Hopp til innhold

CERN ønsker Narvik-studenter

Et av verdens mest anerkjente forskningssentre vil ha ingeniørstudenter fra Narvik. – Dette er en stor anerkjennelse av jobben vi gjør, sier rektor Arne Erik Holdø.

Narvik-studenter

Frank Jonassen (til v.) og Svein Arctander reiser til Sveits med håp om å en dag få jobb i CERN.

Foto: Kari Skeie / NRK

Etter eget initiativ besøkte representanter fra CERN Høgskolen i Narvik i januar.
I oktober reiser til sammen 20 studenter og ansatte fra høgskolen, til Sveits for å diskutere videre samarbeid.

– Det er spesielt studiene våre innen IT, elektronikk og satellitt-teknologi, som har vekka interessen til CERN. Det viser at vi hevder oss i verdenstoppen innenfor disse områdene, sier Holdø.

CERN er den franske forkortelsen for Den europeiske organisasjon for kjernefysisk forskning. Det er et av verdens største og mest anerkjente forskningsmiljøer med 2600 ansatte.

I tillegg er forskere og studenter fra om lag 500 universiteter og forskningsinstitutter knytta til CERN på fulltid eller deltid. Framover kan flere av disse komme fra Høgskolen i Narvik.

– Betyr mye for oss

To av studentene som setter seg på flyet til Sveits i oktober er ingeniørstudentene Frank Jonassen og Svein Arctander.

– Dette betyr veldig mye for oss. CERN er en spennende organisasjon med et stort internasjonalt miljø, sier Frank Jonassen.

Dette betyr at vi kan få mulighet til å skrive hovedoppgave ved CERN. Det gir oss også større mulighet til å få sommerjobb og jobb ved CERN etter studiene, sier Svein Arctander.

Begge kan tenke seg et lengre opphold ved CERN.

Det er et høyt nivå både på bachleor- og masterstudiet ved CERN. For meg vil det være en stor utfordring, sier Jonassen.

Tror på framtidig samarbeid

Etter besøket i Narvik fikk Jonassen denne tilbakemeldingen fra representantene fra CERN:

Talentene kan skjule seg overalt, det gjelder å oppdage dem tidlig nok og sørge for å fatte deres interesse for partikkelfysikk og de tilhørende teknologiske fagfeltene. Høgskolen i Narvik har en ideell profil, fagmessig og med en stor andel utenlandske studenter, for å fostre talenter som vil kunne fungere bra i et internasjonalt forskningsfellesskap. Vi håper at vårt besøk ved HiN i januar var vellykket og at vi i årene fremover vil se mange HiN-studenter ved CERN i Geneve

CERN om HiN

Rektor Arne Erik Holdø er overbevist om at samarbeidet får stor betydning.

– Vi kommer til å ha et utdannings- og forskningssamarbeid med et av de mest respekterte institusjonene i verden for vitenskapelig forskning. Vi er veldig glad for dette.