Hopp til innhold

49 savnet etter at russisk oljeplattform sank

Minst fire personer har omkommet og 49 er savnet etter at en russisk oljeplattform sank i Okhotskhavet øst i Russland.

Kolskaya-riggen i nærheten av Murmansk

SANK: Kolskaya-riggen kantret og sank i Okhotskhavet utenfor den sørøstrussiske øya Sakhalin. Her er riggen ved Murmansk i 2010 (Arkivfoto).

Foto: Andrei Pronin / Reuters

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Redningsmannskapet har berget 14 av de 67 oljearbeiderne som var om bord, ifølge Russia Today.

Plattformen kantret og sank i Okhotskhavet utenfor den russiske øya Sakhalin, i Stillehavet nordøst for Japan.

Fly og helikoptre ble sendt til land rundt klokken 19 lokal tid. Da hadde redningsmannskapene tilbrakt mer enn seks timer i det iskalde vannet, opplyser krisemyndighetene.

200 kilometer fra land

Plattformen ble tauet fra halvøya Kamtsjatka og var 200 kilometer fra land da ulykken skjedde søndag.

Det har vært sprengkulde på den russiske Stillehavskysten i flere uker, med temperaturer ned mot 40 kuldegrader i Vladivostok og på Sakhalin.

Sterk isdannelse på oljeriggen kan ha vært årsaken til at den sank og veltet.

Kantret og sank

– Ventilene ble ødelagt av is og bølger, og fartøyet begynte å ta inn vann, sier Taimuraz Kasajev, talsmann for den regionale kriseberedskapen.

Plattformen kantret og sank i løpet av 20 minutter. Dette skjedde mens helikoptre ble klargjort til å evakuere mannskapene.

To av plattformens fire livbåter er funnet uten folk i, og redningsarbeidet er svært vanskelig på grunn av værforholdene.

Ingen miljørisiko

Tilstanden for ni av personene som har blitt reddet opp var god nok til at de kunne bli tatt til land med helikopter for behandling.

Ifølge redningstjenesten har alle oljearbeiderne på seg varme drakter og redningsvester.

Kolskaja-riggen blir brukt til å finne olje utenfor kysten av Kamtsjatka for selskapet Gazflot, som er et datterselskap av det russiske gassmonopolet Gazprom. Plattformen skal ikke ha boret etter olje, så den utgjør trolig ingen miljørisiko.

Riggen eies av det russiske leteselskapet AOA Arktikmorneftegazrazvedka, som er basert i Murmansk, ifølge Barents Observer. 32 av mannskapet var ifølge nyhetsnettstedet fra Murmansk.

SISTE NYTT

Siste nytt