Hopp til innhold

– Foreldre bør spørre mer om hvordan barna trives og mindre om karakterer

Foreldre har et viktig ansvar for å motvirke prestasjonspresset som mange unge opplever, mener daglig leder i ungdomsbedrift.

Prestasjonspress: Ungdom på videregående skole i dyp konsentrasjon på eksamen

Møte med prestasjonspresset: Ungdommer på videregående i dyp konsentrasjon ved eksamensbordet. Illustrasjonsfoto.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB scanpix

Håkon Avseth (17), daglig leder i Generasjon Prestasjon UB

Håkon Avseth (17), daglig leder i Generasjon Prestasjon UB.

Foto: Privat

– Foreldre må i større grad spørre om hvordan barna har det framfor hele tiden å fokusere på skole og jobb. Det er bedre å spørre om de trives på skolen enn hvilke karakterer de har fått, sier Håkon Avseth (17), daglig leder i Generasjon Prestasjon UB.

Ungdomsbedriften tilbyr tjenester i form av foredrag og «workshops» for å sette søkelyset på dagens prestasjonspress blant ungdom, og ønsker å være en tankevekker for både elever, lærere og foreldre.

Avseth sier ungdom i dag opplever et større fokus om å leve opp til foreldrenes krav og få gode karakterer.

– Foreldre bør bli mer bevisste på det fokuset de har. Etter en fotballkamp bør de spørre om det var gøy å spille kamp framfor å spørre hvor mange mål barnet har scoret, for å fokusere mer på trivsel og mindre på press om å lykkes.

Ny prestasjonskultur

NRK har fortalt om Philip Majlund Nielsen (16). Han flyttet fra Asker til Saltdal i Nordland på grunn av presset han opplevde fra alle kanter.

Professor Arne Krokan, NTNU

Professor Arne Krokan ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

I saken peker professor Arne Krokan ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU på at sosiale medier er i ferd med å endre samfunnet.

– Uavhengig av hvor du vokser opp er dette en strevsom tid å være barn og ungdom. Ting skjer fryktelig fort. Gjennom sosiale medier har du oversikt over hva venner gjør og mener til enhver tid.

I tillegg har det oppstått en prestasjonskultur på flere arenaer, mener han.

– Skolens testregime gjør at noen faller ut, mens andre blir stresset over hva de må prestere.

– Teknologi en viktig faktor

Statistikk fra UngData viser at en av fire unge jenter sliter med psykiske helseplager. Avseth mener statistikken er urovekkende.

– Teknologien har gjort at prestasjonspresset har økt på vår generasjon. Gjennom internett opplever unge dette presset konstant.

– Man følger personer og ser opp til dem. Man følger vennene sine og føler at de er bedre enn seg selv, mens vennene på sin side føler andre er bedre enn dem. Sånn blir det en uendelig sirkel som går og går. På sosiale medier får man konstant tilgang på dette og det er ikke bra.

Oppfordrer ungdom til å legge bort mobilen minst to timer daglig

17-åringen oppfordrer ungdom til å legge fra seg mobilen minst to timer hver dag, for å koble av.

– Det viktigste er uansett åpenhet og å kunne snakke med vennene sine om hvordan man har det, samt fortelle hverandre at man er bra nok akkurat som man er.