Hopp til innhold

– Ufarlig å gå på topptur

Toppturentusiaster reagerer på mediedekningen av skredvinteren.

Skredvinter

Knut Christian Mikkelsen mener det ikke er farlig å dra på topptur, hvis du vet hva du gjør.

Foto: Privat

– Det har vært en monolog i lokale medier. De som liker å være ute på ski blir stemplet som risikotakere og tullinger, uten at det er åpnet opp for motsvar, sier toppturentusiast Knut Christian Mikkelsen til NRK.

– Det kan være helt ufarlig å gå på ski, men i stedet for å åpne for en konstruktiv debatt om hvordan man kan ferdes trygt i fjellene, har man hausset opp under en holdning som setter skikjørere i dårlig lys.

I en artikkel i skimagasinet Fri Flyt går han, sammen med fjellguiden Bent Vidar Eilertsen, kraftig ut mot medias dekning av alle skredene denne vinteren.

– Jeg kjenner til folk som ikke legger ut bilder og lignende når de har vært på topptur, av frykt for å bli stemplet som idioter, forteller Mikkelsen.

Hele vinteren

Rundt påske gikk det flere skred som tok menneskeliv i Troms. I etterkant av skredene har både politiet og medisinsk personell stått fram i media og advart mot å ferdes i fjellet.

(Artikkelen fortsetter under videovinduet)

Selv om det er full beredskap før påsken ved Universitetssykehuset Nord-Norge, ber redningsmannskapene folk om å passe på seg selv.

Skredberedskap ved UNN før påsken

– Det er faktisk mulig å gå på skitur hele vinteren, hvis man bare tar forholdsregler og holder seg til sikre fjell, sier Mikkelsen.

– Jeg har også et inntrykk av at folk har vært flinke til å gjøre akkurat det i den siste tiden.

Sikkerhet i høysetet

Til helgen skulle Knut Christian Mikkelsen arrangere frikjøringskonkurransen Tromsø Skiraid på Kattfjordeidet.

– Vi har valgt å utsette det til 4. mai. For det første på grunn av faren for skred, men også fordi vi ikke ønsker å virke useriøse ved å arrangere en frikjøringskonkurranse samtidig som veien er stengt, forteller Mikkelsen.

– Hva gjør dere for å sikre deltakerne?

– Vi får hjelp fra utdannede skredeksperter og Norsk Folkehjelp. Sikkerhet er topp prioritet.

Vanskelig

Vegard Standahl Olsen, skredleder for Norsk Folkehjelp i Tromsø, mener kommunikasjon i media om skred er en utfordring.

– Man må se det hele fra flere sider. Når politiet ber folk om å holde seg unna fjellet, er det rettet mot den vanlige mannen og kvinnen i gata som ikke innehar samme kunnskap som dem som ferdes ofte i fjellet, sier Olsen.

Vegard Standahl Olsen, Norsk Folkehjelp

Vegard Standahl Olsen, skredleder i Norsk Folkehjelp

Foto: Privat

– De forholdene som var rundt påske krevde ekstra varsomhet, og jeg synes det var på sin plass å advare på det viset. Fjellvante folk med riktig kunnskap kan ferdes trygt i fjellet hele året, hvis de bruker kunnskapen sin, men det blir vanskelig for både politi og redningsmannskaper å kommunisere detaljert til dem.

Store saker

Olsen har også forståelse for at media velger å blåse opp skredsakene så mye som de har gjort.

– Skredene som har gått i vinter har vært store og alvorlige. Det er viktige saker, og det er viktig å få ut ekspertenes råd. Samtidig er det viktig å huske på at man skal kommunisere ut til mange, med forskjellig kunnskap. Men jeg synes personlig at det har kommet fram at det er mulig å ferdes i fjellet hvis man tar de nødvendige forholdsreglene.

Denne uken har det vært kjempevær i store deler av Troms, og mange har tatt turen til fjells.

– Vi har hatt lite å gjøre. Folk har klart seg veldig bra i helgen, sier han.

– Er det noen andre forholdsregler man må ta nå som varmen og mildværet har satt sitt preg på fjellsnøen?

– Som sagt er det vanskelig å være spesifikk på akkurat det, men solen kan utløse en del våtsnøskred ved at fjellet snøen ligger på varmes opp. Det viktigste er som alltid å vurdere fjellet og snøen, i tillegg til å planlegge turen godt og være forberedt på dårlig vær eller andre uforutsette hendelser.

Norsk folkehjelp om skred

Årets vinter har vært en påkjenning for Norsk Folkehjelp.