Hopp til innhold

– De oppfører seg som Gestapo! Klart vi bør kunne fiske laks i havet

Norges jeger- og fiskerforbund mener det er viktig at tyvfiskerne langs kysten blir tatt. Kommentarfeltet på Facebook mener noe annet.

SNO jakter ulovlige garn

Jon Ove Scheie (til venstre) og Thomas Strømseth i Statens Naturoppsyn (SNO) Troms jakter etter ulovlige laksegarn langs kysten.

Foto: Marit Garfjeld / NRK

Torsdag fortalte NRK at Troms troner på toppen av statistikken over antall garnbeslag som blir gjort langs kysten.

På NRK Nordnytts Facebook-sider har debatten gått heftig for seg etter at vi la ut saken.

«Vi som er innfødt her opp må selvsagt få lov til å fiske etter ørret og laks helt fritt. Vi fisket alltid med ørret- og laksegarn tidligere, uten at det skadet bestanden. Laksen har jo blitt kun for spesielt utvalget, og oppsynet patruljerer som rene Gestapo her oppe,» skriver en av våre følgere.

«Før i tida ble det fisket med mengder av garn og drivgarn, og det var ingen nedgang i bestanden. Naturlige svingninger forekom selvsagt, men «laksenedgangen» kom når elvebaronene ønsket monopol på laksen,» sier en annen.

Vil ikke diskutere

Jon Ove Scheie i Statens Naturoppsyn (SNO) Troms tar ikke kommentarene tungt.

– Folk må få lov å mene hva de vil, det er likegyldig for oss. Vår jobb er å håndheve og gi mest mulig informasjon om de lover og regler som er, og prøve å stoppe ulovlig virksomhet som er til skade for naturen, sier han til NRK.

Scheie forteller at de innimellom treffer på folk ute ved de ulovlige garnene. Da kan det fort vanke krasse meldinger.

– Men det er ikke vår jobb å diskutere hvor vidt det bør være lov eller ikke å fiske laks med garn.

Bli med Statens naturoppsyn på jakt etter ulovlige garn, og se hvem som tjener på ulovlig laksefiske:

Folk i Troms fylke tyvfisker desidert mest. Bli med Statens naturoppsyn på jakt etter ulovlige garn.

– Viktig jobb

Norges jeger- og fiskerforbund i Troms er ikke enige i påstandene som kommer frem på Facebook.

– Vi synes det er viktig at tyvfiskerne tas. Laksebestanden må reguleres, og den må reguleres alle steder. Den blir regulert i elvene, og det er viktig at myndighetene har kontroll på fisket som drives i havet også, sier leder for foreningen i Troms, Ann-Eva Isaksen.

Hun har likevel forståelse for at kontrollen langs kysten blir diskutert.

– Det er jo ingen som direkte eier havet, og det er forståelig at folk tenker hvorfor ikke de skal få lov til å fange litt laks der. Men som sagt, laksebestanden må reguleres så godt det lar seg gjøre, og da er alle gi litt, sier hun.

Handler om kulturen

Ifølge statistikken fra Statens naturoppsyn (SNO) har Troms i flere år vært det fylket hvor det beslaglegges flest ulovlige garn (se grafikk nederst i saken).

Så langt i 2014 har SNO 110 inndragninger totalt, 31 av disse er fra Troms, 25 fra Hordaland, 22 fra Nordland og 11 fra Finnmark.

Rolf Olav Sollied på Nordnytt

Miljøkoordinator i Troms politidistrikt, Rolf Olav Sollied, mener det store antallet garnbeslag skyldes kystkulturen i Nord-Norge.

– Jeg tror årsaken til det store antallet beslag handler om kystkulturen. Vi fisker en del etter laks i Troms, og har i lang tid fisket laks også i havet. Etter hvert som reglene har blitt strengere, har likevel en del folk fortsatt med garnfisket, sier miljøkoordinator i Troms politidistrikt, Rolf Olav Sollied, til NRK.

Sammen med SNO og Kystvakten har politiet de siste årene hatt fokus på ulovlig garnfiske langs kysten.

– De fleste tilfellene vi tar gjelder privatpersoner som fisker til eget forbruk, men det er også mer profesjonelle aktører som selger fisken videre. Vi vil fortsette å kontrollere kysten vår i årene som kommer, for å få has på disse, sier Sollied.

Tall for antall garninndragelser

Her er antall garnbeslag gjort av SNO de siste årene fordelt på fylker. Troms viser seg å være en klar versting.

Foto: Statens naturoppsyn

Flere nyheter fra Troms og Finnmark