

Samtidig som Innovasjon Norge skal slanke driften sin, blir det mindre RUP-midler å dele ut.

I 2013 fordelte Finnmark fylkeskommune 130 millioner kroner i RUP-midler, mens det i 2014 kom 90 millioner kroner. Av de 130 millioner kronene fylkeskommunen i Finnmark fikk i 2013, ble 40 millioner kroner gitt til Innovasjon Norge Finnmark, som fordeler svært viktige penger på næringsutvikling i hele fylket.

Disse midlene er svært viktig for Finnmark, sier Randal:

– Fordi vi har et næringsliv som ikke har så lett tilgang på de landsdekkende midlene. De er veldig tilpasset høyteknologi og kompetansemiljøer, som er en annen type næringsliv enn det vi har i Finnmark, som er natur og ressurs-basert, sier Randal.

Les også: Lave oljepriser gir lavere aktivitet i nord

Negativ næringslivs-effekt for fylket

Pengene de deler ut i Finnmark er fra to potter, der den ene er RUP-midlene og de andre er landsdekkende midler.

Linda Beate Randal

KUTTER: Direktør for Innovasjon Norge i Finnmark, Linda Beate Randal, vet ikke hvordan kuttene i organisasjonen vil påvirke arbeidet i Finnmark. Bildet er tatt fra en annen anleding, da Randal satt som ordfører i Sør-Varanger.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– De landsdekkende midlene er vanskelige å komme inn på enn RUP-midlene. Fordi der må du ha en viss teknologigrad, du må ha en viss nyskapningsgrad. På RUP-midlene kan man gå mye mer inn i marinesektoren, der det handler om å ta inn ressurser over land, og mye av det vi holder på med i Finnmark, krever faktisk de RUP-midlene. Jeg er veldig bekymret for at hvis RUP-midlene blir redusert, så vil vi få en dobbel dårlig effekt i Finnmark, sier Randal.

Denne effekten er også Arbeiderpartiets nestleder Helga Pedersen bekymret for, da det ligger an til kutt på RUP-midlene også i Statsbudsjettet for 2015:

– Jeg hadde håpet at det hadde kommet inn mer penger til næringsutvikling, regionale utviklingsmidler og mer på marine næringsutvikling, sier Pedersen.

Helga Pedersen

IKKE FORNØYD: Nestleder i Ap Helga Pedersen hadde håpet på mer penger.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Midlene vil skape arbeidsplasser

Nedgangen i disse midlene gjør at Finnmark blir et veldig mye fattigere fylke når det gjelder næringsutvikling, for midlene har stor betydning også i årene framover, mener Bente Haug.

– Det betyr rett og slett at det vil bli færre som vil få tilgang til de midlene, og det blir færre prosjekter som kan igangsettes, og når da færre prosjekter kan igangsettes får vi også lavere grad av utvikling og lavere grad av nye etableringer. Og det er akkurat det vi trenger i Finnmark, nye etableringer og nye tiltak og utvikling for å skape vekst og arbeidsplasser.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark