Hopp til innhold

– Kirken sier ja til å vie homofile innen fire år

Stavangerbiskop Erling Pettersen er klar på at dagens kirkemøte viste en stor holdningsendring.

Erling J. Pettersen

Homofile får fortsatt ikke gifte seg i Den norske kirke. Det bestemte et knapt flertall i Kirkemøtet i Kristiansand i dag. Stavangerbiskop Erling Pettersen tror Kirkemøtet snur om noen år.

Foto: Ole Andre Lagmanndokk / NRK

Homofile får fortsatt ikke gifte seg i Den norske kirke. Det bestemte et knapt flertall i Kirkemøtet i Kristiansand i dag.

Det betyr at homofile par må gifte seg borgerlig, og at de kan få en forbønn i kirka etterpå, dersom presten vil. Altså blir det slik det er i dag.

– Kirkedørene er slettes ikke stengt for homofile. Vi kan fremdeles be for dem, men vi har dessverre ikke en liturgi for dem, sier stavangerbiskop Erling Pettersen til NRK.

Selv om 64 stemte mot forslaget om vigselsliturgi for homofile i Den norske kirke, ser Pettersen framskritt i Kirkemøtet.

– 51 stemte for, og det er jeg positivt overrasket over, sier biskopen.

Spår endring om fire år

Kirkemøtet stemte også nei til egne forbønnsliturgier for homofile, som har giftet seg borgerlig og ønsker velsignelse fra kirken.

– Jeg tror at innen fire år så sier kirken ja til å vie homofile. I dag ser vi at det har kommet en stor holdningsendring i kirken de siste årene, og den nye holdningen vil fortsette å vokse seg større, sier Pettersen.

Han mener spesielt den unge generasjonen vil bidra til at kvinner skal få gifte seg med kvinner og menn gifte seg med menn i Den norske kirke om noen år.

– De unge ønsker en endring. Det ble helt tydelig i dag, sier biskopen.

– Mulig å ha to syn og leve med det

Kirkemøtet endte med at det ikke ble nok flertall for noen av innstillingene om Kirkens holdning til homofile ekteskap.

Når Kirkemøtet ikke har klart å gjøre en beslutning, må Bispemøtet gå tilbake og ta opp vedtaket fra 2008 på nytt.

– Jeg er skuffet over at vi ikke klarte å komme til enighet. Det har jeg aldri opplevd tidligere, sier Pettersen.

Han synes samtidig det er viktig å påpeke at kirken ikke er splittet.

– Det er et overveldende flertall over at dette spørsmål ikke splitter kirken. Det er veldig viktig melding. Det er altså mulig å ha to syn og leve med det, sier han.