Hopp til innhold

Hva slags kasser foretrekker fuglene?

En bonde i Lofoten ble så inspirert av OL-ringene, at han lagde fargesprakende fuglekasser. Men hva synes fuglene om slike hus?

OL-fuglekasser

Sauebonde Halvor Olsen er spent på om noen fugler vil flytte inn i de OL-inspirerte kassene han har laget. De ble hengt opp etter fjorårets hekkesesong.

Foto: Jon Olav Larsen

Ornitolog Trond Vidar Vedum

Ornitolog Trond Vidar Vedum har gitt ut nyttige bøker som omhandler fuglekasser. Blant annet Fuglevennboka som han skrev sammen med ornitolog Roar Solheim.

Foto: Erlend Berge / Aschehoug

Ornitolog Trond Vidar Vedum er forfatter av boken «Fuglekasser og fugleforing». Han synes fuglekassene til Halvor Olsen i Lofoten er dekorative og morsomme. Men han er usikker på om de er like attraktive for fugler som for mennesker.

– Jeg mener å ha erfart at fuglene foretrekker kasser med ikke for sterke farger. Brunrøde kasser har fungert bra, sier Vedum til NRK.

Han legger til at de bevingedes bolig generelt sett bør gå i ett med naturen. Fuglene er utsatt for predasjon og forsøker å plassere reiret sitt slik at det blir vanskelig å oppdage. Men holker med kraftige farger kan dermed ha større sjanse til å bli bebodd om de henger på hus med samme maling.

Gråspurv mer tolerant

Imidlertid bryr enkelte arter seg trolig mindre om fargene enn andre.

– Gråspurven hekker i tilknytning til bygninger, og jeg vil tro den vil være mer tolerant for kasser med sterke farger, sier Vedum.

Fargerike fuglekasser som går i ett med omgivelsene

Fargerike fuglekasser som går i ett med omgivelsene, har sannsynligvis større sjanse for å bli bebodd. I denne kassen, som henger på Ramberg i Lofoten, hekker det stær.

Foto: Jon Olav Larsen

Olympiske kasser

Sauebonde Halvor Olsen på Krystad i Lofoten, er spent på om noen vil hekke i de fem innsmettene han har hengt opp på fjøsveggen.

– Jeg var inspirert av fargene på OL-ringene da jeg lagde dem, sier han når NRK er innom.

Likevel er han ikke av de aller mest sportsinteresserte.

– Det hadde vært bedre om man dyrket gulrøtter på fotballbanene, enn at man spilte fotball der, spøker bonden.

Ørna smakte på fenalåret

Foreløpig har fuglehusene hans vært mer populære blant turister som kjører forbi, enn blant fugler. Folk har stoppet og spurt om de kan få ta bilder av de fargesprakende holkene.

Selv om det ikke skulle bli bygd reir i dem, har bonden uansett nok av ville dyr rundt gården.

– I vinter var røyskatta og forsynte seg av fenalåret mitt som hang i sjåen. Så jeg kastet fenalåret ut på marka ved huset. Da kom det ei stor ørn og pekka på det, smiler Halvor Olsen.

Unge tigger etter mat

Gråspurven er trolig mer tolerant for kasser med sterke farger, sier ornitolog Trond Vidar Vedum. Her tigger en unge etter mat.

Foto: Jon Olav Larsen