Hopp til innhold

Hun vasker klærne i sine i havet og oppbevarer maten i et hull i gulvet

I 20 år har nederlandske Myriam Borst (53) bodd i et dårlig isolert naust på en øde øy i Vesterålen. – Flere burde gjøre som Myriam, mener økonomiprofessor.

Myriam Borst har verken vaskemaskin, innlagt vann, kjøleskap eller vannklosett og strømforsyningen er det så som så med. Flere ganger i løpet av vinteren er hun og samboeren Leon strømløse og isolert når det nordnorske uværet herjer.

– Vi har alt vi trenger. Vi klarer oss fint på 20 kvadratmeter. Det gir en god følelse å klare seg med lite, sier hun til NRK.no.

Lite stress

I Norge er det vanlig at boligen spiser opp det meste av lønna vår. Nordmenn er gode på å forbruke og kaste. Slike dilemmaer er Myriam glad for å slippe.

– Jeg kjøper bare det jeg virkelig trenger. Vi dyrker poteter og grønnsaker, jeg fisker og plukker bær. Det er godt å slippe det som andre sliter med, som stress og økonomiske bekymringer. Jeg sparer ikke bare penger, men også miljøet. Det gir mening og livskvalitet, mener hun.

Levesett umuliggjorde barn

Myriam Borst bor på øde øy i Vesterålen

I 20 år har hun bodd i et naust på en øde øy i Vesterålen. De fant ut at det gode liv måtte være å klare seg med minst mulig.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

Da Myriam Borst og samboeren slo seg ned på Storskjervøy utenfor Stokmarknes, ble de tvunget til å ta mange bevisste valg.

– Den enkle livsformen vi har valgt lar seg dårlig kombinere med barn, sier Myriam.

Det stilles nemlig strengere krav til boform i Norge hvis man skal oppdra barn. Barn kan ikke bo i et naust med både dårlig strømtilførsel og vann i perioder. I tillegg er det ingen offentlig skyss inn til fastlandet, som ville gjort det vanskelig med skolegang.

– Mange dager i året er vi helt isolert på grunn av dårlig vær, forteller Myriam.

I løpet av 20 år har hun lært seg å leve isolert og klare seg med lite. I dag kan hun ikke tenke seg å flytte tilbake og bli en del av storsamfunnet igjen.

– Det hender at jeg føler meg isolert. Du blir rastløs. Med samtidig er det deilig. Jeg har god tid til å gjøre mine ting.

Lever av kunst

Myriam Borst bor på øde øy i Vesterålen

Myriam Borst elsker lyset i Nord-Norge. – Det er lyset som lager fargene og endrer dem. Jeg er veldig avhengig av lyset. Sommerfargene er for skarpe, sier hun.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

Og all fritida har Myriam brukt godt. I løpet av de 20 årene hun har bodd på Storskjervøy har hun bygd seg opp til å bli en veletablert billedkunstner.

Hun har hatt flere store utsmykkingsoppdrag, og dronning Sonja har kjøpt flere av hennes bilder. Dronningen har også vært to ganger på besøk på øya. Det siste besøket ble litt spesielt.

– Da hadde dronning Sonja med seg både kong Harald og det svenske kongeparet. Det ble riktig hyggelig. Alle fikk plass i naustet og kongeparene drakk kaffe, forteller kunstneren.

På øya sto både et lite strømhus og et gammelt fryseri, som Myriam får benytte som atelier og kunstgalleri.

– Om sommeren holder jeg utstillinger her. Da henter jeg folk på fastlandet og frakter dem ut hit i båt.

Myriam Borst har ingen planer om å flytte, og leve et mer materielt liv. Hun vil heller ikke tenke på at hun en dag blir eldre.

– Jeg lever i nuet, og tenker ikke slik. Jeg lever ut en drøm. Så lenge jeg holder meg frisk og kan bevege meg, ser jeg ingen grunn til å flytte.

Økonomiprofessor: – Flere burde gjøre dette

Ove Jakobsen

Professor Ove Jacobsen i økologisk økonomi ved Universitetet i Nordland.

Foto: Knut Folkestad / NRK

Professor Ove Jacobsen i økologisk økonomi ved Universitetet i Nordland mener flere burde velge en enklere livsform.

– Mye forskning viser at du opplever større tilfredshet og mening med livet ved å ha litt mindre. Opp til et visst nivå vil økt forbruk gi en positiv verdi. I de rike vestlige land, krysset vi denne grensen på 1970- og 80-tallet. Etter dette er det ikke registrert økt tilfredshet til tross for at forbruket har økt dramatisk, sier professoren til NRK.no.

I fattige land derimot er situasjonen helt annerledes.

– Her registrerer forskerne en enorm gevinst på økt forbruk. Man konkluderer med er at den rike delen av verden må redusere forbruket, mens man må øke forbruket i den fattige delen av verden. Da kommer begge bedre ut, sier Jakobsen.

Shoppingens forbannelse

Ifølge professoren bruker nordmenn uforholdsmessig mye tid på forbruk.

– Studier viser at manges hovedinteresse er shopping. Dette kan ta så mye tid at man ikke får tid til å gjøre andre ting, som er meningsfulle. Man kan bli dopet på shopping. Det er ikke et godt tegn, sier Jacobsen.

Det som gir størst tilfredshet er å ha interesser som går ut over en selv.

– Undersøkelser viser at folk som er med på frivillige tiltak ofte er mer tilfredse enn personer som har fokus kun på sin egen lykke, sier professoren.

Politikerne vil ha mer vekst

Myriam Borst bor på øde øy i Vesterålen

I 20 år har Myriam Borst Leon Wechgelaer bodd i dette naustet på Storskjervøy utenfor Stokmarknes.

Foto: Monica White Martinsen / NRK

Disse rådene er stikk i strid med dagens økonomiske system. Vi hører hele tiden at økt vekst er viktig for å holde hjulene i gang.

– Ved forrige finanskrise hadde vi til og med en finansminister fra SV som oppfordret folk til å shoppe mer. Det er meningsløst. Utfordringen er at en økonomi basert på evig vekst ikke er mulig på en klode som ikke vokser.

Det er liten politisk vilje til å redusere veksten. Men finanskrisa i Europa og USA viser at ting ordner seg selv. I Europa er forbruket på vei ned.

– Veksten stopper av seg selv. Det er fordi man har levd over evne over tid, og ikke vært villige til å se at det finnes en grense.

Innenfor økologisk økonomi er fokuset å utvikle modeller som ikke baserer seg på vekst.

– Redusert vekst vil gi folk et mer meningsfullt liv. Det mange av oss egentlig har lyst på, er mer fritid. Lavere materiell levestandard, betyr ikke nødvendigvis et dårligere liv. Ved å redusere forbruket, vil vi samtidig få det bedre, sier professor Ove Jacobsen i økologisk økonomi ved Universitet i Nordland.

Store Skjervøy
Foto: Google Maps

Er det mulig for oss i Norge å redusere forbruket nå?