Hopp til innhold

– Ikke gå på topptur!

Trolig har fem personer mistet livet i snøskred i Troms på én og en halv uke. – Ikke gå på fjelltur i påska, bli heller på flatmark eller spill Ludo, oppfordrer politimesteren.

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

Politimester Ole B. Sæverud forteller siste nytt om skredet. Foto: Simen Follesø Røiseland/NRK

– Vi er over i en litt annen fase av redningsarbeidet nå, ettersom vi går ut fra at mennene ikke har overlevd, sier politimester Ole B. Sæverud ved Troms politidistrikt.

Tirsdag ettermiddag ble tre menn i 30-årene meldt savnet da de ikke kom hjem fra snøskuterturen. Da hadde det gått et stort snøskred, og det hadde blitt sett skuterspor inn i skredet.

(Artikkelen fortsetter under)

sivilforsvar på senja

Sivilforsvaret gjør seg klar for nye søk på onsdag.

Foto: Arild Moe / NRK
  • Reporter Arild Moe rapporterer fra skredområdet onsdag morgen:

– Ikke gå på topptur

Om det viser seg at de tre mennene har omkommet i skredet, blir skuterførerne tre av hele fem dødsofre i snøskred i Troms på én og en halv uke.

– Vi var ute og advarte før det første dødsskredet, og likevel skjer dette. Områdene i Troms er utrolig vakre, men nå må folk være forsiktige. Det er stor snøskredfare, og folk må bruke påsken til andre ting enn å gå i fjellet, sier Sæverud til NRK.

– Ja, hva er din oppfordring til folk som ønsker å gå på fjelltur i påska?

– Hold dere på flatmark eller spill Ludo. Ikke gå på topptur!

senja onsdag morgen

Slik det det ut i søksområdet onsdag morgen.

Foto: Arild Moe / NRK

Snøskredfaren kan ha økt i området

Tirsdag kveld så letemannskapene seg nødt til å innstille søket etter de savnede skuterførerne på grunn av svært dårlige leteforhold. Mye snøvær og stor rasfare gjorde det uforsvarlig å fortsette søket.

Rundt klokken ti vil Norges Geotekniske Institutt (NGI) ha vurdert skredfaren i området. Da kan letemannskapene på ny ta seg inn i leteområdet.

– Er det trygt å lete der nå?

– Det skal være trygt. Om det ikke er det, kan de ikke ta seg inn. Vi må få gjort grundige vurderinger, i natt har det vært dårlig vær i området med mye vind og mye snø. Snøskredfaren kan ha økt i området, sier Sæverud til NRK.

– Har dere satt inn ekstra ressurser nå som skredfaren er så stor?

– Skredberedskapen er en dugnad. Politiets ansvar er å lede og koordinere. Vi er avhengig av redningshelikoptre og AMK, i tillegg til Røde Kors, Norsk Folkehjelp og andre frivillige organisasjoner. Sivilforsvaret og mannskaper fra Forsvaret er også med. Beredskapen er stor.

Dårlig vær i området

Det var svært dårlig vær i området tirsdag kveld. Foto: Jørn Resvoll/NRK.

To brødre savnet

Berg kommune har nå etablert kriseteam i samarbeid med helsevesenet etter at det viste seg at alle de tre mennene som antas omkommet kommer fra kommunen. To av de savnede er brødre.

– I politiet har vi vært opptatt av at familiene skal få informasjon så fort vi vet noe, og ikke at de skal få informasjonen via media, sier politimesteren.

  • Se hele intervjuet med Ole B. Sæverud øverst i artikkelen.

Fem meter dypt

Etter det NRK erfarer fra lokalkjente folk kom skredet i Tromdalen på sørsida av dalen.

Skredet skal være om lag 150 meter bredt, og politiet mener det er fem meter dypt.

Informasjon fra lokalkjente som er på hyttetur i området tyder på at skredet gikk rundt klokka halv to tirsdag formiddag. Det ble slått alarm først halv fem på ettermiddagen.

Statsmeteorolog Geir Bøyum ved Ververvarslinga i Nord-Norge forteller at det har kommet store snømengder i ytre strøk i Sør-Troms, særlig i Senja-området.

Svandalen

Det forberedes til søk onsdag.

Foto: Arild Moe / NRK

Størst skredfare i ytre strøk

– Riktignok har det avtatt litt natt til onsdag, men onsdag formiddag øker det på igjen, sier Bøyum.

Snøskredfaren er størst i ytre strøk fra Tromsø og sørover.

– Snøskredfaren er vurdert til nivå 4. Det vil si at skred kan utløses uavhengig av om det er mennesklig aktivitet i området.

Ifølge statsmeteorologen er det mulig at det kommer et polart lavtrykk innover Troms i løpet av onsdag. I kombinasjon med sterk vind påvirker dette også snøskredfaren.