Hopp til innhold

Advarer mot omreisende båtmotor-bander

Nå er det høysesong for båttyverier. Forsikringsbransjen ber deg spesielt passe på båtmotoren din, som er ettertraktet vare blant utenlandske bander på røvertokt.

Båtmotorer

FRISTENDE: Båtmotorer til millionverdier blir hvert år stjålet og fraktet ut av landet, gjerne av omreisende bander. En motor med 50 hestekrefter har fort en verdi på 50.000 kroner.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Forsikringsbransjen har registrert en rekke båttyveri den siste tiden, og politiet sitter på etterretningsinformasjon om utenlandske bander som viser stor interesse for norske havner.

Mens de fleste av oss er låser døren til bilen, så ligger ofte båter med kostbare motorer til flere hundre tusen kroner – nærmest usikret ved brygga.

Vi ser at tyveriraidene går i bølger og at de ofte er organisert.

Arne Voll, Gjensidige
Informasjonssjef Arne Voll

ADVARER: Informasjonssjef Arne Voll i Gjensidige.

Foto: Gjensidige

Kostbare motorer

– Selv om regjeringen nylig satte ned avgiftene, så tror jeg det er få som tenker over at en motor med 50 hestekrefter har en verdi på 50.000 kroner og en 100 hk gjerne det dobbelte, sier Arne Voll, informasjonssjef i Gjensidige til NRK.

Ifølge Finans Norge ble det i fjor meldt 10.634 skadetilfeller på fritidsbåtforsikring. 1667 av disse gjaldt tyveriskader.

Frykter utenlandske bander

Båtmotorer til millionverdier blir hvert år stjålet og fraktet ut av landet. Mesteparten forsvinner til Øst-Europa etter godt planlagte raid langs norskekysten.

– Ja, det er definitivt høysesong, og mest tyveri av båtmotorer. Alt fra små motorer og opp til ca. 100 hk, bekrefter Heidi Tofterå Slettemoen, kommunikasjonssjef i Frende Forsikring til NRK.

Når båter forsvinner er det stort sett mindre båter og skjærgårdsjeeper opp til cirka 20 fot som Frende får melding om.

Vi har sett en rekke raid fra omreisende, velutstyrte bander i det siste.

Edmond Wold Gaulen, fagsjef båt, Frende

– Det er så surt å få båtsesongen ødelagt av tyveri. Vær på vakt om du oppdager ukjente biler i båthavna, det kan være tyver som ser seg rundt. Vi har sett en rekke raid fra omreisende, velutstyrte bander i det siste, sier Edmond Wold Gaulen, som er fagsjef båt hos Frende.

Båtmotor med securmark

SIKKERHETSMERKET: Her ser du eksempel på båtmotor med Securmark. En merket motor er mindre attraktiv å stjele og lettere å finne og identifisere.

Foto: Gjensidige

Hurtige båter mest attraktive

Gaulen minner om at det finnes mye godt elektronisk sporingsutstyr til båt, samt alarmer med skikkelig sirene som skremmer tyvene. Både politiet og forsikringsselskapene anbefaler at du tar bilder av båten, som gjør det lettere å etterlyse den om den skulle bli stjålet.

– Når det gjelder båttyper som er mest populære å stjele, har vi ingen grunn til å tvile på politiets vurdering av at hurtige båter er de mest attraktive, sier Toralf Rutledal, pressetalsmann for Tryg Forsikring.

Politiet ber om tips

Flere båteiere i Bergen og omegn har de siste årene opplevd at båt og motor har sporløst forsvunnet. Avisa VestNytt kunne nylig fortelle om en sotramann som innrømmet båtheleri.

– Vi ser at tyveriraidene går i bølger og at de ofte er organisert. 3 til 10 motorer kan plutselig forsvinne fra en havn, og noen dager senere skjer det samme i nærliggende båthavner, sier Voll.

I Hordaland fikk Gjensidige i 2013 alene meldinger på om nærmere 35 tyverier av og fra båt med erstatningsutbetalinger på nærmere 1,6 millioner kroner.

Politiet ber om at publikum noterer registreringsnummer på eventuelle biler, og gjerne tar mobilbilder dersom man observerer mistenkelig aktivitet ved marinaer og andre steder det lagres båter og båtutstyr.