Hopp til innhold

Truer med å vie homofile: – Vil se den rettsinstansen som sier at ekteskapet er ugyldig

Sokneprest Nils Jøran Riedl i Svolvær er så frustrert etter Kirkemøtets vedtak at han vil ty til sivil ulydighet og vie homofile par. – Jeg vil se den rettsinstansen som sier at ekteskapet er ugyldig, sier han.

Sokneprest Nils Jøran Riedl i Svolvær er så frustrert etter Kirkemøtets vedtak at han vil ty til sivil ulydighet og vie homofile par. – Jeg vil se den rettsinstansen som sier at ekteskapet er ugyldig, sier han.

PRESTEOPPRØR MOT HOMOVEDTAK: Mange prester trosser nå Kirkemøtet, og vil likevel vie lesbiske og homofile par. – Dersom jeg blir spurt om å vie et homofile par, vil jeg svare ja, sier sokneprest Nils Jøran Riedl i Svolvær.

Over hele landet melder folk seg ut av Den norske kirke i protest etter at Kirkemøtet vendte tommelen ned for at homofile får lov til å gifte seg i kirken.

Også innad i Den norske kirke er frustrasjonen stor. Radikale prester over hele landet har i dag diskutert hvordan de skal respondere på Kirkemøtets vedtak. Flere prester truer nå med å slutte å vie heterofile par hvis ikke også homofile får gifte seg i Kirken.

– Opprørsstemning

Steinar sagen

– Tenk at jeg i det hele tatt har vært medlem, skrev radiovert Steinar Sagen i Radioresepsjonen på Twitter i dag.

– Det er opprørsstemning i Kirken. For meg personlig blir det vanskelig å være sogneprest nå. Vi er mange som befinner oss i en samvittighetsklemme når vi tvinges til å la være vie folk, sier sokneprest Nils Jøran Riedl i Svolvær til NRK.no.

Riedl er åpent homofil og en av de første som levde i partnerskap og samtidig ble ordinert som prest.

Vil trosse Kirkemøtet

Han tror flere prester vil ty til sivil lydighet og gjennomføre vielser av lesbiske og homofile par.

– Dersom jeg blir spurt om å vie et homofile par, vil jeg svare ja. Jeg ser for meg at vi gjennomfører vielser at lesbiske og homofile med det ekteskapsritualet vi har nå. Så får vi prøvd ut om det er gyldig eller ikke. Jeg tror ikke det er noen rettsinstans som kan gå inn å si at dette ekteskapet er ugyldig, sier Riedl til NRK.no.

Han understreker at den norske ekteskapsloven ikke spør om kjønn på din kommende ektefelle.

– Det er samfunnets holdning, og derfor må Kirken følge etter, mener soknepresten.

Har regnbueflagg i kirken

Regnbueflagget i Svolvær kirke

Det første som møter besøkende i Svolvær kirke er regnbueflagget. Slik har det vært i ti år.

Foto: John Inge Johansen / NRK

I Svolvær kirke har det omdiskuterte regnbueflagget møtt de besøkende i over ti år. Flagget er et symbol på at de homofile er velkommen.

– I Sverige åpnet Svenske Kyrkan for homovigsel allerede i 2009. Den norske Kirken har vært igjennom er store endringer, men noen velger å holde på siste skanse. Jeg skjønner ikke hva de er redd for, sier soknepresten.

Riedl sier han er lei av å kjempe, og at prisen har vært høy for han personlig.

– Dette har vært tungt. Jeg har mange ganger spurt meg selv om jeg kan fortsette å jobbe i Kirken. Men jeg har valgt å bli fordi jeg har sett mange positive endringer. Jeg trodde ærlig talt det kom til å løsne under dette Kirkemøtet, sier han til NRK.no.

– Kirka må ut av sørpa

Riedl har i fulgt med stormen mot Den norske kirke på sosiale medier i dag. Han forstår godt at mange melder seg ut.

– Folk er sinte og lei seg. Jeg har full respekt for at folk bruker denne saken til å si at nok er nok.

En av dem som fikk nok i dag er Henrik Ryslett Hansen fra Andøya.

– Det er så ubegripelig trist at Den norske kirke som trossamfunn skal stå i veien for hvordan enkeltmennesket er skapt og vil leve. Jeg vet når jeg ikke lenger er velkommen – og med det melder jeg meg ut av kirken, skrev han på Facebook i dag.

melder seg ut av kirken

MELDER SEG UT: – Det er så ubegripelig trist at Den norske kirke, som trossamfunn, skal stå i veien for hvordan enkeltmennesket er skapt og vil leve, skriver Henrik Ryslett Hansen fra Melbu på Facebook.

Sokneprest Nils Jøran Riedl oppfordrer Ryslett Hansen til å beholde medlemskapet.

– Det er kun i det kirkelige demokratiet vi kan få til en endring. Dersom alle de som mener de riktige tingene melder seg ut, har vi lite å slå i bordet med. Nå må vi mobilisere fram mot kirkevalgene neste år, og sørge for å velge inn dem som representerer vårt syn. Kirken må komme seg ut av denne sørpa, og gjøre seg ferdig med denne saken, sier soknepresten.

Reservasjonsrett for prester

Riedl tror det bare er et tidsspørsmål før hans syn vinner fram i Den norske kirke. Da tror han motvillige prester vil kunne reservere seg mot vielse av likekjønnede.

– Da kan de som ikke ønsker å foreta vielser av lesbiske og homofile la være å gjøre det. Så er vi mange nok som er villige til å gjøre det, sier han til NRK.no.

Biskopen: – Ugyldig ekteskap

Biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland bispedømme

Biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland forbereder seg nå på synkende medlemstall i Den norske kirke. – Det er veldig leit for oss, sier han.

Foto: Sylvi Inez Liljegren / NRK

Biskop Tor B. Jørgensen i Sør-Hålogaland, som er Nils Jøran Riedls sjef, skjønner at mange prester reagerer.

– Foreløpig har vi ikke diskutert hvordan vi skal forholde oss til sivil ulydighet. Det er endel juss knyttet til dette spørsmålet. Men ifølge Loven om ekteskap er et ekteskap inngått i kirken ikke gyldig dersom en prest i Den norske kirke ikke har fulgt liturgien fastsatt av Kirkemøtet. Og ifølge denne liturgien inngås ekteskap mellom mann og kvinne, sier biskopen til NRK.no.

Han legger til at Stortinget kan fjerne punktet i ekteskapsloven som slår fast at ekteskap er ugyldig uten den fastsatte liturgien.

Fraråder utmelding

Biskopen i Sør-Hålogaland forbereder seg nå på synkende medlemstall i Den norske kirke.

Laster Twitter-innhold

– I tillegg vil en del mennesker som ellers ville hatt et aktivt forhold til kirka trekke seg tilbake. Det er veldig leit for oss. Disse menneskene trenger vi inne i framtidens kirke, ikke utenfor, mener biskop Tor B. Jørgensen.

Biskopen ber folk om å tenke seg om før de melder seg ut.

– La det gå litt tid. Å melde seg ut er en veldig passiv strategi. Vi er mange prester som ønsker både forbønnsliturgi og ekteskapsliturgi. Vi bør stå sammen for å utvikle Kirken til en åpen og inkluderende folkekirke. Da er ikke utmelding svaret, mener biskopen.

Biskopen mener det kun er et tidsspørsmål før Kirken snur i den betente striden.

– Dette ligger ikke langt inn i framtida, det bør alle innse. Jeg har stor respekt for motstanderne, og ønsker at de skal tilhøre Kirken framover. Men det er ikke tvil om at bevegelsen for homofil vielse så sterk at dette må aksepteres, sier biskop Tor B. Jørgensen til NRK.no.

Preses Helga Haugland Byfuglien sier Kirken nå vil diskutere den praktiske betydningen av vedtaket i Kirkemøtet.

Opprør og utmeldinger i Den norske kirke

Se innslaget i Dagsrevyen om reaksjonene etter Kirkemøtets vedtak.