Hopp til innhold

Nå skal oljearbeidere erstattes av kinesere

Oljekrisen rystet den norske hotellbransjen i fjor. Nå håper man at økt turiststrøm fra utlandet skal bli redningen.

Turist

ERSTATTER OLJEARBEIDERNE: Hotellbransjen håper at utenlandske turister, som denne asiatiske trioen på Bryggen i Bergen, kan erstatte nedgangen i olje- og gassektoren.

Foto: ODDGEIR ØYSTESE / NRK

Hotellåret 2015 ble meget godt for mange av landets største byer, spesielt når det gjelder antall solgte hotellrom. Men det er skjær i sjøen.

I løpet av de fire siste månedene i fjor falt belegget ved hotellene i oljebyen Stavanger med 16 prosent, mens prisen på overnattinger i landets dyreste hotellby falt med 4,5 prosent.

Avhengig av utlendingene

Reiselivsdirektør Ole Warberg i Bergen innrømmer at fallet i jobbrelaterte overnattinger må erstattes av annen trafikk.

– Vi har hatt to år som har vært veldig gode. Nå ser vi en todeling, der turisme og det internasjonale markedet viser god vekst, spesielt i sommerhalvåret. Så har vi noen utfordringer på yrkes-, møte- og konferansetrafikken som er berørt av situasjonen i olje- og gassektoren.

NRK har tidligere fortalt at antall turister fra Kina har tredoblet seg på bare to år. Snart passerer kineserne både britene og tyskerne som de største norgesvennene.

Spesielt innen turistsegmentet drar vi nytte av at turistene besøker flere steder på samme rundtur.

Ole Warberg, reiselivsdirektør
Ole Warberg

PUSTES I NAKKEN: Reiselivsdirektør Ole Warberg i Bergen er ikke bekymret over at norske hotellbyer, som Oslo, Bodø og Tromsø, nå får stadig flere senger. – Det er bare positivt at flere byer får større hotellkapasitet. Da får vi flere tilreisende til Norge og skaper større volum totalt sett.

Foto: Espen Hatlestad / NRK

Reiselivsdirektør Ståle Brandshaug i Visit Sognefjord er av samme oppfatning.

– Etter vår oppfatning kan turisme veie opp for og overta for næringstrafikken. Norge har stabil økonomi og kronekursen er god. Vi har store, nasjonale attraksjoner og håper på like stor vekst i 2016 som vi har hatt de siste to årene, sier Brandshaug til NRK.

Visit Sognefjord, som omfatter turistmål som Flåmsbana, Jotunheimen, Nærøyfjorden og Jostedalsbreen hadde 320.000 gjestedøgn fra januar til september i fjor, som er mer enn toppåret 2007 (315.000).

LES OGSÅ: Kinesere satser millioner på Preikestolen

LES OGSÅ: Reiselivet kurses i å håndtere viltre kinesere

Turistar med Flåmsbana

TURISTMAGNET: Flåmsbana i Sogn setter stadig nye rekorder. Turister fra hele verden kommer for å oppleve spektakulære fjell og fjorder.

Foto: Noralv Pedersen / NRK

Bergen best besøkt i landet

Hotellene i Bergen hadde høyest belegg av alle i 2015 og endte på en beleggsprosent på nesten 67. Deretter fulgte Oslo og Bodø.

– Trolig er det lenge til, om noen gang, vi får se beleggsprosenter på over 70 prosent på årsbasis i en norsk storby, sier analytiker Peter Wiederstrøm i Wiederstrøm Hotel Consulting til NRK.

Peter Wiederstrøm

ANALYTIKER: Peter Wiederstrøm.

Foto: Privat

Wiederstrøm har i mange år tilbudt rådgivningstjenester for reiselivet og representerer Benchmarking Alliance (BA) som samler inn data fra hoteller landet rundt.

– Det er ikke overraskende at Bergen nok en gang topper listen. Men ser du på veksten i antall solgte hotellrom gjør Oslo og Fornebu det bra, som skyldes stor innflytting og næringsutvikling. Bodø og Tromsø følger tett på. De har fått mye ny hotellkapasitet og kan tiltrekke seg nye kunder, sier Wiederstrøm.

Vil gjerne dele

Ole Warberg er ikke bekymret over at norske hotellbyer stjeler kunder fra hverandre.

– Det er bare positivt at flere byer får større hotellkapasitet. Da får vi flere tilreisende til Norge og skaper større volum totalt sett. Spesielt innen turistsegmentet drar vi nytte av at turistene besøker flere steder på samme rundtur. Slik hjelper vi hverandre, sier reiselivsdirektøren i Bergen til NRK.