Hopp til innhold

Se valgduellen mellom SV og Miljøpartiet

NRK lot rødgrønne Marius Jøsevold og grønne Bjørn Økern grille hverandre uten at vi blandet oss inn. Se hvordan det gikk i videoen over.

Marius Jøsevold fra SV og Bjørn Økern fra Miljøpartiet De Grønne i duell.

KJEMPER OM DE SAMME VELGERNE: Se SVs Marius Jøsevold og Miljøpartiets Bjørn Økern møtes til valgduell. I debatten har de to kandidatene fått mulighet til å grille hverandre uten at NRK blander seg inn.

Alle meningsmålinger viser at Miljøpartiet De Grønne (MDG) seiler i medvind. Også i Nordland gjør Miljøpartiet et byks på meningsmålingene, mens SV er ute. Det fikk partiets toppkandidat Bjørn Økern i Nordland til å glise bredt: – Egen suksess er bra, men andres tragedie er bedre.

Han er ikke i tvil hvem oljemotstanderne bør stemme på.

– Vi er de grønneste. Hele programmet vårt er gjennomsyret av de beste miljøløsningene, sier Miljøpartiet de grønnes førstekandidat Bjørn Økern i Nordland.

Bjørn Økern i Naturvernforbundet

GRØNN: Bjørn Økern, Miljøpartiet De Grønne.

Foto: Frank Nygård / NRK
Marius Jøsevold

RØDGRØNN: Marius Jøsevold, SV.

Foto: Torbjørn Brovold / NRK

– Vi vil ikke bare stoppe boring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, men all oljeboring i norsk økonomisk sone.

Økern er ikke imponert over SVs innsats i den rødgrønne regjeringa de siste åtte årene.

– Jeg vet ikke hvor mye de har fått til. De ikke har protestert mot de nye feltene som er åpnet, men holder fram Lofoten som et flagg. Jeg vil ikke kalle det banalt, men synes det strider mot miljøprofilen deres, sier Bjørn Økern.

  • I debatten som du kan se øverst har de to kandidatene fått mulighet til å grille hverandre uten at NRK blander seg inn. I kommentarfeltet nederst kan du si din mening om debatten.

SV: – Ikke bare grønne

Marius Jøsevold innrømmer ar «rivalene» har et godt miljøprogram.

– Miljøbevegelsen har gått gjennom de politiske programmene både til SV og MDG, begge fikk terningkast 6. Men dette valget handler om mer enn miljøet. Hos SV får man både det røde og det grønne, mens hos MDG får man bare det grønne, sier SVs toppkandidat i Nordland.

Jøsevold sier MDG har flere standpunkter som vil være negative for nordlandssamfunnet og vanskelig å gjennomføre i praksis.

260 stemmer fra sikkert mandat

– Derfor bør stemme SV i år. Jeg er 260 stemmer fra å ta ent mandat fra Høyre. MDG har ikke sjanse til å nå opp. Jeg kan bli den eneste oljemotstanderen og EU-motstanderen på Stortinget fra Nordland, sier han til NRK.no.

Bjørn Økern avviser at De Grønne kun er et miljøparti.

– Vi har program som inneholder 35 kapitler med 690 punkter som dekker alle sider ved det norske samfunnet. Alt har den vinklinga at det er økologi og miljø som skal bestemme, sier Bjørn Økern.

Miljøpartiet optimister

GRØNN TOPP I NORD: Dette er mannen som blir beskyldt for å stjele miljøvelgere fra SV og de andre småpartiene. Og han har grunn til å humre over dagens måling. – Dette lukter stortingsplass, sier Bjørn Økern.