Hopp til innhold

Her sleper bonden kua etter traktor på glattisen

En bonde fra Vesterålen må ut med 8500 kroner i bot etter at han slepte en ku etter traktoren sin på en isete vei.

En bonde fra Vesterålen må ut med 8500 kroner i bot etter at han slepte en ku etter traktoren sin på en isete vei.

VIDEO: Lyden på filmen er fjernet. Dette er begrunnet i at lydsporet kan identifisere personen som meldte saken til Mattilsynet.

Mattilsynet i Vesterålen gjennomførte 1. november inspeksjon hos bonden etter en bekymringsmelding, skriver Vesterålen Online. Vitner så bonden transportere ei ku i bånd etter en traktor på svært glatt føre.

– Kura hadde store problemer med å få fotfeste og falt i bakken, så her har bonden brudd dyrevelferdsloven. Det å frakte dyr på denne måten er ikke greit. Bonden burde vite bedre, sier førsteinspektør i Mattilsynet, Karl Erik Birkeland, til NRK.

Fikk inn tipsvideo

Veien var dekket av en ishinne, og kua skulle fraktes over en strekning på 1200 meter.

– Det er for så vidt lovlig over korte avstander, men ikke på dette underlaget. Det skal skje på en hensynsfull måte, sier Birkeland.

Tipseren, som sendte bekymringsmeldingen, sendte også en video på totalt tre minutter av transporten.

– Meldingen var så oppsiktsvekkende ut at vi rykket ut med en gang for å se hva som foregikk, forteller Birkeland.

Videoen viser at kua ble dratt i bånd som var festet til traktoren, samtidig som kua blir jaget bakfra.

– Dyret viste tydelige tegn på å ha problemer med å få fotfeste på det glatte føret. Kua rautet og viste motstand mot å la seg drive fremover, skriver Mattilsynet i sin rapport.

Dyrevelferdsloven § 11 første ledd fastsetter at transport av dyr "skal foregå på en måte som er til minst mulig belastning for dyret.

Ku dras etter traktor i Vesterålen

Kua viste tydelige tegn på å ha problemer med å få fotfeste på det glatte føret. Ifølge Mattilsynet rautet den og viste motstand mot å la seg drive fremover.

Foto: Mattilsynet

Ulovlig og uaktsomt

Bonden forklarte at han ikke hadde klart å skaffe vogn til å frakte dyrene i, og derfor bestemte seg for å frakte kua etter traktoren over en strekning på rundt 1200 meter.

Han mente at dette var forsvarlig og hadde planer om å frakte tre dyr på denne måten. Han så at det ikke gikk bra, og det anser som formildende, sier Birkeland.

Da inspektørene fra Mattilsynet kom fram var transporten avsluttet, men etter samtale med bonden mener Mattilsynet at bonden har handlet uaktsomt og brutt loven om dyrevelferd.

– Vi mener dette er et klart lovbrudd, men ikke så alvorlig at vi går til politiet.

Mattilsynets inspektør undersøkte kua mens hun stod på båsen. Kua hadde ingen synlige ytre skader, men virket noe opphisset og rautet en del.

Bonden mente at dette kunne skyldes at kua nettopp var tatt fra kalven.

Får bot på 8500 kroner

Førsteinspektør Karl Erik Birkeland i Mattilsynet i Vesterålen

Førsteinspektør Karl Erik Birkeland i Mattilsynet i Vesterålen.

Foto: Mattilsynet

En ny ordning tillater Mattilsynet å ilegge overtredelsesgebyr i slike saker.

– Det er vel det første eller andre gebyret som blir ilagt i Norge. Bonden har mulighet til å komme med et tilsvar, men har ikke gjort dette ennå og fristen går ut i morgen, forteller Birkeland.

Mattilsynet mener det er klart at dyret ble utsatt for unødvendige belastninger og lidelser under denne transporten. Resultatet ble et overtredelsesgebyr for brudd på dyrevelferdsloven på 8500 kroner.

Mattilsynet mener det er formildende at transporten av de to siste dyrene ble avbrutt, og at transporten av den ene kua foregikk i svært langsomt tempo.

– Men i dette tilfellet ville det vært bedre å bruke henger eller transportkasse, mener Birkeland.

NRK har vært i kontakt med bonden, men han ønsker ikke å kommentere saken.