Hopp til innhold

Hauge: – En seier for Lofoten

Samtidig som regjeringens tildeling av nye leteområder i Barentshavet møter sterk kritikk av miljøorganisasjonene, er det en seier at leting rundt Jan Mayen og Norskehavet ikke er med i tildelingen, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Fjellet Staven på Røst.

Frederic Hauge er glad for at det ikke ble noen tildelinger i Norskehavet. Men Kjell Giæver i Petro Arctic mener det er liten grunn til å sprette champagnen enda.

Foto: Halvard Jakobsen / NRK

For første gang på 21 år tildeler regjeringen helt nye leteområder for oljenæringen i den såkalte 23. konsesjonsrunde. En tildeling som slaktes av både Bellona, Greenpeace og Miljøpartiet De Grønne.

Frederic Hauge

Frederic Hauge er ikke bare forferdet over dagens nyheter. Han er samtidig glad for at leting rundt Jan Mayen og i Norskehavet ikke er med i tildelingen.

Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix

Leder i Bellona, Frederic Hauge, er samtidig glad for at leting rundt Jan Mayen og i Norskehavet ikke er med i tildelingen, og kaller det en seier for de sårbare havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen.

– Det lå inne i 23. konsesjonsrunde, at det kunne bli tildelt blokker i Norskehavet. Vi har jobbet aktivt for mot dette, fordi søl fra eventuelle ulykker her vil kunne bli ført med havstrømmene mot land, og utgjøre stor fare for natur og dyreliv i blant annet Lofoten, sier Hauge til NRK.

Han mener derfor at «kampen om Lofoten» har kommet enda et steg lenger.

– Hver gang vi vinner så blir sjansen mindre for at vi vil se oljevirksomhet i disse områdene. Så dette er absolutt en seier, samtidig som vi er alvorlig bekymret for de nye utvinningstillatelsene som ble gjort kjent i dag.

Tror på stor interesse

Direktør Kjell Giæver i Petro Arctic er uenig med Hauge, og mener dagens tildelinger viser hvor attraktivt det er for oljeselskapene å drive letevirksomhet på norsk sokkel.

Kjell Giæver

Direktør Kjell Giæver i Petro Arctic gir dagens tildelinger tommel opp.

Foto: Liss Jacobsen / NRK

– Ved eventuell konsekvensutredning mot mulig fremtidig åpning av Lofoten, Vesterålen og Senja er jeg overbevist om at vi vil se en enorm interesse fra hele verden med tanke på virksomhet utenfor kysten av Nordland, sier Giæver.

Han mener disse arealene er veldig konkurransedyktig i global sammenheng, og opplever at det er en stor felles enighet om at det fortsatt vil være behov for olje og gass de neste 100 årene.

– Så er det også viktig å si at Norge har tatt en lederrolle på miljø og klima. Vi er det landet med minst negativt fotavtrykk på miljøet, og bør derfor være det landet som leder an og viser vei overfor andre.

Liten interesse

NRK har spurt politisk rådgiver Elnar Remi Holmen (Frp) i Olje- og energidepartementet om hvorfor det ikke har blitt tildelt blokker i Norskehavet. Han sier følgende:

På generelt grunnlag er de blokkene i Norskehavet og Barentshavet som ikke har blitt tildelt, årsak av for liten interesse, ikke tilfredsstillende søknader eller at det har vært under to selskaper som har søkt på lisensene.

Elnar Remi Holmen (FrP)

Kjell Giæver i Petro Arctic mener dette har sin naturlige forklaring.

– De mest attraktive blokkene ble flyttet fra 23. konsesjonsrunde til den såkalte TFOen, som ble tildelt tidligere i år. De blokkene som er igjen har ikke vært så interessant i denne runden.

Han mener det er viktig å huske på at den 23. konsesjonsrunden var en «Barentshavsrunde», med spesielt fokus på nye områder i Barentshavet, etter delelinjeavtalen med Russland.