Hopp til innhold

Her er starter jobben med å vaksinere 5 millioner laks

Dette oppdrettsanlegget har tatt i bruk en ny vaksine som skåner laksen, men også sparer tid og ressurser.

Laksevaksine

NY VAKSINE: Fjon Bruk på Sveio er første anlegg som tar i bruk en nyutviklet vaksine. Her blir fisken kontrollert av (fra v.) Hege Kaldheim Mundal, Silje Carlsen og Ingolf Grinde Flatnes, og ført gjennom maskinen som setter vaksinestikket.

Foto: Niels Petter Maaseide, Merck.com

For seks år siden begynte det bergensbaserte selskapet MSD Animal Health arbeidet med å utvikle to vaksiner i ett: Beskyttelse mot Pancrease Disease (PD), men også seks andre sykdommer. Nå er den klar til bruk.

Per i dag er det 100 millioner fisk som vaksineres mot PD. Rundt 60 millioner befinner seg på Vestlandet der sykdommen er mest utbredt.

Du kan være ganske trygg på at vaksinen virker.

Johan Kvalheim, direktør MSD Animal Health

Først ute

Fjon Bruk på Sveio har, som aller første anlegg, denne uken begynt vaksinering av laksen med den nye vaksinen.

– Tidligere måtte vi vaksinere og håndtere fisken to ganger, som er en enorm påkjenning for fisken. Fiskevelferdsmessig er dette en liten revolusjon, sier anleggsleder Helge Daae til NRK.

Laksevaksine

BEHANDLER FISKEN: (Foran) Lars Erik Eriksen, Ingolf Grinde Flatnes og Silje Carlsen fører fisken fysisk inn i vaksinemaskinen.

Foto: Helge Daae, Fjon Bruk

Han forklarer at prosessen tidligere ble utført to ganger i løpet av en tremånedersperiode, som medførte press på både folk og anlegg.

– Vi setter nå fem millioner stikk, mot tidligere ti millioner, forteller Daae.

– En fantastisk utvikling

– Hvordan vet dere at den nye vaksinen virker?

– MSD har testet dette i årevis. For oss er det nytt og vi må ta en liten sjanse, så får vi se etter 6–12 måneder om fisken holder seg frisk og unngår sykdom, sier Daae.

Det landbaserte anlegget på Sveio ble startet i 1973-74, har 130 kar og konsesjon til å produsere 22 millioner smolt og 52 millioner yngel per år. For tiden teller de 16 fast ansatte, i tillegg til 18 ekstrahjelper i sommersesongen. Fra 1. juni til 1. oktober vaksinerer de ca. 5 millioner fisk.

– Hvordan har utviklingen vært når det gjelder å bekjempe fiskesykdommer?

– Jeg har jobbet i bransjen siden 1987 og sett elendigheten da sykdommene gjorde sitt inntog for alvor i sjøanlegg på 1990-tallet. Siden den gang synes jeg utviklingen innen vaksineteknologi har vært fantastisk bra, mener anleggsleder Helge Daae.

Laksevaksine

VAKSINERER: Totalt skal fem millioner fisk igjennom denne prosessen.

Foto: Helge Daae, Fjon Bruk

LES OGSÅ: Ingen tar skulda for mystisk lakserømming

– Trygg på at den virker

Johan Kvalheim er direktør i MSD som har et team på rundt 15 personer som har vært med å utvikle vaksinen.

– Du får to injeksjoner i én og slipper å stresse fisken. Oppdretteren trenger heller ikke bruke sommeren på å vente mellom de to stikkene, sier Kvalheim.

– Virker vaksinen?

– Ja, det kan du være ganske trygg på. Å få markedsføringstillatelse er en lang og omstendelig prosess. Vi har brukt fem-seks år fra utvikling til endelig godkjenning hos Statens legemiddelverk, sier Kvalheim til NRK.

Fiskehelsemiljøet i Bergen, der MSD Animal Health er en del av klyngen The Seafood Innovation Cluster, er verdensledende. De fikk nylig status som Norwegian Center of Expertise, med målsetting om å utvikle nye løsninger for å sikre god fiskehelse og dyrevelferd.

LES OGSÅ: Færre laksefiskere i norske elver