Hopp til innhold

Advarer deg mot å øke boliglånet

– Tenk deg om to ganger før du bruker av boligformuen din til andre formål, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Her er ekspertenes låneråd.

Silje Sandmæl

TENK DEG OM: Forbrukerøkonomer som NRK har snakket med ber deg tenke deg om to ganger før du øker belåningen på boligen din. – Det er ikke bare renten som kan gå opp, du kan bli arbeidsledig, syk eller oppleve samlivsbrudd, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Foto: DNB

Sparebanken Vest la nylig ut en video på sin Facebook-side der en av deres finansielle rådgivere snakker om refinansiering.

Vestlandsbanken anbefaler kundene å ta opp mer lån med sikkerhet i egen bolig slik at de kan bruke pengene på eget forbruk.

Forbrukerombudet er skeptisk til denne typen markedsføring.

LES OGSÅ: Forbrukerombud misliker Sparebankens bolig-stunt

Vær forberedt på det uforutsette

Forbrukerøkonomer som NRK har snakket med ber deg tenke deg om to ganger før du øker belåningen på boligen din.

– Du skal være økonomisk rustet i tilfelle uforutsette ting skjer. Å nedbetale boliglånet til et komfortabelt nivå er viktig slik at du ikke er så økonomisk sårbar. Det er ikke bare renten som kan gå opp, du kan bli arbeidsledig, syk eller oppleve samlivsbrudd. Tenk deg derfor om to ganger før du bruker av din boligformue til andre formål, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl.

Hun understreker at hun i denne saken ikke uttaler seg på vegne av arbeidsgiveren DNB, men som forbrukerekspert. Sandmæl er blant annet kjent fra TV-programmet «Luksusfellen».

Å nedbetale boliglånet til et komfortabelt nivå er viktig slik at du ikke er så økonomisk sårbar.

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom
Kristina Picard, Storebrand

GIR DEG RÅD: Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand.

Foto: Storebrand

Tilnærmet gratis lån

Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand sier at det ikke er unaturlig at mange velger å låne på boligen for å finansiere andre ting så lenge boliglånet er ditt rimeligste lån, samtidig som boligprisene har steget mye.

– Spesielt nå som rentene er så lave, kan det være fristende. Hvis du plasserer pengene fornuftig har du i realiteten et gratis lån, mener Picard.

– Anbefaler du kundene dine å fristille kapital med sikkerhet i egen bolig, og bruke pengene til oppussing eller hjelpe barna inn på boligmarkedet?

– Mange ønsker å hjelpe barna inn på boligmarkedet. De som vurderer dette, må også være klar over risikoen. Lag gode avtaler: Skal pengene tilbakebetales og eventuelt når? Er det et rentefritt lån, eller skal barna betale renter? Skal beløpet regnes inn i fremtidig arveoppgjør?

– Arveavgift trenger vi ikke lenger tenke på, men det er veldig viktig å tenke på barn nummer to og tre hvis man har flere. Vi ser eksempler på foreldre som ikke har diskutert saken med de andre barna i familien. Da kan det oppstå misunnelse og i verste fall uvennskap, sier Picard.

Mange låner på boligen for å pusse opp, noe som kan være fornuftig hvis det er snakk om vedlikehold som øker eller opprettholder verdien på boligen.

Kristina Picard, forbrukerøkonom

Boligfinansiering

PÅGÅENDE: Forbrukerombudet registrerer at lånemarkedsføringen har blitt mer pågående og insisterende. Det er strenge regler for markedsføring av lån og kreditt i Norge.

Foto: NRK

Ufornuftig oppussing

Forbrukerøkonomen mener en forutsetning for å låne på egen bolig for å hjelpe barna er at foreldrene har en relativt lav gjeldsgrad og en romslig økonomi. Hvis man nærmer seg pensjonsalder, bør man ta høyde for en lavere betjeningsevne i fremtiden, samt planer om flytting, hus- eller bilkjøp.

– Mange låner på boligen for å pusse opp, noe som kan være fornuftig hvis det er snakk om vedlikehold som øker eller opprettholder verdien på boligen. Jeg ville vært mer forsiktig med å bruke lånte penger på ufornuftig oppussing, sier hun.

En alternativ måte å hjelpe barna på er å stille som kausjonist. Vær da klar over risikoen for at du som forelder kan bli ansvarlige for lånet.

Per Valebrokk er ansvarlig redaktør for finansnettstedet E24.

– Vi verken anbefaler eller anbefaler folk å gjøre dette, det må nesten bli en individuell vurdering basert på lommebok og grad av ønske om å hjelpe sine barn med å komme inn i boligmarkedet, sier Valebrokk til NRK.

LES OGSÅ: Slik kjem du deg inn på bustadmarknaden