Kolskaya-riggen i nærheten av Murmansk - 17 personer er bekreftet døde og 36 savnet etter at boreriggen Kolskaya sank på den russiske østkysten før jul. Bellona frykter dette kan skje også i den norske delen av Barentshavet. - Foto: Andrei Pronin / Reuters

17 personer er bekreftet døde og 36 savnet etter at boreriggen Kolskaya sank på den russiske østkysten før jul. Bellona frykter dette kan skje også i den norske delen av Barentshavet.

Foto: Andrei Pronin / Reuters

Bellona frykter norsk Kolskaya-ulykke i Barentshavet

Bellona mener norsk oljeindustri undervurderer værforholdene i Barentshavet. De frykter det kan koste mange mennesker livet.

Barentshavet om vinteren kan være nådeløst. Faren for ising, polare lavtrykk, og ekstremvær gjør livet til havs mer utfordrende her enn langs resten av norskekysten.

– Jeg har selv opplevd 15 minusgrader og sterk vind i Barentshavet og da får du ising. Da er det slik at sjøsprøyt fryser i lufta og klistrer seg på fartøyet ditt eller en eventuell plattform, forteller skipper og rådgiver for marin forvaltning i Bellona, Sigurd Enge.

Frykter norsk Kolskaya-ulykke

Sigurd Enge - Skipper og rådgiver for marin forvaltning i Bellona, Sigurd Enge. - Foto: Bellona /

Skipper og rådgiver for marin forvaltning i Bellona, Sigurd Enge.

Foto: Bellona

Før jul sank den russiske prøveborsriggen Kolskaya på den russiske østkysten. 17 personer er funnet døde mens 36 oljearbeidere, ingeniører og geologer fortsatt er savnet på havet.

En av hypotesene er at Kolskaya-riggen ble iset ned av sjøsprøyt.

Bellona mener slike hendelser også kan skje i Norge.

– Det vi frykter er at om du får en såkalt uønsket hendelse i under slike forhold så er sikkerhetsmarginene så mye knappere enn ellers.

– En til vanlig liten, og godt håndterlig hendelse kan godt eskalere til å bli en katastrofe under disse forholdene, sier Enge.

– Ikke stor forskjell

Erling Kvadsheim i Oljeindustriens Landsforening mener industrien er godt rustet til å møte disse utfordringene. Han mener forskjellene mellom Nordsjøen, hvor det har vært virksomhet i 40 år, og Barentshavet ikke er veldig store.

– Svært mange av forholdene er like. Om man ser bort fra ising er ikke værforholdene i Barentshavet verre enn i Nordsjøen eller Norskehavet. I tillegg er det i perioder av året mørkere i Barentshavet enn i de to andre havområdene.

– Vi har god erfaring og kjenner området godt. Den erfaringen vil vi ta med oss inn i det nye området som etter hvert blir åpnet i den østlige delen av Barentshavet, sier Kvadsheim.

Særbehandler ikke Barentshavet

Per Rune Henriksen - Statssekretær Per Rune Henriksen - Foto: Arbeiderpartiet /

Statssekretær Per Rune Henriksen

Foto: Arbeiderpartiet

Bellona mener at penger og erfaring ikke holder når Barentshavet viser seg fra sin sterkeste side. Olje- og energidepartementet mener imidlertid at dagens sikkerhetskrav offshore er gode nok. Også for Barentshavet.

– Vi legger ikke listen høyere i Barentshavet enn andre steder i og med at vi har en sikkerhetsstandard som er svært høy på hele den norske sokkelen, sier statssekretær i Olje- og energidepartementet Per Rune Henriksen.

– Kravet er at det brukes best mulig tilgjengelige teknologi for å forebygge ulykker, sier Henriksen.

Flere nyheter

Trygve Hegnar og Petter Stordalen har lagt inn et bud på Hurtiruten - Trygve Hegnar og Petter Stordalen har lagt inn et bud på Hurtigruten. Resultatet kan bli at selskapet havner på britiske hender. Det er tidligere stortingsrepresentant for SV i Nordland, Geir Ketil Hansen, skeptisk til. - Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Frykter at Hurtigruten blir et rent cruiserederi

Hurtigruten kan ende på britiske hender når Petter Stordalen, Trygve Hegnar og et britisk forvaltningsselskap nå ønsker å overta rederiet for tre milliarder kroner. Det er neppe en fordel for kystens befolkning, tror tidligere stortingsrepresentant Geir Ketil Hansen (SV).

Les saken

Flere nyheter

TV-reportasjer

8. klassingene i Hammerfest er blant de tusenvis av skoleelever i en rekke land som nå skal vise hva de kan med lego.
Og når årets tema for First Lego League er naturkatastrofer, så føler finnmarkingene seg "på hjemmebane".
Hekla Stålstrenger spiller live låten 37,5 i NRK studio.
Jens Kloster spiller på sin kopi av en 3.000 år gammel bronselur. Spesielt med dette instrumentet er at munnstykket er helt likt munnstykker som brukes på dagens horn. Instrumentet er også stemt i samme tone som dagens instrumenter, noe som er et lite mysterium ifølge Kloster.